17, Oct 2023
Jim Ratcliffe & INEOS cumpără 25% din Manchester United

Se mai vinde Manchester United?!, întrebam noi pe 12 iunie AICI. Iată că se vinde. Nu total, ci doar un sfert din acțiunile clubului vor ajunge la Sir Jim Ratcliffe. Cel puțin așa spun ultimele zvonuri din Regatul United. S-o luăm de la capăt. Cum s-a ajuns aici după ce timp de 11 luni am sperat că vom scăpa de familia Glazer?

În noiembrie 2022, când a anunțat că e deschisă unor investiții noi la Manchester United, familia Glazer nu a dat de înțeles că ar fi dispusă să renunțe total la jucăria care i-a adus sute de milioane de dolari fără sa facă nimic: ”Suntem deschiși unor investitori noi. Vânzarea clubului este o posibilitate, de asemenea”, se scria pe website-ul oficial.

Apoi pețitorii au ieșit în față și în urma ofertelor depuse nici nu s-a mai discutat despre investitori minoritari, căci cei interesați au făcut oferte pentru pachetul majoritar. Chiar și așa, sumele oferite de Sir Jim Ratcliffe și de către Sheikh Jassim n-au atins așteptările Glazerilor, care nu doreau să renunțe la Manchester United pentru mai puțin de 8 miliarde de dolari.

Șeicul din Qatar a fost ferm. A oferit 4,5 miliarde, apoi a urcat la 5 și ultima ofertă a fost de totul sau nimic, 5.5 miliarde de lire sterline pentru 100%. Sir Jim Ratcliffe a fost mai flexibil. A oferit 5 miliarde pentru pachetul majoritar, 75%, apoi a făcut o ofertă pentru 50% din acțiuni. Niciuna dintre propuneri nu a fost pe placul Glazerilor.

Și când totul părea că a murit, la finalul săptămânii trecute a apărut bomba. Sir Jim Ratcliffe cumpără 25% din Manchester United. Imediat a venit și răspunsul din Qatar. Sheikh Jassim nu doar că nu a crescut ultima sa ofertă, ci s-a retras de tot din cursă, conform zvonurilor.

25% de la Sir Jim Ratcliffe = Glazerii rămân

Așadar, e bine că Ineos și Sir Jim Ratcliffe cumpără 25% din Manchester United? Joi are loc ședința în care acționarii vor vota dacă se va face tranzacția. Cert este că dacă un sfert din club va ajunge la Sir Jim Ratcliffe, Glazerii rămân. Desigur că majoritatea fanilor sunt nemulțumiți de acest lucru, mai ales că nimeni nu se mai aștepta la așa ceva când se specula că se vinde clubul.

Dar, știrea inițială a fost apoi actualizată cu mai multe detalii. ATENȚIE, deocamdată totul este la nivel de zvon. Dacă tranzația se va oficiliza, abia apoi vom avea tabloul complet și informații despre planurile cumpărătorului.

Deocamdată două aspecte importante au ieșit la iveală, care sunt menite să mai tempereze reacția rece a fanilor. Conform The Times, Sir Jim Ratcliffe va cumpăra 25% din acțiuni cu obligația ca familia Glazer să vândă și restul în următorii 3-5 ani.

Apoi, conform aceleiași surse pentru 25% din acțiunile clubului Ineos se va ocupa de partea sportivă a clubului, astfel că familia Glazer nu va mai avea niciun cuvânt de spus referitor la decizile cu privire la transferuri de jucători spre exemplu.

Așadar, e bine că se vinde 25% din Manchester United? Dacă informațile de mai sus se vor confirma, desigur că e bine pe teremen lung. Nu asta și-au dorit majoritatea fanilor, plecarea Glazerilor? Mai bine mai târziu decât niciodată. La urma urmei, în acest proces strategic de căutare de capital, mingea a fost în terenul familiei Glazer. Ofertele nu s-au ridicat la așteptările lor, astfel că ar fi putut rămâne. Protestele fanilor nu i-ar fi îndepăratat, căci nu au fost prea afectați de ce s-a întâmplat în Manchester în ultimele luni.

Dacă Sir Jim Ratcliffe i-a convins pentru 25% din acțuni cu peste un miliard de lire și cu obligația să vândă tot pachetul majoritar în următorii ani, asta practic ne dă certitudinea că vom scăpa de familia Glazer. Desigur că ar fi fost mai bine să plece acum, dar dintre două rele alegi răul cel mai mic.

Întrebări, întrebări…

Joi vom afla mai multe informații cu referire la acest subiect. Dacă tranzacția se va confirma, cei de la Ineos vor avea de răspuns la mai multe întrebări.

Câți bani va investi Ineos la club și cum, în condițile în care Glazerii vor fi acționari majoritari în continuare? Ce se va întâmpla cu Old Trafford și dacă sunt planuri pentru readucerea stadionului la standardele curente? Acestea sunt doar două dintre întrebările arzătoare.

Așadar, joi, 19 octombrie poate fi o zi uriașă în istoria lui Manchester United, începutul sfârșitului pentru familia Glazer.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Vasi