9, May 2021
Sir Alex – Să nu renunți niciodată

”Nu m-am uitat niciodată în urmă pentru că mâine e o nouă zi”, spune Alex Ferguson, în autobiografia sa. Însă, ceea ce s-a petrecut pe 5 mai 2018 i-a schimbat cu siguranță opinia despre acest lucru.

”Sir Alex Ferguson – Never give in” este un film emoționant pe care trebuie să-l vadă orice suporter care se consideră fan Manchester United. Pelicula este o călătorie temporală de la zilele în care era un puștan până la momentul hemoragiei la creier, din 2018.

”Sper că nu e nimic în neregulă cu creierul meu, să nu-mi pierd memoria…”, spunea Ferguson în acea zi pe culoarul spitalului, cu mâinile în cap, conform fiului său, Jason, ”..și ne spunea povești care aveau o singură legătură între ele, faptul că s-au petrecut cu mulți ani în urmă” . Sir Alex nu-și aduce însă aminte nimic din acea zi. E un vid total în capul său.

”E practic momentul în care m-am întâlnit cu moartea. Dar nu-mi aduc nimic aminte din ce am făcut sau am zis”, recunoaște Ferguson.

Povestea acelor zile de coșmar pentru el și pentru familie a fost presărată cu evenimentele cele mai importante din trecut. Practic, Ferguson ne spune că orice vom face în viață depinde de noi și că pentru a avea succes trebuie să nu uităm de unde am pornit și să acționăm pe baza acestor principii. În subconștienul nostru vom avea mereu trăsături ale familiei noastre, ale locurilor unde am copilărit, crescut și dacă ne putem întoarce de fiecare dată acolo, atunci vom reuși în ceea ce ne propunem.

Sir Alex Ferguson, aproape să emigreze în Canada

Punându-se accentul pe accidentul cerebral suferit de Sir Alex Ferguson, călătorim în timp către copilăria acestuia. Tatăl său a fost o persoană extrem de importantă pentru el și înțelepciunea pe care acesta i-a oferit-o l-a ghidat în viață.

Ferguson ne povestește cum mergea în fiecare zi în port pentru a-l vizita la lucru pe tatăl său, acolo unde acesta a lucrat timp de 40 de ani. ”Acolo am învățat despre spiritul de echipă și cât de important e acesta în orice faci”. Aflăm cum a jucat fotbal ca și part-time, tot la insistențele tatălui său și cum era să renunțe definitiv pentru a emigra în Canada sau cum a ajuns la închisoare.

”Aveam actele semnate, eram pregătit să emigrez”, zice Ferguson. ”N-am vorbit timp de doi ani cu tata, până când mi s-a oferit șansa să semnez cu Rangers”.

Momentul în care a semnat ca și fotbalist profesionist cu echipa sa de suflet i-a schimbat practic viața. Atât a sa, dar și a lui Manchester United, căci succesul pe care l-a avut înainte de 1986 l-a propulsat pe Old Trafford.

”Să nu renunți niciodată” e titlul tradus al acestui film și așa a fost viața întreagă a lui Ferguson. Ca fotbalist, ca antrenor și apoi ca simplu om, în lupta cu propria viață: ”Cinci hemoragii cerebrale au avut loc în aceeași zi. 3 dintre oameni au murit. A fost o zi minunată. M-am gândit câte răsărituri de soare o să mai văd în viața mea”, ne dezvăluie Ferguson.

Un adevărat campion cu o mentalitate puternică, Ferguson a fost în control tot timpul în meseria sa datorită abilităților sale psihologice. El le numește ”management”, nu psihologie. Dar de fiecare dată când i-a fost greu și-a găsit liniștea sufletească în trecutul său.

A fost dat afară de la Rangers din cauza soției sale și a religiei ei, apoi din cauza acestui lucru a luat-o de la 0 și și-a pus în gând să demonstreze de ce era capabil. S-a apucat de antrenorat și a reușit să-i bată pe Rangers cu Aberdeen, iar asta l-a propulsat la Manchester United.

3 ani au trecut pe Old Trafford până la primul trofeu, dar n-a renunțat niciun moment. Pentru că era un om puternic și pentru că a avut încredere în el. Și tot întoarcere la trecut l-a ridicat pe culmile gloriei.

Sir Alex își aduce aminte despre primele zile la Manchester, ca manager. Pagini din caietul său de atunci apar în film, dar lucrul cel mai important e asocierea cu Sir Matt Busby.

”Ceea ce a făcut Matt Busby înainte, aceea este și ideea mea despre fotbal”, spunea Ferguson. Iar filmul dezvăluie și o scurtă poveste a primului său transfer în acest sens, Ryan Giggs: ”Am avut doar doi oameni în adolescența mea care m-au înțeles. Unul a fost bunicul și celălalt managerul meu”, zice Giggs.

”În perioada de recuperare din spital, îmi veneau mereu în minte aceleași imagini. Și era un cântec pe care nu-l puteam scoate deloc din cap. Vedeam centrările lui Beckham și imediat auzeam cântecul acela”, își aduce aminte Ferguson.

Practic, așa se termină filmul, cu o nouă călătorie în timp, până în 1999, la Barcelona. ”Cel mai important moment al carierei mele”, zice Sir Alex.

Sir Alex Ferguson – Never give in este un film care ne îndeamnă să nu renunțăm niciodată, să credem în noi, să nu ne renegăm trecutul și să găsim o punte ancorată în trecut înspre orice țel al viitorului.

Fimul va apărea în cinematografele din Marea Britanie pe 27 mai. Două zile mai târziu va apărea pe Amazon Prime, iar de pe 31 mai e disponibil pe website-ul oficial, AICI.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 1
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Sir Alex – Să nu renunți niciodată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *