17, Jan 2020
Soldatul Universal. Ashley Young – ”diavolul” ajuns la final de aventura – lider în vestiar, dar niciodată pe placul fanilor

Biroul era aglomerat în acea zi. În stânga, lângă fereastră stă un puști vizibil nemulțumit și iritat. Protesta cu fiecare bucată a corpului său supărat că nu a fost oprit în echipa de fotbal. De cealaltă parte, consilierul școlii.

– Ce vrei să te faci când vei fi mare?
– Fotbalist!?!
– Și dacă nu o să se întâmple, ce o să faci?
– O să se întâmple! O să fiu fotbalist.
– Ashley, trebuie să fii realist. Trebuie să-ți placă și altceva, în caz că nu se va întâmpla!
– Nu-mi place nimic altceva. Vreau să fiu fotbalist!?!

Puștiului tocmai îi fusese respinsă șansa de a primi un contract la academia lui Watford. Avea 16 ani. N-a renunțat însă și a luptat până la capăt pentru a doua șansă, la fel cum avea să facă toată cariera sa.

Ashley Young în tricoul lui Watford. Foto:

A acceptat să stea la academie cu jumătate de normă. Part-time, cum zic englezii. A luat-o de la 0, a muncit de două ori mai mult, și-a îmbunătățit jocul. Iar efortul său a fost răsplătit. La 18 ani, în 2003, a debutat în a doua ligă engleză, la Watford, într-un meci cu Milwall, când a și marcat.

Cariera sa a avut apoi o ascensiune rapidă. În 2007 a semnat cu Aston Villa. În același an a primit și prima selecție la naționala Angliei. Își conducea mașina pe autostradă, în drumul către antrenament, când a primit un telefon.

Transfer la Manchester United

– Alo, cine e?
– Ashley, e Steve McClaren. (* selecționerul Angliei la acea vreme)
– Ești sigur?
– Știu că ești surprins. Te-am urmărit în ultima vreme și vreau să vii la națională.

Ashley Young a stat în parcarea de pe autostradă peste o oră. Era să întârzie la antrenament. Și-a sunat tatăl, apoi mama. Era în al nouălea cer. Nu avea să se oprească acolo, căci în 2011 a ajuns la Manchester United.

Alături de Sir Alex Ferguson, după cțștigarea titlului din 2013. Foto: talksport.co.uk

Un tip modest, provenit dintr-o familie de nivel mediu, din Stevenage. Tatăl era IT-ist și fan Tottenham, iar mama a fost casnică, preocupată cu educația și hrănirea copiilor. 4 la număr, toți fotbaliști la un moment dat.

Ajuns la Manchester, Ashley a impresionat imediat. Adus pe Old Trafford pentru a-l ajuta pe Ryan Giggs să iasă la pensie, Ashley a început ca din tun. Assist în meciul cu Manchester City, în Supercupă. În primul derby din Premier League a băgat-o în ațe de două ori, tocmai împotriva echipei idolului său, Ian Wright și formația favorită a unuia dintre frații săi, Arsenal.

Alături de frații săi. Foto: independent.co.uk

Soldatul universal

Însă aventura sa la Manchester United nu avea să fie atât de strălucitoare pe cât se anunța la început. În primul sezon a marcat 6 goluri, dar apoi o serie de accidentări l-au scos din ritm. Ashley însă n-a renunțat niciodată, iar asta îl caracterizează cel mai bine. În cei aproape 9 ani petrecuți la club a jucat pe toate pozițiile posibile, în afară de portar.

Nimeni din club nu poate spune nimic rău despre el. Lider în vestiar și un tip simplu și liniștit în afara lui, Young este un model de loialitate și profesionalism. Nu a fost cel mai talentat jucător, dar a purtat tricoul diavolului cu mândrie, respect, onoare. În 2012, Scholes a revenit pe teren după retragerea din fotbal. Ashley purta tricoul cu numărul 18. La primul antrenament a mers direct la Paul și i-a spus că-i va da numărul înapoi. N-a fost nevoie, căci Scholes juca pentru emblemă, nu pentru numărul de pe spate. Dar, Ashley merită felicitat pentru gestul său.

Criticat de fani pentru evoluțile sale și dat la o parte de fiecare antrenor care a venit la United după Sir Alex, Ashley și-a câștigat respectul acestora din urmă și a fost căpitanul lui Manchester United după plecarea lui Rooney. Fanii însă nu l-au apreciat niciodată.

În ianuarie 2020 aventura lui Ashley Young la Manchester United se va încheia. Mult prea târziu ar zice unii. Alții însă consideră că merita mai mult respect. Mulțumim pentru amintiri Ashley și mult succes la noul club.

Citește și:

Știați că:

  • Ashley Young are mai multe pase decisive în Premier League decât jucători precum Alan Shearer, Cantona, Scholes sau Kevin De Bruyne, Christian Eriksen, Eden Hazard?
  • A fost coleg de clasă, școală și de echipă cu Lewis Hamilton? Da, coleg de echipă la fotbal.

Cuvânt cheie pentru concurs: România

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *