2, Dec 2021
Cine e Ralf Rangnick – Partea a doua – Cine joacă, cine e în pericol, cine vine ca antrenor

Ralf Rangnick este nou antrenor interimar al lui Manchester United. Am scris despre filozofia sa despre fotbal, în primul material pe care i l-am dedicat, AICI.

Azi vom analiza modul în care joacă, practic ne vom concentra pe stilul tactic pe care l-a propus de-a lungul anilor și vom da un ochi peste lotul lui United pentru a vedea care sunt jucătorii care se potrivesc stilului său și care sunt fotbaliștii în pericol.

Nu mai e deja o noutate pentru nimeni că Ralf Rangnick este unul dintre oamenii care a perfecționat în fotbal așa numitul ”gegenpressing”. Aceasta este practic temelia echipei sale și asta este de așteptat să facă și la Manchester United.

Uitându-ne pe statisticile Premier League din acest sezon, ”diavolii” sunt la coada clasamentului dacă ne referim la pressing, recuperări în treimea adversă, kilometri alergați etc. Acest lucru se va schimba dramatic sub comanda lui Ralf Rangnick, dacă ne uităm peste munca pe care a făcut-o peste ani la Stuttgart, Hoffenheim sau Red Bull Leipzig.

Având la bază acest pressing agresiv și organizat, Ralf Rangnick pune pe tavă un fotbal de tranziție, rapid, atractiv cu pase verticale, pressing ucigător și recuperarea cât mai rapidă a balonului atunci când echipa nu e în posesie. Portarul este de asemenea un pion important, căci trebuie să aibă un joc bun de picior căci va fi implicat în construcția echipei.

Un subiect fierbinte după ce Rangnick a fost confirmat oficial de club este despre cine prinde echipa și cine e în pericol. Neamțul are trei sisteme de joc pe care le folosește de cele mai multe ori. Deci să aruncăm o privire.

4-3-3

4-3-3 este sistemul care presupune o linie de trei mijlocași care să acopere bine zona mediană a terenului și să creeze spațiu pentru cei doi fundași de bandă, care joacă foarte avansat. De asemenea, cei trei mijlocași trebuie să joace între linii și să închidă foarte bine spațile pentru adversar. În față avem 3 oameni ofensivi care sunt foarte mobili și care trebuie să se înțeleagă de minune cu mijlocașii și cu cei doi jucători de bandă.

Acest sistem cere cel puțin un fundaș central rapid, doi fundași laterali foarte încrezători în abilitățile lor ofensive, trei mijlocași buni cu mingea la picior și 3 atacanți mobili. Uitându-ne peste lotul lui Manchester United și analizând modul în care aceștia s-au descurcat în ultimul sezon ne lipsesc un fundaș dreapta ofensiv și un mijlocaș central defensiv.

În condițile acestea, un posibil 11 (cu toți jucători apți și la nivel maxim) în 4-3-3 ar putea arăta astfel:

4-2-2-2

Acest sistem e un derivat din 4-4-2 și a fost utilizat în multe partide de Ralf Rangnick în funcție de adversar. Acest sistem ar veni ca o mănușă pentru un duo Ronaldo – Cavani.

În această configurație e nevoie de cel puțin un mijlocaș defensiv foarte bun care să participe și la faza de atac, classic-ul box to box, și de unul care să se concentreze mai mult pe atac, dar care să nu neglijeze nici faza defensivă. Apoi, avem doi ”10”, doi mijlocași care să nu acționeze ca și jucători de bandă, dar care să ajute fundașii laterali atât pe construcție, dar mai ales pe faza de apărare. Când vine vorba de ofensivă, cei doi jucători vor crea superioritate în zona careului advers. Atacanții prin mobilitatea lor, vor fi în gura porții forțând apărarea să stea cât mai aproape de portar. Iar Ronaldo și Cavani sunt experți în așa ceva.

Astfel, un posibil 11 ar arăta astfel:

4-4-2 Diamond

Sistemul preferat al lui Ralf Rangnick este cel cu ”diamond” la mijloc. Aici e nevoie de un mijlocaș defensiv de meserie, solitar, care să facă treaba murdară și care, la nevoie, să poată coborâ între cei doi fundași centrali pentru a le permite celor laterali să avanseze în bandă cât mai mult posibil, creând astfel o linie de 5 oameni pe atac, plus cei doi atacanți. Matic se încadrează perfect în acest profil. Păcat că are 33 de ani.

Un jucător va fi număr 10 – Bruno, Donny, Sancho pot face asta, dar acesta va avea doi mijlocași în spatele lui care să mențină echipa compactă, McTominay și Fred, probabil. Da, o să-i vedem mult pe McTominay și Fred căci băieți ăștia, nu sunt senzaționali, dar sunt utili.

În funcție de adversar, Van de Beek și Pogba pot juca acolo fără mari probleme atunci când nu e multă muncă defensivă de făcut. Cei doi mijlocași îi vor da atât numărului 10, dar și atacanților libertate de exprimare.

Un posibil 11 ar arăta astfel:

Baza pe academie

Așadar, cine e în pericol și cine are zâmbetul pe buze după schimbarea de antrenor de la Manchester United? Karan Tejwani este autorul cărții ”Winds of change”, care prezintă nașterea clubului Red Bull Salzburg și este un cunoscător al lui Ralf Rangnick și al filozofiei acestuia de joc.

Acesta a fost invitat la podcastul ”The Masterclass”, pe care vi-l recomandăm dacă vorbiți și înțelegeți limba engleză, unde a vorbit despre noul antrenor al lui Manchester United.

Tejwani a dezvăluit că Rangnick este un inovator și reprezintă soluția pe termen lung la Manchester United. Când a ajuns la Hoffenheim a luat echipa din liga a treia și a adus-o până în vârful clasamentului din Bundesliga, în decurs de doar doi ani și jumătate, prin metode mai puțin întâlnite până în acel moment. Spre exemplu a angajat un antrenor de la echipa de hochei, convins că metodele de antrenament ar îmbunătăți coeziunea din echipă.

Angajarea lui nu înseamnă că ”diavolii roșii” vor avea succes imediat, deși se va vedea o schimbare radicală în atitudine și modul în care echipa va juca, dar se va resimți pe termen lung.

Conform jurnalistului, Rangnick va apela la talentele din academie și va încerca cât mai mult posibil să reducă media de vârstă din lot. Acesta preferă jucătorii tineri datorită în primul rând dorinței de afirmare, pentru că se accidentează mai greu și se recuperează mai repede, pentru că sunt mai flexibili la cerințele tactice.

Cine joacă, cine e în pericol

Datorită stilului de joc al lui Rangnick, Tejwani crede că jucători ca Fred sau McTominay vor avea un rol important, fiind energici pe teren și foarte bine pregătiți din punct de vedere fizic. Lindelof este un alt jucător care nu se află printre favoriții fanilor, dar care va juca sub comanda lui Rangnick, datorită inteligenței sale. De asemenea, Bruno Fernandes, Rashford sau Sancho se vor potrivi perfect în ideea lui Rangnick de a juca fotbal. Jadon este de astfel un jucător pe care Ralf îl place foarte mult și l-a vrut la RB Leipzig, când s-a făcut transferul acestuia de la City la Dortmund.

Ce se întâmplă cu Ronaldo? Cristiano nu e fotbalistul tipic pentru stilul de joc al lui Rangnick, dar experiența și valoarea îl vor ajuta să-și facă loc în echipă, deși jocul său fără balon nu e cel mai atractiv și eficient. Pe termen lung, Tejwani crede că lui Ronaldo nu i se va prelungi contractul scadent în vara anului 2023.

La polul opus se află jucători ca Martial, Matic, Mata sau chiar De Gea. În cazul portarului spaniol, cel mai în formă jucător al lui United în acest sezon, jocul său de picior l-ar putea scoate din echipă pentru că Henderson e mult mai bun la acest capitol, iar Rangnick și-a construit echipele cu portari care pot participa la jocul de construcție. Cel mai bun exemplu e Neuer, pe care l-a avut la Schalke.

Pogba este un alt jucător în pericol să-și piardă locul în echipa de start. Cu situația incertă asupra contractului, din cauza accidentărilor pe care le-a avut în ultimele sezoane, dar și din cauza lipsei de energie care e necesară când echipa joacă un fotbal cu un pressing agresiv, Pogba are șanse reduse să joace sub comanda lui Rangnick.

Cine vine după Rangnick

Deja a fost confirmat că Ralf Rangnick va sta pe banca lui Man United doar până la finele acestui sezon. Dar, de asemenea, se știe că acesta a fost adus pentru un proiect pe termen lung, astfel că neamțul va avea un cuvânt greu de spus și în numirea succesorului său.

Numele lui Mauricio Pochettino și Erik Ten Haag au fost cele mai vehiculate după demiterea lui Solskjaer. Olandezul, prin prisma fotbalului spectacol și a rezultatelor obținute, e favoritul fanilor, dar Tejwani crede că argentinianul este cel mai potrivit pentru a continua munca pe care o va începe Rangnick în decembrie.

Pochettino are experiență în Premier League și s-ar adapta mai ușor la cerințele lui Rangnick, e un antrenor mai flexibil. Stilul lui Ten Haag e mai mult rodul unei posesii a balonului, decât a unui stil alert de fotbal bazat pe pressing, crede Tejwani.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *