18, Nov 2020
TBT. Peter Schmeichel – Portarul cu un gol și cu 15 trofee

26 septembrie 1995. În așteptarea lui Eric Cantona, aflat la ultimul meci pe tușă în urma suspendării primite după celebra partidă cu Crystal Palace, Manchester United avea o misiune ușoară în primul tur din Cupa UEFA. Sau cel puțin așa părea.

”Diavolii” au remizat în prima manșă, scor 0-0, la Volgograd și returul era pe Old Trafford. Nimeni nu avea să anticipeze ceea ce s-a petrecut. Cu un record de apărat, 56 de meciuri fără eșec acasă în cupele europene, ultima înfrângere fiind în urmă cu mai bine de 40 de ani, Manchester United juca împotriva unei echipe înființate de directorii de la firma de tractoare din oraș.

Foto: manutd.com

Într-o vreme în care internetul era doar o fiță și nu un accesoriu în buzunar, fanii lui Manchester United nici nu-și făceau probleme că echipa lor va pierde în fața unei echipe al cărei nume probabil că Sir Alex Ferguson nici nu-l putea pronunța.

Chiar și așa, echipa venită dintr-un oraș de două ori mai mare ca Manchester, Rotor Volgograd a dat lovitura pe Old Trafford și a făcut 2-0 la puțin după jumătatea primei reprize. Momente de uluială.

Foto: skysports.com

Ferguson schimbă repede. Îl scoate pe John O’Kane, care avea să nu mai joace deloc fotbal pentru Manchester United și îl bagă pe Scholes. Iar Paul nu a dezamăgit. Mijlocașul englez a redus din diferență și finalul de meci a fost incendiar.

Manchester United a atacat în valuri, a lovit bara de două ori, iar în alte două ocazii mingea a fost scoasă de pe linia porții. A avut 18 șuturi pe poartă, dar era una dintre acele nopți. Asta până când Peter Schmeichel a decis că trebuie să facă ceva. Corner pentru United. Bate Giggs. Peter vine în careu. Sare la cap și marchează.

Danezul a salvat recordul lui Manchester United, dar n-a putut salva și onoarea ”diavolilor” la ultimul meci din istorie în Cupa UEFA, sub vechea denumire. Cu 2-2 pe tabelă, rușii s-au calificat în turul 2 și au scris o pagină neagră în istoria lui Manchester United. Pe atunci, Cupa UEFA se juca în meciuri eliminatorii din primul tur până în finală.

Peter Schmeichel mai avea să marcheze un gol, în Premier League, pe când evolua pentru Aston Villa. Îi urăm la mulți ani, căci astăzi împlinește 57 de ani!!!

Foto: eurosport.com

”The Great Dane” – Marele Danez – așa cum este poreclit, a jucat pentru Manchester United între 1991 și 1999, perioadă în care a câștigat de 5 ori titlul, o dată Liga Campionilor, de 3 ori Cupa Angliei, o dată Cupa Ligii Angliei, o dată Supercupa Europei și de 4 ori Supercupa Angliei.

1 gol a marcat Schmeichel pentru Manchester United, la fel ca Stam, Bailly, Blomqvist, Darmian sau Schneiderlin

Peter Schmeichel este considerat de mulți fani ai lui Manchester United cel mai mare portar pe care ”diavolii” l-au avut în toată istoria. Stau mărturie numărul de trofee câștigate, perioada lungă petrecută la club, dar mai ales modul în care el a evoluat. Un adevărat lider pe teren, Peter este amintit de mari atacanți ai vremii drept un portar de care îți era frică să te apropii.

”El avea darul de a-și intimida adversarii și apoi de a face parade de senzație. Un lider care s-a întâmplat să fie bun și cu mâinile”, notează Eurosport.

Fără el, cu siguranță că lui Manchester United îi era mult mai greu să câștige toate trofeele pe care le-a câștigat până în 1999, inclusiv faimoasa ”Triplă”. Pentru că nu-i așa, degeaba ai cei mai buni fundași din lume dacă nu e cineva de aceeași măsură și în spatele lor?

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *