19, Feb 2023
Se vinde Manchester United! E Qatar vs Jim Ratcliffe

Se vinde Manchester United. După 18 ani, familia Glazer pare că e hotărâtă să renunțe la pachetul majoritar de acțiuni după ce fanii i-au contestat virulent în ultimii ani. Americanii au pus pe masă două opțiuni: o vânzare completă a clubului sau acceptarea unui alt investitor dispus să participe financiar în derularea acțiunilor clubului. Practic, un alt om din afară care să bage bani în club în schimbul unui procent din acțiuni.

Conform presei din Anglia, familia Glazer a numit banca Raine pentru a se ocupa de acest proces. Data limită pentru depunerea ofertelor inițiale a fost vineri, 17 februarie. 3 entități și-au arătat interesul., dar lupta se dă în doi, conform presei britanice.

Primul care a anunțat oficial că este interesat de preluarea clubului a fost Sir Jim Ratcliffe, unul dintre cei mai bogați britanici. Cu o avere personală estimată la 13 miliarde de lire sterline, Ratcliffe se declară suporter Manchester United, cu toate că a făcut o ofertă și pentru cumpărarea lui Chelsea atunci când Abramovich a decis să plece.

Al doilea candidat este șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani, fiul fostului prim-ministru al Qatarului și președintele băncii QIB. Și acesta la rândul său s-a declarat fan al lui Manchester United.

Pe ultimă sută de metri o ofertă a fost depusă și de către gigantul american Elliot Hedge Fund, dar se pare că oferta fondului de investiții nu este pentru pachetul total de acțiuni, ci doar informează Raine că este dispus să sprijine financiar orice posibil cumpărător.

Cine e Sir Jim Ratcliffe

Sir Jim Ratcliffe este un om de afaceri britanic în vârstă de 70 de ani. Este proprietarul gigantului chimic INEOS, companie cu încasări de peste 160 miliarde de dolari în 2022. Născut și crescut în Manchester, Ratcliffe a pus bazele companiei INEOS în 1998. Apoi s-a dezvoltat incredibil fiind una dintre cele mai mari companii de profil.

În iunie 2018 acesta a devenit Sir Jim Ratcliffe după ce regina i-a acordatul titlu de Sir ca urmare a servicilor de business și investiții făcute pentru Anglia.

Cine e Jassim Bin Hamad Al Thani

Jassim Bin Hamad Al Thani este fiul fostului premier al Qatarului și președintele băncii QIB din aceeași țară. Multe alte informații nu se cunosc despre el personal. Se știe că acesta a urmat cursurile Royal Military Academy din UK, școală pe care a și absolvit-o cu gradul de ofițer.

Ce se oferă

Sir Jim Ratcliffe a anunțat într-un comunicat oficial că vrea: „un Manchester United ancorat în istoria sa mândră și rădăcinile din nord-vestul Angliei, reintroducând Manchester în Manchester United și concentrându-se în mod clar pe câștigarea Ligii Campionilor.”

Cifre oficiale nu au fost anunțate încă, dar presa speculează că Sir Jim Ratcliffe ar fi oferit la prima strigare 4 miliare de lire sterline. Acesta vânează doar pachetul majoritar de acțiuni și nu o tranzacție totală. Ce înseamnă asta? Că dacă oferta sa va fi considerată câștigătoare, Jim Ratcilffe va cumpăra doar pachetul majoritar de acțiuni al clublui, astfel că cei care dețin acțiuni de categoria B vor rămâne și ei cu un rol mic în club. Chiar și așa, The Athletic notează că o sursă apropiată de Sir Jim Ratcliffe a dezvăluit că acesta plănuiește să cumpere toate acțiunile familie Glazer. Vă reamintim, alte 9 entități dețin acțiuni la Manchester United.

De cealaltă parte, șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani dorește să cumpere clubul în totalitate, tocmai de aceea presa speculează că acesta ar fi oferit 4.5 miliarde de lire sterline. Acesta promite să finanțeze din banii proprii restaurarea stadionului și a centrului de antrenament, dar și să plătească datoriile pe care le are Manchester United, care se ridică la peste 500 de milioane de lire.

Ce poate complica vânzarea?

Vânzarea nu va fi un simplă. Primul lucru care complică tranzacție e reprezentat de UEFA. Forul european interzice unei entități sau persoane fizice să dețină două cluburi care evoluează în aceeași competiție. Atât Sir Jim Ratcliffe, dar și șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani ar putea avea probleme din acest punct de vedere dacă vor deveni patronii celui mai mare club englezesc.

Jim Ratcliffe deține și alte formații în portofoliul companiei INEOS, precum Nice, din Franța, FC Lausanne, Elveția sau Racing Club Abidjan, din Coasta de Fildeș. Dacă ultimele două nu ar reprezenta o problemă majoră, Nice are aspirații europene, iar asta ar însemna o mare problemă pentru Jim Ratcliffe în relația cu UEFA.

Asemănător stau lucrurile și pentru șeciul Jassim Bin Hamad Al Thani. Qatarul deține și PSG, campioana Franței și se pare că nu e hotărâtă să renunțe la proiectul de la Paris. Chiar și așa, în comunicatul de presă în care anunță interesul pentru cumpărarea lui Manchester United, șeciul Jassim Bin Hamad Al Thani precizează că implicarea la Manchester United va fi una privată și că nu are nimic de a face cu guvernul din Qatar, care deține PSG.

Cu toate acestea, contra exemplul este compania Red Bull, care investește atât în RedBull Leipizg, în Germania, dar și în Red Bull Salzburg, în Austria.

Trebuie menționat că în cazul șeicului Jasim Bin Hamad Al Thani o altă problemă atârnă greu și poate balansa lucrurile în favoarea lui Jim Ratcliffe: problema nerespectării drepturilor omului în Qatar. Aceasta a ieșit la suprafață după Campionatul Mondial, acolo unde zeci de mii de oameni au murit din cauza condițiilor proaste de muncă în timp ce lucrau la construirea stadioanelor.

Cine are cele mai multe șanse?

Fondul de investiții american Elliott, care a investit și la AC Milan, a intrat și el în horă pe ultima sută de metri. The Times scrie că americanii nu doresc să cumpere pachetul majoritar, dar că sunt interesați să sprijine financiar orice ofertă făcută de către cei interesați.

Deocamdată este greu de presupus cine ar avea câștig de cauză, tocmai din cauza celor enumerate puțin mai sus. Cât despre familia Glazer, ei vor alege cea mai bună ofertă pentru ei, nu pentru Manchester United.

Se vinde Manchester United

Deocamdată, cele două oferte sunt doar speculative. E greu de crezut că cele două părți interesate ar fi pus toate cărțile pe masă de la oferta inițială.

Banca elvețiană Raine va purta o a rundă de discuții cu ambele părți, iar apoi cei interesați se vor uita peste actele clublui și vor studia cifrele produse de acesta, după care va urma o nouă ofertă. Procesul va fi unul anevoios, dare se pare că familia Glazer e mai hotărâtă ca niciodată să renunțe la club. Se speculează că tranzacția se vrea încheiată până la finalul anului financiar, care este în luna aprilie.

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Vasi