11, Mar 2021
Luke Shaw – Fuga de accidentări

Reușita lui Luke Shaw din debutul reprizei a doua a meciului împotriva lui City reprezintă cea mai importantă realizare personală a fundașului de când a fost transferat. ”Am avut multe complicaţii cu piciorul şi acela a fost momentul cu adevărat greu în cariera mea. Nimeni nu ştie, dar am fost cu adevărat aproape să-mi pierd piciorul. Am aflat asta doar după şase luni când mi-a spus doctorul”.

Asta declara Shaw într-un înterviu din urmă cu trei ani pentru postul BBC despre accidentarea care l-ar fi putut lăsa fără un picior. În 2015, suferise o fractură de tibie şi peroneu în timpul meciului contra lui PSV Eindhoven. Trecuseră numai 15 minute de joc, iar vreme de 7 minute a fost îngrijit pe gazon, apoi urcat în ambulanță și transportat la spital. A fost vizitat de mai multe persoane din anturajul lui PSV, printre care și Hector Moreno, agresorul din timpul jocului, ales, la finele partidei, omul meciului.

Verdictul a fost drastic: 10 luni departe de fotbal. ”Cuvintele nu pot descrie cât de afectat sunt. Drumul meu spre recuperare începe acum. Mă voi întoarce mai puternic”.

Transferat în 2014, a început să joace în 2018

Accidentările au fragmentat jumătate din perioada petrecută până acum la Manchester. I-au frânat ascensiunea, au rupt oasele unui proaspăt adult, de fiecare dată când s-a ivit ocazia. Moyes l-a avut la dispoziție numai un sezon. Van Gaal sau Mourinho l-au văzut mai mult prin infirmerie decât la baza de antrenament de la Carrigton. Abia sub comanda lui Ole Gunnar Solskjaer s-a pus pe picioare precum un fotbalist, lipsit între timp de eticheta de tânără speranță cu care fusese adus.

Așa a ajuns Luke să depășească numărul de 20 de meciuri jucate într-un sezon de Premier League pentru United abia în 2019. La capătul acelui sezon disputase 29 de partide, iar de atunci este jucător de bază în flancul stâng.

Fuga de accidentări

Reușita lui Luke Shaw din debutul reprizei a doua a meciului împotriva lui City reprezintă cea mai importantă realizare personală a fundașului de când a fost transferat. Bizar pentru un jucător transferat în urmă cu 7 ani dar care, în primii săi ani, a fost mai mult absent decât prezent.

Acum o ia de la capăt, cu experiența din afara gazonului și timpul din clepsidră care aproximează spre zece numărul anilor rămași în fotbal ca jucător profesionist. Și cine nu s-ar bucura ca acești ani să-l găsească tot aici?

Luke pare că trăiește o a doua tinerețe în tricoul lui United. Cursele sale în banda stângă sunt interminabile și atât de frumoase încât pare că fuge de accidentările care i-au distrus începuturile ca fotbalist pe Old Trafford.

Shaw a devenit indispensabil pentru Solskjaer chiar în momentul în care s-a găsit și un înlocuitor pentru el. Venirea lui Telles și metodele lui Ole l-au descătușat pe Shaw care impresionează tot mai mult și mai mult de la un meci la altul.

Cum a renăscut Shaw

I-a luat un an sau poate șapte, dar Shaw a devenit încet fundașul stânga pe care fanii de pe Teatrul Viselor îl așteaptă de la Evra încoace. Dar cum s-a produs renașterea lui Shaw.

În primul rând cu multă muncă. Apoi datorită sistemului de joc din acest sezon, care i se potrivește mai mult și care-i permite să se aventureze mai mult în atac. Pentru că sezonul trecut s-a bazat prea mult pe cei trei jucători dinfață, Solskjaer a dorit ca în acest an cei trei jucători din față să fie mai mult în careu, iar fundașii laterali să participe cu mai mult curaj la faza ofensivă.

Spre exemplu, în acest sezon Manchester United atinge mingea în careul advers cu 20% mai mult decât în precedentul. Asta se datorează noului stil de joc impus de Ole, dar și datorită mult mai aventurioșilor fundași laterali. Shaw și AWB au împreună 15% din atingerile pe care Man United le face împreună în careul oponentului. Anul trecut procentajul a fost de doar 6%.

Shaw are 5 pase decisive, Telles are două, iar Wan Bissaka are tot două. Adică 9 dintr-un total de 37.

Așa se ecplică în mare măsură renaștere lui Shaw din propria cenușă. Aducerea unui concurent pe post și schimbarea sistemului de joc parcă l-au băgat în priză pe Luke.

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *