21, Nov 2018
Diavolii viitorului (3) – Părul lui Fellaini și stângul lui Messi – Să-l cunoaștem pe Tahith Chong

Am scris despre Goal Machine și despre The Magic Touch, iar astăzi este rândul fotbalistului ”cu părul lui Fellaini și stângul lui Messi”. Are doar 18 ani, este olandez și joacă extremă. Oamenii din academie îl consideră următorul mare număr 7 pe care Manchester United îl va avea.

Dar, s-o luăm de la început. Tahith Chong s-a născut pe 4 decembrie 1999 în Willemstad, în Antilele Olandeze, așa cum s-a numit țara până în 2010, când a fost dizolvată și s-a transformat în Curacao.

Fotbal a învățat la academia lui Feyenoord, de acolo de unde s-au lansat în fotbalul mare jucători precum Robin van Persie sau Giovanni van Bronckhorst, ca să-i numim doar pe cei mai cunoscui dintre ei.

Tahith Chong – noul Arjen Robben

Chiar și așa, Tahith Chong este asemănat cu Arjen Robben, pentru că este un jucător de picior stâng care joacă pe flancul opus, pe cel drept. La 18 ani joacă meci de meci la echipa a doua a clubului, deși sezonul trecut a stat 10 luni pe tușă din cauza unei accidentări. Tânărul fotbalist a revenit însă mai puternic ca niciodată, iar în actualul sezon are 12 partide, toate ca titular, reușind să marcheze de 5 ori și să ofere două pase de gol.

Din punct de vedere tactic, Tahith Chong este o ”aripă” clasică. A început în banda stângă, dar și-a făcut loc la U23 pe flancul opus, în cel drept, astfel că a devenit titular indiscutabil pe acel post. Piciorul său de bază este stângul, dar este un fotbalist rapid, care se remarcă prin inteligența cu care se poziționează pe teren și prin tehnica sa. Precum un fotbalist de bandă, Chong știe să și centreze, dar preferă mai mult să pătrundă în interior cu mingea la picior, să combine cu coechipierii săi.

Chiar și așa, cea mai bună descriere a sa, a făcut-o unul dintre fanii lui Manchester United pe twitter: ”Chong are freza lui Fellaini și stângul lui Messi”. Sigur, Felaini s-a tuns acum…. Să sperăm că va rămâne cu stângul lui Messi. 🙂

În atenția lui Mourinho

Evoluțile sale au fost observate și de Jose Mourinho, care l-a introdus în programul de pregătirea al echipei mari. Chong a și evoluat în tricoul primei echipe, într-o partidă amicală din turneul american, de astă vară. Jose a fost uimit de maturitatea de care dă dovadă pe teren, dar mai ales de faptul că este un jucător care nu face rabat când vine vorba de a participa la faza defensivă. Iar apoi, când se face tranziție pe faza de atac, iese în evidență prin viteza sa.

”Imi place să joc în bandă, indiferent că e pe stânga sau pe dreapta. Ar trebui să mai lucrez la capitolul goluri, dar mie îmi place mai mult să combin cu coechipierii, să ofer asisturi, să joc unul la unul împotriva adversarului”, se decrie Chong.

Până să prindă primele minute oficiale în tricoul primei echipe, Tahith Chong a câștigat premiul Jimmy Murphy la finalul sezonului trecut, distincție care se acordă celui mai bun tânăr jucător din academie.

  • 2
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Diavolii viitorului (3) – Părul lui Fellaini și stângul lui Messi – Să-l cunoaștem pe Tahith Chong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *