11, Nov 2021
Îmblânzitorul de husky, iubitorul de ”diavoli”

I-am întrebat pe fanii lui Manchester United din România care e cel mai nebun lucru pe care l-au făcut pentru ”diavolii roșii”. Mircea ne-a povestit că a vândut Dacia tatălui său pentru a merge pe Old Trafford. Așezați-vă comod și citiți o poveste savuroasă despre dragoste și pasiune. Îmblânzitorul de husky, iubitorul de ”diavoli”.

Îmblânzitorul de husky

Când nu se uită la meciurile lui Manchester United, Mircea e ”îmblânzitorul” de husky, cum l-am numit noi. Acesta e medic veterinar în Cluj și în acest mediu l-a cunoscut pe baschetbalistul Paul Chetreanu și astfel a început aventura. Cei doi au o pasiune comună pentru câinii de sanie. Împreună au participat la mai multe evenimente de profil, iar acum Mircea este un crescător în toată regula. Și face totul profesional, după ”cum scrie la carte”, cum ar zice cei mai în vârstă.

”Puii nu îi facem pentru profit, ci pentru a aduce un plus rasei, niciodată nu facem împerecheri dacă nu suntem pregătiți să ținem puii. Cu toate astea nu dăm pui la oricine, preferăm să ajungă puii integrați perfect în noua familie decât să aibă de suferit sau să se întoarcă la noi. Spre exemplu, noi nu facem reproducere doar de dragul de a avea mai mulți câini. Acest lucru trebuie făcut după standarde, trebuie respectate anumite condiții. Nu poți să faci reproducere decât între linile care sunt compatibile.

Momentan mai avem disponibile 3 femele care ar fi perfect integrate în familii care fac sport.

Nevasta-mea e mai înclinată spre competițile de frumusețe, eu spre concursuri de atelaje. Ne completăm reciproc deoarece Husky este un câine polivalent. Ea se ocupă și de creștere (programul puppy culture) și este adepta mâncării BARF. Eu mă ocup de tratamentele și vaccinările puilor și mai târziu de antrenamentele pentru atelaje,”.

Mircea Tăuțan, îmblânzitorul de husky, la Cupa Clujului 2016. Foto: Dan Bodea / Transilvania Reporter.

După ce a participat la câteva concursuri de cai, din Ținutul Secuiesc, Mircea a cunoscut oameni care l-au îndreptat către competițile de atelaj canin. N-a durat mult până când totul a devenit o pasiune și chiar a organizat câteva concursuri pe plan local. Dar, autoritățile în loc să-i ajute le-au dat în cap, astfel că astăzi nu mai fac competiții de atelaj canin din cauza legii sponsorizării și a birocrației. Mircea a participat chiar și la un Campionat Mondial de Atelaj Canin, în Italia.

Un articol extraordinar despre pasiunea pentru husky și aventura lui Mircea în acest domeniu, găsiți pe Transilvania Reporter. Citiți-l, căci merită!

”Unchiul meu e nebun după Manchester United”

Până să ajungă un îmblânzitor de husky, Mircea e mare fan Manchester United. ”Încă de pe vremea golului acela marcat de Solskjaer (n.r.: finala Champions League din 1999)”, ne spune el cu zâmbetul pe buze. Pe Old Trafford a ajuns pentru prima dată însă 8 ani mai târziu de la celebrul meci de la Barcelona.

”Primul meci pe Old Trafford a fost cu peripeții. Am niște neamuri în Anglia, niște verișoare. Și am plecat acolo cu unchiul meu. Om în toată firea, născut în ’36. Nebun după Manchester United. Papuci, fulare, postere, ceas de perete, etc. Am venit singur înapoi. A fost o nebunie. A trebuit să zbor la București, acolo era summit-ul NATO. Nu erau telefoane, am stat prin aeroport până au dat undă verde zborului pentru Cluj”, își amintește Mircea.

Deși drumul dus-întors a fost cu peripeții, meciul a fost unul de vis. ”Diavolii” lui Ferguson au făcut spectacol pe Old Trafford, în fața ”The Villans”. Au marcat Ronaldo, Tevez și ”dublă” pentru Rooney, într-un 4-0 categoric.

”Verișoara mea avea un coleg de servici cu abonament la Manchester United, membru al unui fanclub local care organiza excursii cu autocarul la meci. El nu a putut merge la acea partidă, astfel că așa am ajuns eu, unchiul meu și verișoara mea pe Old Trafford. Un meci nebun pe 29 martie 2008 cu o grămadă de legende pe teren: Giggs, Scholes, Evra, Ronaldo, Rooney”, rememorează Mircea.

A vândut Dacia să meargă pe Old Trafford

A doua vizită pe Old Trafford avea să vină 3 ani mai târziu și a fost și ea specială pentru medicul veterinar, din două motive. Era sărbătoare mare. Sir Alex Ferguson celebra un sfert de secol de la numirea ca manager al lui Manchester United: ”Mi-aduc aminte că am câștigat cu 1-0 prin autogolul lui Wes Brown, fostul nostru jucător. Înaintea partidei a avut loc și o ceremonie pentru a redenumi ”North Stand” în ”Sir Alex Ferguson Stand”. Noi am avut bilete la peluză”.

Mircea, alături de tatăl său, pe Old Trafford – 5 noiembrie 2011. Foto: Arhivă personală

Povestea acestui meci pe Old Trafford e însă savuroasă.

”Tata avea o Dacie veche, de pe vremea când a făcut nunta, din ’73-’74. I-a plăcut atât de mult încă atunci când cea veche s-a stricat și-a dorit una noua, dar identică cu cea de atunci. Visul i s-a împlinit și a avut mașină nouă, prin 1998. Doar că, ajuns la o vârstă n-a mai vrut s-o conducă și mi-a dat-o mie. Eu am avut-o pentru câțiva ani, dar nu prea îmi era de folos, astfel că ne-am decis s-o vindem”, ne povestește Mircea, zâmbind.

Cu virusul deja în sânge, cei din familia Tăuțan au început să urmărească Manchester United cu atenție. Chiar și tatăl. Ca o consecință, domnul Tăuțan senior a fost fascinat de Sir Alex Ferguson și era impresionat de modul în care acesta conducea clubul.

”Astfel, o dată cu vânzarea mașinii ne-am gândit că ar fi un cadou frumos pentru el să meargă să-l vadă în carne și oase pe omul pe care-l stimează atât de mult. Astfel că am vândut Dacia și am ajuns pe Old Trafford. A fost o excursie de vis și un cadou frumos pentru tata, care avea să plece la ceruri câțiva ani mai târziu”, se destăinuie Mircea.

Puteți citi și poveștile scurte ale lui Oliver, Horea și Mircea (alt Mircea, nu personajul nostru de astăzi), în categoria ”De ce suntem ”diavoli roșii”” de pe site-ul nostru, AICI.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *