12, Jun 2023
Se vinde Manchester United?!

Se vinde Manchester United?! Ați observat că am pus și semnul întrebării? Am făcut asta căci starea este nesigură în acest moment. Familia Glazer n-a luat nicio decizie și situația este tot mai confuză.

Deși au trecut 7 luni din momentul în care Manchester United a anunțat oficial că patronii sunt în căutarea de noi investitori, fie pentru a vinde, fie pentru a primi capital nou, nimic nu este încă sigur.

Ce știm?

Un lucru e sigur, totuși. Până în acest moment avem aceeași doi pioni în cursă: Șeicul Jassim Bin Hamad al Thani și Sir Jim Ratcliffe.

Ambele părți au plasat mai multe oferte pentru cumpărarea clubului, dar o decizie nu s-a luat până în acest moment. Ultimele zvonuri spun că un cumpărător preferat va fi desemnat până la finalul acestei săptămâni și procesul de vânzare va intra pe ultima sută de metri.

Favoritul principal

Cine are cele mai multe șanse? Deocamdată gigantul petrochimic Ineos a oferit 6 miliarde de lire pentru un pachet majoritar, în timp ce șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani a oferit în jurul a 5.7 milioane de lire pentru 100% din club.

Chiar și așa, situația este mult mai complicată decât se pare. Vom explica mai jos ultimele oferte depuse de către cele două părți.

Publicații renumite precum The Times și Financial Times spun că deocamdată propunerea lui Sir Jim Ratcliffe ar fi mai bună. Miliardarul englez a structurat o ofertă care le va permite celor din familia Glazer să rămâne în club. Cel puțin lui Joel și Avram Glazer, care seduși de un sezon bun sub comanda lui Erik Ten Hag, se pare că ar vrea să mai rămână.

Sursă foto: skysports.com

Însă la presiunea celorlalți membri ai familiei, cei doi ar fi forțați să renunțe la pachetul majoritar. Situație de care au profitat Ineos și Sir Jim Ratcliffe. Aceștia au oferit 3 miliarde de dolari banii jos la semnarea tranzacției pentru pachetul majoritar de acțiuni, adică 51%. Reamintim, familia Glazer deține doar 69% din acțiuni. De asemenea, Sir Jim Ratcliffe a pus o clauză în contract prin care se angajează ca în următorii 3 ani, sau atunci când doresc Glazerii, dar nu mai târziu de 3 ani, să mai plătească 3 miliarde de dolari pentru a cumpăra și restul de acțiuni.

Joel și Avram Glazer nu vor mai avea nicio putere de decizie la Manchester United, o dată ajuns acționar majoritar Sir Jim Ratcliffe. Aceștia vor deține acțiuni, dar nu vor mai lua decizii.

Ce zic Glazerii?

Celor doi membri ai familiei Glazer, Joel and Avram, le surâde ideea. Problema lor e însă alta. În momentul în care clubul a fost listat la bursă, aceștia au transformat acțiunile clubului în două categorii: A și B.

Cele din categoria B sunt deținute de ei și au drept de vot de 1 la 10, față de cele din categoria A. Adică, o acțiune B face în voturi cât 10 acțiuni A. Dar, o clauză din acel contract spune că atunci când aceste acțiuni B sunt vândute către oricine altcineva din afara familiei se transformă în acțiuni de categoria A. Astfel pentru ca Sir Jim Ratcliffe să devină majoritar, familia Glazer ar trebui să transforme toate acțiunile B, în A, pentru a putea ceda controlul. Specialiștii în astfel de tranzacții speculează că acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care tranzacția finală încă stagnează.

Însă probleme nu se termină aici. Un fond de investiții care deține un procent însemnat de acțiuni a declarat conform Reuters că e dispus să îi dea în judecată pe cei din familia Glazer dacă se vor vinde doar acțiunile de categorie B către Sir Jim Ratcliffe. Practic, dacă Ineos cumpără 51% din acțiunile clubului, toți banii vor merge la familia Glazer. Dacă Joel și Avram dau curs ofertei șeicului, atunci din cele 5.7 miliarde, un procentaj însemnat se va duce și către ceilalți deținători de acțiuni.

Ce ofertă a făcut șeicul Jassim

Ziarele din Anglia au dezvăluit că șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani ar fi oferit 4.5 miliarde de lire la prima strigare. Apoi oferta a urcat pe rând la 5 și apoi la 5.7 miliarde de lire.

Șeicul din Qatar a pus banii jos pentru 100% din club. Acesta și-a luat angajamentul să plătească și datoriile lui Manchester United, care se ridică la peste 570 de milioane de lire sterline, aici fiind incluse și sumele restante de plată din transferurile jucătorilor. De asemenea, s-a speculat și că un buget considerabil e disponibil pentru transferuri.

Sursă foto: skysports.com

Complicații pentru Qatar

Însă, nu totul e lipsit de complicații pentru șeicul din Qatar. Exasperat de tergiversările celor din familia Glazer, Jassim Bin Hamad Al Thani ar fi apelat la o persoană cu influență uriașă în fotbalul mondial pentru a grăbi lucrurile. În ultimele zile presa din Marea Britanie a scris că președintele celor de la PSG, Nasser Al-Khelaifi, ar fi fost implicat între discuțile dintre reprezentanții șeicului Bin Hamad al Thani, Raine (banca desemnată să se ocupe de tranzacție) și famila Glazer.

Această informație a stârnit nemulțumire în rândul celorlalte cluburi din Anglia, care ar fi cerut forului european clarificări despre această situație.

Nasser Al-Khelaifi ar fi răspuns spunând că a avut doar rol consultativ și că nu are niciun alt fel de implicare.

Ce urmează?

Scriam mai sus că presa engleză a speculat în ultimele ore că familia Glazer va alege una dintre cele două oferte și câștigătorul va fi invitat la discuțile finale.

Deznodământul este însă departe și, din păcate pentru noi ca fani, pentru Erik și pentru jucători, este în mâinile Glazerilor. Aceștia vor decide ce este mai bine pentru ei, nu pentru club sau fani. Rămâne de văzut ce vor face Glazerii. Vor accepta oferta șeicului pe baza zicalei: Ce-i în mână nu-i minciună? Sau vor risca și vor lua 3 miliarde acum în speranța că acțiunile lui Manchester United vor crește în următorii 3 ani și vor mai lua cel puțin alte 3 miliarde?

În ceea ce-i privește pe suporteri, pare că situația este impărțită. Din capul locului să înțelegem că niciun om ajuns miliardar nu e ușă de biserică. Lui Sir Jim i se reproșeză că nu are potența financiară de care are nevoie Manchester United și că prin intermediul companiei sale bagă bețe în roate în lupta împotriva încălzirii globale. Cei care sunt de partea sa sunt de părere că Manchester United produce destui bani și că are nevoie doar de un conducător adevărat. Și cine e mai bun pentru asta decât un om care a plecat dintr-un ANL și a ajuns cel mai bogat englez?

De cealaltă parte, cei care îl susțin pe șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani sunt atrași de mirajul financiar și de posibilitatea ca Manchester United să aibă un patron care să cheltuiască sume uriașe pentru transferuri și în reabilitarea Old Trafford. Opozanții lui acuză regimul social inegal din Qatar și modul în care au fost tratați muncitorii care au construit stadioanele pentru Cupa Mondial din 2022.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Vasi