22, Dec 2020
Scott McTominay, soldatul din prima linie. O carieră pe axa Lancaster, Barcelona, Huddersfield

E prima repriză a sferturilor de finală din Champions League, e Manchester United vs FC Barcelona. Arthur, Coutinho și Busquets se repezesc asupra lui. El face o mică jonglerie, drept, stâng, drept, și îi păcălește pe toți trei, apoi pasează pentru Young.

Foto: associated press

Aproape o lună mai târziu. Se fluierase finalul partidei. United tocmai a aflat că nu mai are șanse la Champions League. O imagine face înconjurul rețelelor de socializare. În prim plan, Scott McTominay, care stă dezamăgit, cu capul în pământ, fiindu-i parcă rușine de rezultatul meciului, deși el tocmai marcase al doilea său gol în tricoul lui Manchester United.

Foto: talksport

Rezultatele le știm cu toții, dar imaginile acelea reprezintă un moment important în cariera lui Scott McTominay. Atunci s-a văzut pentru prima oară de ce e în stare englezul cu rădăcini scoțiene.

Nu, nu micul număr de magie cu Barcelona, căci nu tehnica îl caracterizează. Vorbim despre calmul pe care-l arată pe teren, stăpânire de sine pe care rar o vezi la un fotbalist de 21-22 de ani într-un meci atât de important precum era sfertul de finală Champions League. Dar mai ales pasiunea cu care intră pe teren și profesionalismul pe care-l arată.

Cu 2-3 luni înainte era pe făraș conform presei din Anglia, datorită relației bune pe care o avea cu Mourinho. În goana după titluri bombastice și clickuri multe, presa a speculat că Scott va ieși din planurile ”diavolilor” o dată cu plecarea lui Mou.

Foto: associated press

N-a fost așa. ”Câinele de companie al lui Mourinho”, cum era numit în presă, Scott și-a văzut de treabă și a continuat cu ceea ce știa să facă. A ajuns între timp piesă de bază în angrenajul lui Solskjaer, care după 14 etape e pe locul 3 în Premier League, la 5 puncte de lider.

Ce-l face pe Scott indispensabil? În primul pregătirea fizică exemplară, aleargă 90 de minute fără probleme. Apoi faptul că e practic un mijlocaș box to box, care se apără bine și căruia nu îi e frică să avanseze cu mingea la picior. Sigur, nu are eleganța lui Bruno, dar are răutate și ambiție. Și cel mai important, curaj.

La academie a jucat vârf într-o perioadă destul de lungă, astfel că de acolo a întreprins calitățile ofensive, mai ales detenta excelentă la cap pe care o are. Iar faptul că a fost omul numărul 1 împotriva lui Leeds a mirat pe multă lume, dar nu pe cei care i-au urmărit dezvoltarea.

Foto: associated press

Mourinho i-a oferit debutul, Solskjaer i-a dat încrederea, iar Sir Alex e omul care îi este aproape când are nevoie de un sfat. De altfel, legendarul manager al lui Manchester United l-a și convins să joace pentru naționala Scoției și să lase baltă Anglia.

Dar, cine e Scott McTominay?

S-a născut în Lancaster, Anglia, dar are rădăcini scoțiene, motiv pentru care a și fost eligibil pentru naționala Scoției. Drumul către statutul de titular la Manchester United a fost presărat cu multe bariere.

A ajuns la academie la vârsta de 5 ani și de atunci n-a mai părăsit Manchester United. Părinții au fost îngrijorați că n-o să reușească în fotbal. La 18 ani avea doar 1.67 înălțime și șefii de la academia i-au chemat să vorbească despre viitorul jucătorului.

Scott a jucat puține meciuri la U18 sau U23, din cauza accidentărilor, dar United a avut încredere în el. Atunci când a jucat a fost mereu căpitan. Când părinții au ajuns la centrul de pregătire au fost surprinși să afle că Manchester United era pregătită să-i ofere un contract de profesionist.

Foto: Anna Gowthorpe via EMPICS Sport

3 ani mai târziu, după multe teste fizice și multă muncă în sala de forță, McTominay măsoară 1.96. În 2017 era pregătit să debuteze la echipa mare. Mai întâi a mirosit atmosfera de la prima echipă fiind pe bancă la un meci cu Swansea, apoi a debutat împotriva lui Arsenal, intrând pe parcursul reprizei secunde.

Foto: gettyimages

De atunci n-a mai părăsit lotul echipei mari. Ajuns la 24 de ani, Scott e la maturitate și un lider pe teren, nu-i de mirare că se înțelege foarte bine cu Bruno. Nu are tehnica portughezului, nici viziunea acestuia, dar are ceva la fel de special: determinarea. Scott e mereu pregătit să lupte până la epuizare, să dea totul pentru echipă, genul de jucător care e pregătit să sară în foc pentru echipă și coechipieri. E soldatul din prima linie.

  • material preluat de pe elartedf.com/

Ole’s at the wheel! GGMU!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *