3, May 2020
După 26 de ani… Povestea primul titlu de campioni în Premier League: ”11 Cantona au intrat pe teren”

”Intrând pe teren a fost incredibil. Era plin de fulare fluturând, arăta precum tribunele însele făceau valuri. Eram așa de emoționați și plini de mândrie. Eram 11 Cantona intrând pe teren cu pieptul înainte. Eram în al nouălea cer, un sentiment pe care nu-l pot descrie”, povestește Gary Pallister, în biografia sa.

În tribune fanii celebrează și ei. Aveau și motive. Trecuseră 26 de ani de când se bucurau pentru ultima dată de câștigarea unui titlu de campion. Mulți dintre ei nici nu apucaseră să trăiască astfel de momente.

Ba mai mult, în cele peste două decenii și jumătate au experimentat toate sentimentele posibile, de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni până la retrogradare. Despre golul legendei lui Manchester United care i-a trimis pe ”diavoli” în liga a doua am scris aici.

Cu un sezon înainte Manchester United s-a înecat la mal, pe finalul campionatului, după un program aglomerat înspre sfârșitul sezonului.

N-a mai fost cazul în sezonul 1992-1993, când condusă magistral din teren de Cantona, Manchester United a defilat în a doua parte a campionatului, iar pe 3 mai a celebrat câștigarea acestuia, fără să joace. Practic, ”diavolii” au devenit campioni cu o zi mai devreme, când Aston Villa s-a poticnit în fața lui Oldham Athletic.

Sezonul a fost unul cu suișuri și coborâșuri pentru Manchester United. Startul a fost unul greoi, dar transferul lui Eric Cantona le-a dat practic aripi diavolilor. Venirea francezului a ridicat moralul băieților lui Ferguson și a luat presiunea de pe umerii vedetelor echipei.

Cu toate camerele ațintite pe Cantona și evoluților acestuia în tricoul lui Manchester United, ceilalți diavoli s-au putut exprima în liniște și conștienți că atunci când vor avea probleme vor avea pe cineva care să se ocupe de asta.

Și Gary Pallister avea dreptate. O dată cu venirea francezului pe Old Trafford parcă pe teren au intrat de fiecare dată 11 Cantona.

Și astfel petrecerea a început pe 2 mai, noaptea. Casa lui Steve Bruce, căpitanul echipei, s-a umplut de jucători. Dar și de băutură, deși United avea meci a doua zi. Cantona a zburat într-un avion privat din Franța, unde fusese pentru un meci al naționalei ”cocoșului galic”.

Tot francezul în cartea sa, Cantona – My story, descrie scenele: ”Steve Bruce, căpitanul nostru, faptul că cu o seară înainte a fost barmanul nostru, nu l-a afectat deloc pe teren și a dat niște pase lungi cu o precizie extraordinară, la fel cum a făcut tot sezonul. Brucey a foarte fericit. La fel sunt și eu”.

Așteptarea a luat sfârșit. După 26 de ani de secetă, ce a urmat știm cu toții căci am fost contemporani cu cea mai bună și frumoasă perioadă din istoria lui Manchester United.

Un scurt rezumat al primului sezon din fotbalul englez sub numele de Premier League puteți vedea la acest link.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *