15, Sep 2023
Jadon Sancho – revolta fotbalistului corijent

Jadon Sancho a ajuns la Manchester United în vara anului 2021, după ce Solskjaer l-a vânat cu insistență și cu un an înainte. În doi ani n-a realizat mare lucru în tricoul ”diavolilor roșii”. Primul sezon a fost oricum tumultos cu 3 antrenori și revenirea lui Ronaldo care a stricat feng-shui-ul echipei. Stagiunea precedentă n-a fost nici ea mai bună. Jadon a jucat puțin și rău până la pauza cauzată de începerea campionatului mondial. Ten Hag a simțit că există probleme și l-a trimis în Olanda, să se antrenze de unul singur și, mult mai important, să-și reîmprospăteze mintea afectată de probleme personale.

Sancho a venit de acolo alt om și acest lucru s-a văzut în perioada rămasă de jucat din sezonul trecut și în cea de pregătire din această vară, când a fost om de bază pentru Erik Ten Hag. Dar…căci mereu apare un dar…ceva s-a rupt din nou. Acum, Sancho e la cuțite cu Ten Hag, managerul echipei. Cum s-a ajuns aici?

După înfrângerea cu Arsenal a început un război de la distanță între el și manager. Ten Hag a explicat absența numărului 25 din lotul pentru partida de pe Emirates spunând că a fost una bazată pe modul în care acesta s-a antrenat în săptămâna premergătoare. Ca răspuns, Sancho a postat pe rețelele de socializare și a spus că s-a săturat să fie el țapul ispășitor pentru orice. Pauza internațională a venit mănușă pentru club, care a încercat o mediere între cei doi. Ten Hag a fost însă ferm. Sancho trebuie să-și ceară scuze sau e exclus din lot. Jadon a refuzat și clubul a confirmat că fotbalistul de 23 de ani se va pregăti separat până la soluționarea ”unor probleme disciplinare”.

Cine are dreptate? Ce se va întâmpla cu Sancho? E greu de spus 100%. Cert este că Erik Ten Hag are standardele sale stricte de pregătire și oricine se abate de la ele este out. În perioada de pregătire din vara lui 2022 l-a pedepsit pe Garnacho pentru că a întârziat de două ori la ședințele cu jucătorii. Alejandro n-a jucat niciun minut în partidele de pregătire. Ce-a făcut Garnacho? A primit mesajul corect. Și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă. Nu doar că a câștigat încrederea lui Ten Hag, dar a și avut evoluții uimitoare și goluri importante pentru United.

În sezonul trecut a urmat un alt episod important. Rashford a întârziat și el la ședința tehnică dinaintea meciului cu Wolverhampton. Erik l-a pus pe bancă pentru a-l pedepsi. Marcus a primit și el mesajul corect și a urmat o serie foarte bună pentru atacantul englez de bandă cu 7 goluri în 6 partide.

Ce ne demonstrează asta? În primul rând că Erik Ten Hag e fair, cum zice englezul. Nu contează numele, în fața lui toți sunt egali și trebuie să respecte regulile. A simțit-o și legendarul Ronaldo, dar și Garnacho sau Rashford. 3 jucători cu nume importante la Manchester United în prezent și trecut.

Și atunci, dacă toți cei trei de mai sus, nume importante, au plătit pentru greșelile lor, de ce nu ar face-o și numărul 25 de la United?

În postarea sa de pe rețelele de socializare, Sancho a scris că va continua să lupte pentru emblemă indiferent de situație. Păi asta era situația perfectă. Cu Antony pe tușă pentru a-și rezolva problemele personale, meciul cu Brighton era oportunitatea perfectă pentru Sancho de a arăta că într-adevăr vrea să joace fotbal. Dar, ce a făcut el? În loc să se pregătească exemplar și să-i arate lui Ten Hag de ce e în stare, a preferat să plece în vacanță la New York, în cele câteva zile libere date de club.

Mai ales că Sancho are o întreagă istorie în spate. Cotidianul The Athletic a scris că nu e pentru prima dată când acesta întrârzie la o ședință a jucătorilor. În încercarea de a rezolva această problemă, Ten Hag i-a făcut un program personalizat și i-a cerut lui Jadon să ajungă la centrul de pregătire cu o oră mai devreme, tocmai pentru a încerca să evite aceste probleme.

Borussia Dortmund a recurs la o altă soluție când s-a confruntat cu această problemă. Edin Terzic l-a pus pe Sancho în aceeași cameră cu Erling Haaland, care era un profesionist desăvârșit în speranță că Jadon se va ”molipsi” de la acesta.

”În momentul în care un jucător se crede mai important decât un manager, fotbalistul trebuie să plece” – Sir Alex Ferguson

Va mai juca Jadon Sancho pentru Manchester United? Cu siguranță că da, dar nu înainte să-și ceară scuze în fața lui Ten Hag. Erik e o mână de fier. Olandezul are un plan în minte și nu se lasă până nu-l pune în aplicare. Ca să ai succes sub comanda sa, trebuie să ai încredere totală în metodele sale și să le urmezi cu sfințenie. Până atunci însă, Jadon, trebuie să-și pună ordine în gânduri.

În primul rând trebuie să se gândească că e corijent de când a ajuns la Manchester United și că dacă ești plătit cu peste 300.000 de lire sterline pe săptămână trebuie să oferi mult mai mult. Și talent are destul, fără îndoială! Bagă-ți mințile în cap și pune-te pe treabă, dragă Jadon.

Să nu-l judecăm prea tare totuși pe tânărul de 23 de ani. Nu cu mult timp în urmă am urmărit cu toții dezvăluirile lui Dele Alli despre perioada incredibilă pe care a avut și cum s-a chinuit din cauza unor probleme psihice. Jadon poate are probleme în afara terenului, dar trebuie să ceară ajutor. Trebuie să conștientizeze prin ce trece și să ia decizile corecte. Și un alt aspect foarte important, acesta trebuie să se înconjoare cu persoane care să-i dea sfaturile cele mai bune.

Până atunci, putere totală lui Ten Hag. La fel cum a zis și Sir Alex Ferguson: ”În momentul în care un jucător se crede mai important decât un manager, fotbalistul trebuie să plece” – Sir Alex Ferguson.

Citește și:

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Vasi