Cetățeanul Busby
Pe 2 noiembrie 1929, un tânăr de 20 de ani, pe nume Matt Busby, își făcea debutul în fotbalul profesionist. La Manchester City!
Da, ați citit bine, gloriosul manager al lui Manchester United, care a condus Diavolii către 5 titluri de campioni în First Division, 2 Cupe ale Angliei, dar și în fruntea Europei, a început cariera fotbalistică în partea albastră a orașului.
Născut pe 26 mai 1909, mama acestuia a fost înștiințată de către doctor că „tocmai ce a intrat un fotbalist în casă”. Și a avut dreptate.
Primul său contract, semnat cu City în 1928 a fost pe un salariu de 5 lire pe săptămână și includea o clauză prin care Matt era lăsat să plece peste un an dacă decidea s-o urmeze pe mama sa, plecată în Statele Unite ale Americii.
Debutul pentru Cetățeni apare la peste un an de la semnarea contractului menționat, pe poziția de al doilea atacant, în partea stângă. Un meci împotriva lui Middlesbrough, câștigat cu 3-1. În 1930, antrenorul său a hotărât că ar fi mai potrivit pe un rol puțin mai retras, pe partea dreaptă a terenului, întrucât pasele sale erau de calitate. Ca urmare a evoluțiilor sale bune, s-a interesat de el chiar Manchester United, dar suma cerută de către City a fost prea mare: 150 de lire!
Busby a petrecut 8 sezoane la City, a devenit jucător de bază, a atins borna de 229 de apariții și a câștigat ediția din 1934 a FA Cup de-a lungul acestei perioade.
Pentru ca ironia sorții să fie completă, următoarea echipă a lui Matt Busby este nimeni alta decât Liverpool, care plătește 8.000 de lire pentru transferul său. Pentru perioada în care a jucat pentru Cormorani, între anii 1936 și 1939, rămâne și aici figură marcantă, reușind să ajungă chiar căpitanul echipei. Busby a fost și omul care a primit cu brațele deschise la Liverpool o altă figură legendară, pe Bob Paisley, rămas emblemă a clubului atât ca jucător, dar mai ales ca antrenor. Cei doi au rămas prieteni pe viață.
1939 – momentul în care fotbalul este oprit de cel de-al Doilea Război Mondial.
În timpul războiului, Busby are parte de primele tatonări cu manageriatul, fiind la cârma unei echipe din cadrul armatei. La finalul războiului, era foarte aproape de a accepta un rol de asistent înapoi la Liverpool. Dar viziunile sale erau diferite de cele ale clubului, iar pentru că Matt își dorea mai multă putere la echipă, deoarece considera că știe suficiente lucruri despre fotbal, a fost abordat de Manchester United prin Louis Rocca, un alt om foarte important în istoria clubului nostru, despre care vom discuta cu altă ocazie.
La United, Busby a cerut control total asupra echipei, inclusiv la transferuri, lucru nemaiîntâlnit în fotbalul englez până atunci, dar clubul era într-o căutare disperată a unui antrenor, așa că i-au făcut pe plac și i-au oferit un contract pe 3 ani. Pe care Matt Busby l-a considerat insuficient și a făcut rost de unul pe 5 ani, după explicațiile de rigoare privind un proces amplu de reconstrucție.
Proces pe care, știm cu toții, l-a ridicat la rang de artă, culminând cu triumful în Cupa Campionilor Europeni, performanță ce i-a adus și titlul de Sir.
Sir Matt Busby, cel care a jucat la Manchester City și Liverpool.