20, Jul 2020
Calcule pentru UCL. Două puncte ne duc sigur în Top 4, cu trei putem rămâne în afară

Manchester United joacă miercuri cu West Ham United, pe Old Trafford, într-un meci care are o încărcătură mare. Tottenham a bătut-o pe Leicester, ceea ce înseamnă că ”diavolii” au din nou șansa de a urca în Top 4. Calculele sunt însă interesante. Cu două puncte suntem siguri de un loc în Liga Campionilor, cu trei însă nu. Cum e posibil? Calculele, mai jos.

Așadar, Manchester United mai are de jucat două partide, cu West Ham și cu Leicester. Două victorii înseamnă automat Top 4, chiar locul 3 ținând cont că Chelsea mai are de jucat cu Liverpool și Wolves și mai trebuie să facă doar un pas greșit. Meciul cu West Ham e crucial, dar o victorie nu ne asigură calificarea în Liga Campionilor.

Două remize în ultimele două meciuri însă ne propulsează în competiția supremă din fotbalul european. Cum e posibil? Păi să facem calculele. Manchester United are acum 62 de puncte, la fel ca și Leicester, dar cu un meci mai puțin jucat. Cele două formații au și aceeași diferență între golurile marcate și cele primite, criteriu care se aplică prima dată în caz de egalitate la puncte. Chelsea e la doar o lungime distanță, în față.

Calcule pentru UCL

Cum primul criteriu de departajare e diferența între golurile marcate și cele primite, să presupunem că United o bate pe West Ham. ”Diavolii” trec peste Leicester cu 3 puncte și cu un golaveraj mai bun, +1 cel puțin. În ultima etapă însă ”vulpile” merg în Champions League dacă o bat pe Man United cu 1-0 sau la aceeași diferență cu care care United a bătut-o pe West Ham, dacă ”diavolii” îi bat la 3+ goluri pe ”ciocănari”.

De exemplu, Man United are nevoie de o victorie la cel puțin 3 goluri în fața lui West Ham ca să-și permită un eșec la limită în ultima etapă. Un 2-0 nu e suficient pentru că un eventual eșec la un gol în fața lui Leicester ar duce ambele echipe la aceeași diferență între goluri. Cum al doilea criteriu de diferențiere este golurile mai multe marcate, Leicester stă mai bine decât United.

Două remize în ultimele două partide însă o fac, căci vom rămâne cu un punct peste Leicester. Avem 62 acum, vom face 63 cu o remiză cu West Ham și 64 după o eventuală remiză cu Leicester. ”Vulpile” vor face doar 63 dacă termină la egalitate ultimul meci rămas de jucat împotriva noastră. Așadar e imperios necesar să nu pierdem ultimele două partide ale sezonului și avem locul 4 asigurat.

Terminăm pe 4, dar ratăm UCL

Chiar și așa, există un scenariu SF în care putem rata Liga Campionilor dacă prindem locul 4. Cum e posibil. Regulamentul UEFA spune că echipa care câștigă Liga Campionilor primește automat un loc în ediția următoare dacă nu se califică din campionat. Mai mult decât atât și câștigătoarea Europa League primește un loc în Liga Campionilor. În cazul în care cele două formații sunt din aceeași țară și nu se califică în competiția supremă din campionat, locul 4 devine unul care nu mai merge în UCL.

Așadar, dacă Chelsea câștigă Champions League și Wolverhampton Europa League, dar termină în afara Top 4, locul 4 din Premier League nu mai merge în Liga Campionilor. Scenariul e puțin probabil căci Chelsea are de recuperat un 3-0 în fața lu Bayern, dar minuni s-au mai văzut în fotbal.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 1
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Calcule pentru UCL. Două puncte ne duc sigur în Top 4, cu trei putem rămâne în afară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *