5, Apr 2018
Cursa cea mai rapidă și ultimul drum! A murit Ray Wilkins, un gentleman al fotbalului

Arnold Muhren recuperează și trimite în adâncime, în banda dreaptă, acolo unde se află Ray. Acesta se apropie de careu, își întoarce adversarul și stadionul explodează. Execuție magnifică și Manchester United e la un pas de primul trofeu după șase ani. E 2-1 în finala FA Cup.

A urmat apoi o cursă nebună către colțul terenului. ”A fost pentru prima dată când l-am văzut să alerge atât de repede”, recunoaște Ron Atkinson, managerul ”diavolilor roșii”. O cursă la fel de nebună ca și întreaga sa carieră.

Ray Wilkins, căci despre el este vorba, va merge acum pe ultimul drum. Fostul jucător al lui Manchester United a decedat la vârsta de 61 de ani după un stop cardiac.

Foto: manutd.com

Un gentleman al fotbalului

Wilkins a fost pe teren orice, în afară de un golgheter. În primul rând un GENTLEMAN. Un bun mobilizator, un sprijin pentru colegii săi. COLEG. Mereu pozitiv și întotdeauna dornic să-i ajute pe alții. Un LIDER. Un fotbalist pe care te puteai baza. Un om NOBIL. Nimeni nu poate zice nimic urât despre omul care a adunat 84 de selecții pentru naționala Angliei.

Un fotbalist cu extraordinare calități, Wilkins și-a început cariera la Chelsea, echipă pentru care a debutat la 17 ani. La 18 era deja căpitan, într-o perioadă grea pentru ”albaștri”. A jucat timp de 6 sezoane la Londra, după care a semnat pentru Manchester United (pentru 85.000 de lire), sub comanda lui Dave Sexton, cu care a lucrat și la Chelsea.

Nu a rămas în istoria ”diavolilor” cu prea multe performanțe, dar chiar și așa, în perioada Manchester United a cucerit singurele sale trofee ca jucător, în Anglia: FA Cup, în 1983 (a dat gol în finala cu Brighton) și Supercupa, în același an.

Foto: manutd.com

Însă fanii mai vârstnici ai lui United își amintesc că a fost un mijlocaș capabil de lucruri surprinzătoare pe teren, înstare să dea o pasă în oricare zonă a terenului, dar și că a făcut un cuplu foarte bun la centrul terenului cu Brian Robson.

Globetrotter

Ray Wilkins a jucat 194 de jocuri în tricoul lui Manchester United, dintre care doar 3 din postură de rezervă. A marcat de 10 ori.

În ultimul său an la club a fost desemnat cel mai bun fotbalist al sezonului, iar evoluțile sale au atras atenția granzilor din Europa. A semnat cu AC Milan (pentru suma record la acea vreme de 1.2 milioane de lire), apoi aventura sa a trecut prin Franța, pe la Paris Saint Germain.

Un adevărat globetrotter, ”The Butch” (așa cum a fost poreclit încă din copilărie), a trecut apoi prin Scoția, unde a luat titlul cu Rangers și și-a încheiat cariera pe la echipe precum Wycombe Wanderers, Hibernian, Millwall și Leyton Orient.

Odinhnește-te în pace, Ray!

 

  • 1
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Cursa cea mai rapidă și ultimul drum! A murit Ray Wilkins, un gentleman al fotbalului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *