27, Oct 2020
De ce nu joacă Van de Beek!

De ce nu joacă Van de Beek, se întreabă fanii lui Manchester United. Mai ales atunci când echipa nu obține rezultatul așteptat, adică victoria. Și pe bună dreptate, căci ”diavolii” au marcat 5 din cele 9 goluri în Premier League cu el pe teren. Dacă extindem statistica și la meciurile din Cupa Ligii și Champions League contribuția sa e și mai însemnată, 9 din 17. El a marcat un gol.

Așadar, semnele de întrebare ale fanilor sunt pertinente. Și totuși, de ce nu joacă Van de Beek? Statistica zice așa, Donny Van de Beek a jucat în 7 din cele 8 meciuri ale sezonului, doar Rashford le-a bifat pe toate.

Mai multe minute ca Matic, Greenwood sau Williams

Olandezul a prins un total de 60 de minute în cele 4 partide de Premier League în care a jucat, are 168 de minute în Cupa Ligii și două minute în Champions League. Aici nu luăm în calcul minutele de prelungire ale meciului. Așadar are un total de 230 de minute, mai multe decât Greenwood, Matic sau Williams, jucători foarte importanți în sezonul trecut. E adevărat și că spre exemplu Dan James a jucat cu 21 de minute mai mult.

Să nu uităm totuși că Donny van de Beek e abia la primul sezon în Premier League și vine dintr-un campionat mai puțin solicitant ca și cel englez. La 23 de ani nu este chiar ușor să te adaptezi unui oraș nou, unui stil de fotbal total diferit, noilor colegi, noilor metode de antrenament, etc.

Foto: premierleague.com

Același post cu Bruno

The Athletic, probabil cea mai de calitate publicație de sport din Marea Britanie, a dezvăluit imediat după transferul lui Van de Beek că acesta a fost convins de Solskjaer să semneze și că va fi folosit ca număr 10. Ceea ce s-a și întâmplat în timpul în care olandezul l-a petrecut pe teren.

Doar că, titularul pe acel post e Bruno Fernandes care a avut un impact imens de la sosirea la echipă. Forțat să joace de la început din cauza lotului slab, Fernandes și-a purtat echipa spre Champions League. Astfel, locul său în primul 11 pare bătut în cuie. În condițile acestea, Donny este rezerva sa naturală. Un alt motiv pentru care Bruno joacă înaintea lui Van de Beek este dat de calitățile de lider pe care le arată portughezul.

Cazurile Memphis și Greenwood

Ole știe cât de greu este să ajungi în Anglia la 23 de ani, să-ți lași familia în urmă și să te adaptezi la rigorile fotbalului englez. La aceeași vârstă a ajuns și el la Manchester United. Solskjaer mai știe de asemenea și că nu poți juca la foc automat după transferul la o nouă echipă.

Foto: Matthew Peters/Manchester United via Getty Images

Să luăm doar exemplul lui Depay. Ajuns pe Old Trafford tot din Eredivisie, în condiții asemănătoare, ca un mare talent, cel mai bun fotbalist din campionatul Olandei. Memphis a început ca titular și toți ochii erau pe el. A marcat pentru prima dată abia în etapa a 7-a. Fragil și nepregătit pentru prima ligă engleză, Depay a fost forțat să joace din prima și nu a rezistat presiunii. A reușit un total de două goluri în Premier League în primul sezon.

Să luăm un alt exemplu, Greenwood. O certitudine acum, un necunoscut în urmă cu un an, la începutul sezonului precedent. Mason a jucat puțin peste 115 minute în primele 10 partide din Premier League și a marcat pentru prima dată în etapa a 13-a a campionatului. În loc să fie aruncat în luptă direct și pus sub presiune, Solskjaer l-a introdus în scenă treptat și cu răbdare. Astfel Greenwood a confirmat și a devenit al treilea golgheter al echipei în toate competițile. I-a ieșit lui Ole o dată, de ce să nu avem încredere și a doua oară?

Dan James e un alt exemplu excelent. Transferat vara trecuta, galezul a fost aruncat direct în primul 11 din lipsă de soluții. Și a început perfect, cu gol la debut, dar presiunea la care a fost supus și-a spus cuvântul și evoluțile sale au fost din ce în ce mai slabe.

Astfel, Solskjaer încearcă să-l protejeze pe Donny și să-l introducă în echipă treptat pentru a-l ajuta să se acomodeze și pentru a-l lipsi de presiune.

Foto: manutd.com

Sezon lung, timp berechet

Din punct de vedere tactic, Donny va fi folosit ca număr 10, dar mulți fani își doresc să-l vadă în același timp pe teren cu Bruno și Pogba. Imposibil, cel puțin în meciurile cu adversari medii spre puternici, căci echipa va fi dezechilibrată și își va pierde elementul de siguranță. Niciunul dintre cei trei nu oferă o soluție defensivă astfel că e exclus.

În cazul în care se va apela la un romb la mijloc și la un mijlocaș defensiv, fie Matic sau McTominay, atunci Donny va trebui să joace în dreapta liniei de mijloc. Oricum, puțin probabil căci în cazul acesta Manchester United nu va avea lățimea necesară în teren iar fundașii laterali vor fi expuși.

Așadar, singura șansă a lui Van de Beek este ca număr 10 și ca înlocuitor al lui Bruno. Sezonul va fi lung și va avea destule oportunități să joace. Manchester United a avut 65 de meciuri în campania precedentă, în care a jucat 3 semifinale, iar în acest an își propune chiar mai mult.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *