21, Apr 2017
Semifinală Europa League! Întâlnim echipa lui Mourino, fondată de englezi și cu foști jucători la Barcelona, Man United și Liverpool

Manchester United a trecut, mult mai greu decât se aștepta majoritatea fanilor, de Anderlecht (cronica partidei AICI) și va juca în semifinalele Europa League împotriva echipei conduse de… Mouriño (președintele clubului), Celta Vigo, formație care a învins FC Barcelona, în acest sezon. Trupa spaniolă a depășit în sferturile competiției Genk, scor 4-3 la general.

Cele două formații nu s-a întâlnit niciodată în competițiile europene. Spaniolii au avantaj în partidele jucate împotriva echipelor englezești, câștigând 5 și pierzând celelate 4 meciuri din cele 9 confruntări.

De cealaltă parte, Manchester United are record negativ în fața grupărilor spaniole. ”Diavolii” au câștigat 12 partide, au remizat în alte 16 și au pierdut 19 confruntări cu ibericii.

Cine e Celta Vigo

Istoria formației din Galicia se leagă strâns de fotbalul englez. Celta Vigo a fost formată la începutul anilor 1900 de către un grup de muncitori englezi care lucrau la electrificarea orașului Vigo. Istoria echipei în fotbalul spaniol este demnă de un montagne russe, galicienii având un parcurs inconstant, trecând, de cele mai multe ori, rapid de la ligile inferioare la Primera Division și apoi din nou în subsol.

Celta Vigo se poate lăuda că este una dintre doar cele 11 formații cu peste 50 de sezoane în primul eșalon valoric din Spania, dar singurul trofeu din vitrina echipa este unul european. Celta a câștigat Cupa UEFA Intertoto, în anul 2000, învingând Zenit Sankt Petersburg în finală.

 

Cum a ajuns Celta în semifinale

Celta Vigo este o echipă redutabilă pe teren propriu, în acest sezon. Pe lângă victoria din campionat în fața Barcelonei, scor 4-3, Celta se poate lăuda și cu un parcurs aproape perfect în Europa League. Trupa antrenată de Eduardo Berizzo a fost învinsă pe Balaidos, propriul stadion, doar de Shakhtar Donetsk, scor 0-1. Galicienii au mai remizat în două rânduri, scor 2-2 cu Ajax, altă semifinalistă în Europa League și 1-1 cu Standard Liege, reușind alte 3 victorii în fața rușilor de la FC Krasnodar, grecilor de la Panathinaikos și belgienilor de la Genk.

Trupa lui Berizzo a suferit doar două înfrângeri în întreg sezonul de Europa League și este un adversar redutabil pentru Manchester United.

Cu ochii pe…

Celta Vigo are un lot echilibrat în care se evidențiază însă câțiva fotbaliști valoroși trecuți pe la FC Barcelona, Fiorentina, Liverpool sau Manchester United. Fără îndoială, cel mai cunoscut jucător al galicienilor este Giuseppe Rossi, italianul care a jucat între 2004 și 2007 în Manchester.

Iago Aspas, golgheterul echipei în acest sezon, a trecut pe la Liverpool, iar Fernando Roncaglia pe la Boca Juniors și Fiorentina. Un alt jucător important este Andreu Fontas, fotbalist cu 15 prezențe în tricoul Barcelonei, dar și danezul Sisto.

105 milioane de euro este valoarea lotului lui Celta Vigo

Când se joacă meciurile

Manșa tur a confruntării dintre Manchester United și Celta Vigo se joacă în Spania, pe 4 mai, returul având loc 7 zile mai târziu pe Old Trafford.

 

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *