24, Feb 2019
Cel mai mare meci al Angliei

Text de Marius Voinescu

La începutul fiecărui sezon, când se afișează calendarul meciurilor din Premier League, ochii fiecărui fan ale acestor două formații sunt ațintiți pe datele celor două întâlniri. Fie că urmăresc de pe stadion, din pub-uri sau de acasă, șefii acestor suporteri vor fi nevoiți să le dea zi liberă. Anul acesta, organizatorii au avut grijă ca etapele respective să fie într-o duminică, pentru sărbătoarea care este campionatul englez de fotbal.

Derby-ul Nord-Vestului, cum este supranumit, reprezintă o rivalitate veche nu doar între aceste mari entități ale fotbalului, ci și între cele două orașe, Manchester și Liverpool. O rivalitate chiar mai mare decât derbiurile locale, cu Manchester City, respectiv Everton.

Rivalitatea a fost alimentată de proximitatea celor două orașe importante pe care le reprezintă, de rivalitatea lor economică și industrială de-a lungul istoriei, de perioadele semnificative de dominare a fotbalului intern și de succesul european, precum și de popularitatea lor în țară și în străinătate, stabilindu-se ca două dintre cele mai mari forțe din fotbal, după numărul de suporteri și puterea financiară pe care au dezvoltat-o.

Inevitabil, Manchester United și Liverpool sunt cele mai de succes formații din Albion în ceea ce privește numărul succeselor pe plan intern, dar și în cupele europene. Liverpool a dominat pentru mulți ani ierarhia campioanelor în prima ligă engleză, însumând 18 astfel de reușite, între anii 1900 (câștigarea primului titlu, sezonul 1900-1901) și 1990 (anul ultimului succes). De cealaltă parte, Manchester United avea, înainte de înființarea Premier League (fondată în anul 1992), doar 7 titluri. În această epocă modernă, echipa condusă de legendarul Sir Alex Ferguson a câștigat un număr record de 13 campionate, depășind Liverpool și instalându-se în fruntea clasamentului cu 20 de trofee în campionatul intern. Din sezonul 2012/2013, ultimul sezon al scoțianului pe banca diavolilor, nici una dintre cele două echipe nu a mai avut câștig de cauză.

Revenind la zilele noastre, în turul acestui campionat, etapa 17, Liverpool a reușit să se impună pe 16 decembrie 2018, cu 3-1 în fața echipei conduse de Jose Mourinho, acesta fiind, de altfel, chiar ultimul meci al portughezului la cârma echipei din Manchester. Shaqiri a venit de pe bancă pentru a aduce victoria cormoranilor, prin marcarea a două goluri care au făcut diferența.

De la acest meci, Ole Gunnar Solskjaer și-a făcut apariția pe Old Trafford și încă ce apariție! 8 victorii și un singur egal în campionat au făcut ca echipa să fie efectiv resuscitată de către norvegian și să ajungă pe poziția a 4-a, loc pe care se află și înaintea acestui meci. Ole a reușit mai multe victorii în 9 etape decât a reușit Mourinho în 17 etape (8 vs. 7).

Klopp și Liverpool se luptă pentru câștigarea titlului cu Manchester City, având momentan același număr de puncte, 65, dar cu un meci în minus. Astfel, meciul reprezintă o importanță deosebită și în angrenajul rezultatelor de la finalul sezonului. Atmosfera cu siguranță va fi una incendiară pe Teatrul Viselor.

Cel mai în formă jucător al diavolilor este Paul Pogba, renăscut și el odată cu venirea lui Solskjaer, marcând 9 goluri și oferind 6 assist-uri în toate competițiile. Parteneriatul cu Rashford este un motiv de mare bucurie pentru fanii mancunieni, iar așteptările sunt mari pentru acest meci.

Liverpool, care are o tendință în acest sezon de a marca pe final, se bazează pe Mane, care a înscris în fiecare din ultimele 3 etape și, evident, pe Mohamed Salah, golgheterul campionatului, cu 17 reușite.

Este meciul cu numărul 202 al acestui derby și vom vedea un meci în care se va juca tare, lucru dovedit de faptul că în 3 din ultimele 4 întâlniri pe Old Trafford s-au acordat penalty-uri. Pentru pariori, cred că e destul de sigur că acest meci nu se va încheia 0-0.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *