2, Jan 2020
Povestea FA Cup 2000! Cum a fost trimisă Manchester United la 9000 de kilometri depărtare să nu-și apere Cupa Angliei

Prima săptămână din ianuarie 2000. E început de mileniu. Manchester United începe anul în calitate de campioană a Angliei, câștigătoare a Champions League și deținătoarea FA Cup.

Anul va rămâne mereu în istoria fotbalului britanic ca singurul în care deținătoarea cupei nu-și apără trofeul, nu intră în competiție.

Iubitorii fotbalului englez știu că cea mai veche competiție din fotbal începe mereu în prima săptămână din ianuarie. Tradiție, domle’! Iar diavolii se pregăteau să dea asaltul pentru un nou trofeu, când au fost forțați să renunțe la un vis.

La începutul anului 2000 se juca și prima ediție a Campionatului Mondial al Cluburilor. Competiție extrem de importantă pentru federația engleză de fotbal. De ce? Tot în anul 2000 avea să se stabilească și țara care va organiza Campionatul Mondial din 2006.

Anglia își dorea foarte tare organizarea, astfel că Manchester United era unul dintre pricipalele sale atuuri. Diavolii nu-și doreau însă să zboare la peste 9300 de kilometri distanță pentru o competiție nou înființată și să rateze Cupa Angliei.

Britanicii nu acceptau un eșec, astfel că au avut un buget de 9 milioane de lire sterline pentru a licita pentru organizarea Cupei Mondial. 3 milioane de la guvern, 3 de la federație și 3 de la Premier League. Ministrul sportului de la acea vreme, cât și președintele Federației Engleze de Fotbal erau convinși că Anglia nu are nicio șansă de reușită dacă Manchester United refuză să joace la Campionatul Mondial al Cluburilor.

Sir Alex Ferguson a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Tony Blair, Primul Ministru al Marii Britanii, pentru a-l ruga pe acesta să găsească o soluție împăciuitoare pentru ambele părți. N-a avut însă sorți de izbândă căci acesta era într-o întâlnire importantă cu președintele Iugoslaviei, cu care încerca să oprească războiul din Kosovo.

Astfel, Manchester United a spus pas Cupei Angliei în 2000. ”Ne-am gândit chiar că am putea trimite o echipă formată din jucători de la tineret, dar Sir Alex se temea că dacă avem parte de o tragere la sorți proastă am putea lua bătaie la scor. Acest lucru ar putea afecta mult un grup de tineri dornici să facă pasul la echipa mare”, își amintește Ryan Giggs.

Totul s-a dovedit a fi un fiasco în final. Manchester United n-a trecut de faza grupelor la prima Cupă Mondială a Cluburilor, jucata la Rio de Janeiro, iar Anglia a pierdut organizarea Campionatului Mondial în dauna Germaniei.

20 de ani mai târziu, Manchester United se pregătește din nou de Cupa Angliei. Sâmbătă, de la ora 19:15, în direct pe Eurosport, diavolii dau piept cu Wolverhampton, în încercarea de a readuce trofeul pe Old Trafford, trofeu pe care l-au câștigat ultima dată la finalul sezonului 2015-2016.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *