Roșu încins! Cum a luat naștere rivalitatea dintre Manchester United și Liverpool
Pe la sfârșitul anilor 1880 o criză economică serioasă bântuia Europa. Marea Britanie nu a scăpat. Problemele financiare au afectat toate sectoarele. Nemulțumiți de prețurile pe care le cereau cei din portul din Liverpool în acele vremuri grele, un grup de oameni de afaceri și comercianți din Manchester a decis să facă o mișcare care avea să schimbe soarta orașului. Aceștia au propus să se facă un canal navigabil care să lege orașul Manchester, care se află la peste 50 de km de apă, de Marea Irlandeză, pentru a reduce astfel cheltuielile transportului de marfă, care se făcea prin portul din Liverpool și apoi cu trenul până în Manchester. Ideea a prins, construcția a început în 1887, iar canalul a fost deschis în 1894.
Această acțiune a născut astfel o rivalitate istorică, care se întinde chiar și în zilele noastre, între orașele Liverpool și Manchester. Rivalitatea a început politic, apoi a continuat la nivel financiar, cultural, iar formele cele mai frumoase sunt date, în zilele noastre, de sport. FC Liverpool și Manchester United sunt cele mai titrate echipe din fotbalul englez, iar rivalitatea dintre cele două formații este arhicunoscută pe toată planeta. Astfel, o partidă între cele două formații depășește ca importanță orice alt meci din fotbalul englez.
Roșu încins: Manchester vs Liverpool
Altfel, competiția dintre cele două orașe s-a născut mult mai devreme. Manchester era un oraș care trăia prin industria textilă, iar Liverpool a replicat devenind unul dintre cele mai importante porturi din lume, făcând legătura cu America de Nord și fiind un pilon important în traficul de sclavi și mărfuri cu Africa. Două orașe care luptau împreună pentru a atinge gloria faimoasei Londra.
Dar, doar o dată cu crearea canalului navigabil rivalitatea a atins cote maxime. De atunci cele două orașe își aruncă reciproc săgeți și luptă pentru a-și lua fața unul altuia.
Înainte de marea criză economică din 1930, rivalitatea a sporit prin fotbal. FC Liverpool a fost înființat în 1892, iar Manchester United câțiva ani mai devreme, în 1878. Chiar și așa, orașul port a dominat fotbalul englez la începuturile sale câștigând titlul de campioană de 4 ori, în 1901, 1906, 1922 și 1923, în timp ce Manchester a reușit doar două succese, în 1908 și 1911.
The Babes vs Shankly & Paisley
Sir Matt Busby a închegat o echipă fantastică la Manchester, imediat după terminarea primului Război
Mondial. The Babes au câștigat The First Division de 3 ori în șase ani, până când accidentul aviatic de la Munchen să curme viața a jumătate din echipă. Chiar și așa, Manchester United a fost prima echipă englezească care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, în 1968.
Apoi Bill Shankly și Bob Paisley au clădit faima lui Liverpool, o echipa care a dominat copios fotbalul englez în anii 70 și 80, câștigând, în mandatele celor doi, peste 25 de trofee, printre care Cupa Campionilor Europeni, de trei ori și campionatul de 8 ori.
The Beatles vs Oasis
Și la nivel cultural a existat întotdeauna o competiție acerbă între cele două orașe. A fost mai întâi The Beatles, care a reprezentat etalonul muzical al anilor 60-70. Apoi, aceștia au predat ștafeta celor de la The Stone Roses, din Manchester, la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, după care Oasis, a creat isterie la finalul anilor 90 până la mijlocul anilor 2000.
Și o dată cu renașterea muzicală, a reînviat din propria cenușă, sub bagheta magică a unui scoțian, și Manchester United, după ani și ani în care a privit cu invidie performanțele fabuloase ale orașului rival.
”Să-i dau jos de unde s-au cocoțat”
Iar la nivel fotbalistic, rivalitatea a ajuns la cote atât de înalte, încă în 1986, când a semnat cu Manchester United, Sir Alex Ferguson și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin decât, făcând o traducere aproximativă: ”Să-i dau jos de unde s-au cocoțat”.
Cu o istorie imensă în spate și cu o tolbă plină de trofee, Liverpool se autointitula, și poate pe bună dreptate la momentul respectiv, echipa fanion a Angliei. Astfel că Ferguson s-a pus pe treabă și a creat echipă după echipă și a câștigat trofeu după trofeu. Chiar și așa, replica celor din Liverpool nu s-a lăsat așteptată: ”Mai vorbim când ajungeți la 18”, făcându-se aluzie la numărul de campionate câștigate de liverpudlieni.
Astfel, generații întregi de fotbaliști ai lui Manchester United au fost crescuți în spiritul rivalității cu Liverpool. Era adversarul suprem, oponentul împotriva căruia trăiai, ca jucător al lui Manchester United, cele mai pronunțate sentimente, precum descrie Gary Neville, în autobiografia sa, ”Red”: ”Când Rio a marcat acel gol (în victoria lui United, 1-0, în fața lui Liverpool) corpul meu a intrat într-o altă dimensiune. E diferit față de un meci cu Arsenal sau Chelsea. E mult mai diferit și față de un meci cu City. E ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte. Am alergat ca un nebun să mă bucur în fața fanilor lui Liverpool. Și le-am văzut fețele care nu mai aveau răspuns. A fost unul dintre cele mai puternice senzații pe care le-am trăit pe terenul de fotbal”.
Alex Ferguson. Sir Alex Ferguson!
Prin anii 90, rivalitatea era mai acerbă ca niciodată. Liverpool a câștigat ultimul titlu de campioană în 1990, dar chiar și așa, nume precum Ian Rush, Kenny Dalglish sau Peter Beardsley aveau încă o rezonanță puternică și făceau adversarii să tremure.
A fost un fotbalist cu sânge fierbinte și latin cel care a dus rivalitatea la un nivel și mai înalt. Cantona a semnat cu Manchester United și ”diavolii” s-au încoronat de 4 ori în 5 ani, astfel că roata a început să se răstoarne încet, încet. Din echipa care privea Liverpool de jos, prin prisma trofeelor câștigate, Manchester United a devenit echipa de urmat, de luat exemplu, spre disperarea rivalilor din Liverpool.
Și trupa de pe Old Trafford nu avea să se oprească aici. Ferguson a ”inventat” ”Class of 92”, acei copii crescuți în spiritul rivalității dintre cele două echipe, iar supremația lui Manchester United a fost mai categorică ca niciodată.
”N-o să câștigați nimic cu copii”, le-au ridicat, cei din Liverpool, mingea la fileu mancunienilor. 13 Titluri de campioană, 6 FA Cup, de două ori Liga Campionilor.
În acest timp, Liverpool se afunda, dispărea în mediocritate. Iar singurele semne de revenire au fost date pe plan european. Conduși din teren ca de un general, de Steven Gerrard, ”cormoranii” au câștigat Champions League în 2005 și au mai jucat finala în 2007.
Chiar și așa, tot rivala din Manchester deține un record neegalat până în prezent. Sezonul 1998-1999 a reprezentat cel mai bun an pentru Manchester United, care a realizat ”The Treble”. Și ca tabloul să fie complet și rivalitatea și mai ascuțită, tot ”diavolii roșii” sunt cei care le-au furat această acoladă celor de la Liverpool, în 1977. ”Cormoranii” au câștigat campionatul și Cupa Campionilor Europeni, dar Manchester United i-au învins în finala FA Cup.
Scousers vs mancunieni
În esență, rivalitatea dintre cele două echipe este atât de intensă încât nu are legătură doar cu fotbalul, cât și cu oamenii care trăiesc în cele două orașe. Cei din Liverpool se numesc ei înșiși ”scousers”, după un fel tradițional de mâncare care se consuma pe vapoare și bărci, în special de către oamenii de rând. Se mândresc astfel că sunt harnici și onești. De partea cealaltă, cei din Manchester, apelează la latura culturală și istorică și se numesc ”mancunieni”, după numele roman al așezării unde acum se află orașul Manchester. Altfel spus, sunt mai intelectuali decât rivalii din Liverpool.
Așadar, între Manchester United și FC Liverpool există o rivalitate fierbinte și tot mai acidă cu fiecare an care trece. Un alt episod al acestei vechi bătălii se va da duminică, pe Anfield. Rivalii noștri traversează o perioadă mai bună, dar în astfel de meciuri, de cele mai multe ori își spune cuvântul efervescența și dorința jucătorilor. Să fie spectacol.
GGMU!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter sau cu un mesaj prin formularul de contact.