29, Nov 2021
Cine e Ralf Rangnick, antrenorul interimar al lui Manchester United: ”Ori ești gravidă, ori nu ești”! – Partea întâi

Manchester United are un nou antrenor, în persoana lui Ralf Rangnick, a confirmat clubul într-un comunicat oficial. Acesta va sta pe bancă până la finalul sezonului, iar apoi va primi un rol de conducere pentru următorii 2 ani.

O lectură rapidă pe CV-ul lui nu ne spune prea multe despre noul interimar de pe Old Trafford. Cu o carieră obscură ca fotbalist, Ralf Rangnick s-a apucat repede de antrenorat și la 27 de ani era deja pe banca celor de la FC Viktoria Backnang.

Între două mandate la VFB Stuttgart, Rangnick le-a mai antrenat și pe TSV Lippoldsweiler și SC Korb. Primul job cu adevărat important a venit în sezonul 1999-2000 când a reușit să o califice pe VFB Stuttgart în Cupa UEFA Intertoto pe care avea s-o și câștige, ajungând astfel în Cupa UEFA.

Apoi a trecut pe la Schalke, tot în două rânduri, unde a și întâlnit-o pe United în Liga Campionilor. ”Diavolii” lui Sir Alex însă au zdrobit-o pe Schalke în semifinala competiției, 6-2 la general.

Numirea sa ca interimar dă speranțe mari fanilor, dar mai ales celor din conducerea clubului. Dar de ce, căci CV-ul său de antrenor nu este unul care să-ți ia ochii?

”Ori ești gravidă, ori nu ești”

Să facem o scurtă incursiune în filozofia sa despre fotbal și veți înțelege de ce este o alegere bună pentru Manchester United.

În 2012 și-a pus cu adevărat amprenta în fotbal când a devenit manager general a doua cluburi în același timp, Red Bull Salzburg, respectiv Red Bull Leipzig, cluburi pe care le-a construit de la 0 și le-a dus la nivelul la care sunt acum.

”Un antrenor trebuie să aibă o idee clară despre cum vrea ca echipa sa să joace. Trebuie să aibă această idee în cap și să o transmită jucătorilor în așa fel încât aceștia s-o îmbrățișeze cu trupul, cu mintea, cu sângele lor”, spune Rangnick, despre filozofia sa de joc.

Foto: theguardian.com

Jurgen Klopp, Thomas Tuchel și Ralph Hasenhuttl au declarat că Rangnick este mentorul lor în ceea ce privește stilul de joc și în special ”gegenpressing”, adică un stil de fotbal alert și agresiv când echipa ta nu este în posesie, un pressing accentuat pentru a recupera mingea cât mai repede posibil.

Tot Rangnick spunea: ”Nu există să faci puțin pressing. Ori îl faci cum trebuie, ori nu-l faci deloc. Nu poți fi puțin gravidă. Ori ești, ori nu ești. Chiar și într-o zi proastă trebuie să vadă o identitate a echipei tale.”.

Cei 3 C

De asemenea, Rangnick crede că orice club puternic trebuie să fie condus după legile nescrise ale celor 3 C: Concept, competență, capital.

Conceptul se referă la faptul că orice club trebuie să aibă un stil de joc propriu pe care să construiască tot, începând de la academie, până la echipa mare.

Apoi, această identitată va fi valorificată de oameni de valoare care vor lucra în interioriul clubului, adică de persoane competente.

Orice filozofie de joc ai avea nu se poate implementa fără un capital serios și care să fie cheltuit cu cap și în strânsă legătură cu conceptul și competența.

”Succesul este cel mai important, dar fotbalul este și formă de divertisment”, mai spune Ralf Rangnick.

Germanul este o soluție de viitor, iar roadele muncii sale se vor vedea mai bine în sezoanele care urmează, decât în cel curent. Rangnick este mai degrabă un foarte bun organizator decât antrenor, drept consecință va sta pe banca “diavolilor” doar până la terminarea sezonului, apoi va trece la munca de birou și la crearea unei identități, a unui stil de joc propriu pentru Manchester United.

În următoarele părți, doi jucători români care au jucat sub conducerea sa ne vor explica la ce trebuie să se aștepte fotbaliștii lui Manchester United de la noul antrenor, atunci când vorbim de tactică de joc. Apoi vom pune reflectoarele pe lotul lui United și vom arăta cine va beneficia de ideile sale și ce jucători au șanse mici să reușească sub comanda sa.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *