11, May 2021
Profil de legendă! Norman Whiteside – Un actor grăbit. Superstar la 16 ani, retras la 26

Mulți jucători care au trecut pe la Manchester United au povești de viață și de carieră interesante. Puține însă o bat însă pe a lui Norman Whiteside. Nord-irlandezul n-a durat mult ca jucător, dar atât cât a fost pe teren a rămas în memoria tuturor celor care l-au văzut.

Norman a ajuns la Manchester United fiind descoperit de Bob Bishop, cel care l-a adus și pe George Best. Whiteside s-a remarcat imediat. A fost înlocuit de antrenorul său după ce a dat 7 goluri în 20 de minute.

Telefon la Casa Albă

N-a stat nimeni pe gânduri și câteva zile mai târziu, Whiteside era așteptat la Old Trafford de Sir Matt Busby în persoană: ”M-a luat de după gât și mi-a zis că va avea grijă de mine. Am fost o săptămână în probe”.

Partea și mai interesantă este că transferul s-a făcut după un apel telefonic la Casa Albă. Whiteside era în excursie cu școala, în capitala Americii și după ce a dat mâna cu Jimmy Carter, președintele USA și a făcut ”duble” pe gazonul din fața celebrei clădiri a fost întrerupt de un apel telefonic.

Părinții săi l-au sunat și i-au spus că Manchester United îl vrea. Nici n-a stat pe gânduri și răspunsul a fost ”DA”, imediat.

Cu două zile înainte de a împlini 17 ani și-a făcut debutul la echipa mare și a devenit cel mai tânăr jucător care făcea asta de la Duncan Edwards. Shola Shoretire a bătut recordul său, în acest sezon, ca cel mai tânăr debutant în competițile europene. Detalii, AICI.

Performanțele sale stau încă în cartea de recorduri a lui Manchester United. Mason Greenwood a devenit fotbalistul U20 cu cele mai multe goluri înscrise pentru ”diavoli” în era Premier League, 28. Acesta e însă departe de recordul lui Whiteside, care are 34. De asemenea, Whiteside este și jucătorul cu cele mai multe prezențe până la 20 de ani, 146.

17 operații

Cariera sa a fost însă oprită de numeroase accidentări. De altfel, s-a lăsat de fotbal la doar 26 de ani, doi ani mai târziu după plecarea de la Manchester United. ”Am petrecut mai mult timp cu medicul lui Manchester United decât cu echipa. În timp mi-a devenit ca un profesor de medicină. Eram interesat să învăț cum funcționează genunchiul. Am avut 17 operații de-a lungul carierei” , a declarat Whiteside, care e fizioterapeut acum și specialist în accidentările sportivilor.

Parte din ”celebra” echipă cunoscută pentru petrecerile pe care le dădeau jucătorii și pentru escapadele bahice, Norman Whiteside a câștigat Cupa Angliei, în 1983 și 1985 și Supercupa Angliei în 1983. A fost un talent imens și a fost nu o dată comparat cu George Best. El e modest, însă: ”Singura asemănare între mine și George era că veneam din aceeași țară și că ne-a descoperit același om. Atât. El era magic, a declarat Whiteside într-un podcast pentru site-ul oficial al lui Manchester United.

Chiar și așa, Norman Whiteside va fi mereu în memoria fanilor pentru grația cu care controla mingea deși măsura 1.90m, pentru o carieră scurtă, dar plină de evenimente. Deși avea doar 17 ani a fost parte importantă din echipa națională a Irlandei de Nord care a făcut senzație la Cupa Mondială din 1982.

Golul din finala FA Cup din 1985, contra lui Everton e doar o mostră a ceea ce a fost și ce putea ajunge dacă nu avea ghinionul accidentărilor.

Norman Whiteside

S-a născut pe 7 mai 1965, la Belfast, capitala Irlandei de Nord

Manchester United – 278 de meciuri, 68 de goluri
Irland de Nord – 38 de partide, 9 goluri

Recorduri

– Cel mai tânăr debutant la Cupa Mondială
– Cel mai tânăr marcator într-o finală de Cupa Ligii, singurul gol al lui Manchester United în finala cu Liverpool
– Cele mai multe prezențe ca și tânăr jucător (sub 20 de ani), 148
– Cele multe goluri ca și tânăr jucător (sub 20 de ani), 34
– Primul jucător care a primit premiul de tânărul jucător al anului
– Cel mai tânăr fotbalist care a ajuns la 200 de meciuri pentru Manchester United.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 1
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Profil de legendă! Norman Whiteside – Un actor grăbit. Superstar la 16 ani, retras la 26

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *