The lost babes. O altfel de poveste despre tragedia de la Munchen, într-o carte interzisă de club
6 februarie 1958 este cea mai neagră zi din istoria lui Manchester United. Știm cu toții că o echipă cu un viitor extraordinar în față s-a destrămat brusc în urma unui accident aviatic. Puteți citi despre asta, pe blogurile diavolilor AICI și AICI.
Jeff Connor, un vechi fan Manchester United, oferă o altfel de poveste despre ce a urmat acestui teribil eveniment. Cartea este absolut senzațională, și nu ne e frică să folosim acest cuvânt. Încât a fost interzisă de Manchester United, nu o puteți cumpăra de pe nicio platformă oficială a clubului. Dar se găsește pe Amazon sau Ebay.
Cu titlul ”The Lost Babes – The forgotten victims of Munich” sau în traducere aproximativă ”Copiii pierduți – Victimele uitate ale tragediei de la Munchen”, cartea expune în principal perioada de după accidentul aviatic, dar arată și viața pe care o aveau acei fantastici fotbaliști trecuți în neființă prea repede și prea ușor.
Autorul prezintă momente de neuitat și povești emoționante. Cartea se bazează pe rememorarea amintirilor membrilor famililor celor decedați, care se simt nedreptățiți de modul în care clubul s-a purtat cu ei după tragedie.
Fotbaliștii din acele vremuri nu aveau o viață deloc ușoară. Spre exemplu, căpitanul ”The Busby Babes”, Roger Byrne avea un salariu de 744 de lire pe lună. La acest venit se mai adăugau 72 de lire pentru un anumit număr de apariții în campionat, bani pentru talent, 45 de lire, 60 de lire pentru jocurile din cupele europene. În plus, mai primea și beneficii în valoare de 150 de lire. În total, cu tot cu bonsuri, în cel mai fericit caz, aproximativ 16000 de lire pe an, în economia zilelor noastre.
The lost babes
Puțini fotbaliști ai vremii aveau mașină în acea perioadă. Căpitanul lui Manchester United era unul dintre ei. Folosea mașina doar pentru a se deplasa la antrenamente. Viteză maximă de 100km/h atinsă în aproximativ 24 de secunde. Aici autorul, oferă și o povestioară amuzantă. Într-o dimineață, în timp ce se îndrepta către stadion, din cauza gheții, mașina a ieșit de pe carosabil și a intrat direct într-o casă aflată în preajma șoselei. Casa îi aparținea chiar lui Matt Busby.
Imaginați-vă astfel ce a însemnat pentru familii decesul celor 8 fotbaliști.
În carte găsim povești neștiute spuse de apropiați ai celor care au pierit la Munchen. Spre exemplu Matt Busby, unul dintre supraviețuitori, a fost spovedit de două ori în spital, familia sa crezând în două rânduri că acesta va muri.
Albert Scanlon rememorează clipe emoționante trăite în timpul accidentului și în perioada imediat următoare. Acesta însă acuză și clubul, în special pe Matt Busby că nu și-au ținut promisiunile, acelea de a-l sprijini financiar.
Pe aceeași notă, un alt supraviețuitor, Jackie Blanchflower a fost dat afară din locuința închiriată de club, imediat după ce medicii au dat verdictul că acesta nu va mai juca fotbal niciodată. Nu a contat nici că iubita sa era însărcinată. Același tratament l-a primit și Johnny Berry.
Un alt exemplu elocvent este prezentat de Jeff Connor. În 1998, Manchester United a organizat un meci comemorativ în onoarea victimelor accidentului din Munchen. Eric Cantona a primit pentru a apărea în acest meci, 90.000 de lire sterline. Adică dublu față de suma totală, în banii de acum, acordată de club famililor victimelor.
Cartea lui Jeff Conor este însă ”un must have” pentru orice fan al ”diavolilor roșii”. Într-un stil aparte, autor ne lasă să descoperim personalitățile celor supranumiți ”The Busby Babes” și modul în care Sir Matt însuși a reușit să creeze acea echipă fantastică.
Mi-a rămas întipărit în minte un episod de dinaintea tragediei. Ultimul meci pe care ”Busby Babes” l-au jucat pe tărâm englezesc a fost împotriva lui Arsenal. La stația de amplificare a stadionului s-a auzit melodia lui Buddy Holly – That’ll be the day. Predestinat sau nu, versurile spun așa: ”E ziua cand vei spune la revedere… E ziua în care voi muri”.
Odihniți-vă în pace: Eddie Colman, Liam Whelan, David Pegg, Mark Jones, Geoff Bent, Tommy Taylor, Roger Byrne și Duncan Edwards.
Citește și…
Documente istorice. Cine a inventat termenul ”The Busby Babes”