Scott McTominay, soldatul din prima linie. O carieră pe axa Lancaster, Barcelona, Huddersfield
E prima repriză a sferturilor de finală din Champions League, e Manchester United vs FC Barcelona. Arthur, Coutinho și Busquets se repezesc asupra lui. El face o mică jonglerie, drept, stâng, drept, și îi păcălește pe toți trei, apoi pasează pentru Young.
Aproape o lună mai târziu. Se fluierase finalul partidei. United tocmai a aflat că nu mai are șanse la Champions League. O imagine face înconjurul rețelelor de socializare. În prim plan, Scott McTominay, care stă dezamăgit, cu capul în pământ, fiindu-i parcă rușine de rezultatul meciului, deși el tocmai marcase al doilea său gol în tricoul lui Manchester United.
Rezultatele le știm cu toții, dar imaginile acelea reprezintă un moment important în cariera lui Scott McTominay. Atunci s-a văzut pentru prima oară de ce e în stare englezul cu rădăcini scoțiene.
Nu, nu micul număr de magie cu Barcelona, căci nu tehnica îl caracterizează. Vorbim despre calmul pe care-l arată pe teren, stăpânire de sine pe care rar o vezi la un fotbalist de 21-22 de ani într-un meci atât de important precum era sfertul de finală Champions League. Dar mai ales pasiunea cu care intră pe teren și profesionalismul pe care-l arată.
Cu 2-3 luni înainte era pe făraș conform presei din Anglia, datorită relației bune pe care o avea cu Mourinho. În goana după titluri bombastice și clickuri multe, presa a speculat că Scott va ieși din planurile ”diavolilor” o dată cu plecarea lui Mou.
N-a fost așa. ”Câinele de companie al lui Mourinho”, cum era numit în presă, Scott și-a văzut de treabă și a continuat cu ceea ce știa să facă. A ajuns între timp piesă de bază în angrenajul lui Solskjaer, care după 14 etape e pe locul 3 în Premier League, la 5 puncte de lider.
Ce-l face pe Scott indispensabil? În primul pregătirea fizică exemplară, aleargă 90 de minute fără probleme. Apoi faptul că e practic un mijlocaș box to box, care se apără bine și căruia nu îi e frică să avanseze cu mingea la picior. Sigur, nu are eleganța lui Bruno, dar are răutate și ambiție. Și cel mai important, curaj.
La academie a jucat vârf într-o perioadă destul de lungă, astfel că de acolo a întreprins calitățile ofensive, mai ales detenta excelentă la cap pe care o are. Iar faptul că a fost omul numărul 1 împotriva lui Leeds a mirat pe multă lume, dar nu pe cei care i-au urmărit dezvoltarea.
Mourinho i-a oferit debutul, Solskjaer i-a dat încrederea, iar Sir Alex e omul care îi este aproape când are nevoie de un sfat. De altfel, legendarul manager al lui Manchester United l-a și convins să joace pentru naționala Scoției și să lase baltă Anglia.
Dar, cine e Scott McTominay?
S-a născut în Lancaster, Anglia, dar are rădăcini scoțiene, motiv pentru care a și fost eligibil pentru naționala Scoției. Drumul către statutul de titular la Manchester United a fost presărat cu multe bariere.
A ajuns la academie la vârsta de 5 ani și de atunci n-a mai părăsit Manchester United. Părinții au fost îngrijorați că n-o să reușească în fotbal. La 18 ani avea doar 1.67 înălțime și șefii de la academia i-au chemat să vorbească despre viitorul jucătorului.
Scott a jucat puține meciuri la U18 sau U23, din cauza accidentărilor, dar United a avut încredere în el. Atunci când a jucat a fost mereu căpitan. Când părinții au ajuns la centrul de pregătire au fost surprinși să afle că Manchester United era pregătită să-i ofere un contract de profesionist.
3 ani mai târziu, după multe teste fizice și multă muncă în sala de forță, McTominay măsoară 1.96. În 2017 era pregătit să debuteze la echipa mare. Mai întâi a mirosit atmosfera de la prima echipă fiind pe bancă la un meci cu Swansea, apoi a debutat împotriva lui Arsenal, intrând pe parcursul reprizei secunde.
De atunci n-a mai părăsit lotul echipei mari. Ajuns la 24 de ani, Scott e la maturitate și un lider pe teren, nu-i de mirare că se înțelege foarte bine cu Bruno. Nu are tehnica portughezului, nici viziunea acestuia, dar are ceva la fel de special: determinarea. Scott e mereu pregătit să lupte până la epuizare, să dea totul pentru echipă, genul de jucător care e pregătit să sară în foc pentru echipă și coechipieri. E soldatul din prima linie.
- material preluat de pe elartedf.com/
Ole’s at the wheel! GGMU!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.