ANALIZĂ! De ce a făcut Manchester United un singur transfer în această vară
Donny van de Beek este singurul fotbalist pe care Manchester United l-a transferat în această vară, iar fanii din întreaga lume sunt frustrați din cauza impotenței arătate de club pe piața transferurilor.
Conform presei din Marea Britanie, Ole Gunnar Solskjaer le-a cerut șefilor de pe Old Trafford cel puțin 3 jucători în această vară. Pozițile prioritare au fost un mijlocaș de bandă dreapta, un fundaș stânga și un fundaș central. Deocamdată, singurul adus este De Beek, care este mai mult mijlocaș ofensiv.
Fereastră proastă de transferuri
Jadon Sancho a fost în capul listei, iar oficialii lui United s-au chinuit toată vara să bată palma cu Borussia Dortmund. Mai e încă timp până pe 5 octombrie când se termină perioada de achiziții, dar nemții țin la preț. 120 de milioane de euro sau Jadon nu pleacă. Englezii nu par dispuși să plătească atât de mult astfel că transferul e puțin probabil.
Și totuși, de ce a făcut doar un transfer, probabil, cel mai stabil club din Anglia, din punct de vedere financiar? Răspunsul e simplu – din cauza crizei cauzate de Coronavirus. Înainte să vă grăbiți în a judeca acest răpsuns și a-l considera ridicol, haideți să aruncăm o privire asupra efectelor acestei pandemii.
Echipele din Premier League, în special marile cluburi, își construiesc bugetul în urma banilor proveniți de la patroni, din drepturile TV, din sponsorizări și din merchandising, adică din vânzarea de produse cu însemnele echipei.
Cauzele lipsei de transferuri
”Diavolii” sunt pe ultimul loc în clasamentul banilor investiți de patroni. Mai jos puteți observa nu doar că Familia Glazer nu a cheltuit deloc, ba chiar a și luat în jurul a 89 de milioane din finanțele lui Manchester United în ultimii 5 ani. Și asta nu include sezonul care s-a terminat în luna iulie 2020.
Astfel, e foarte simplu. Manchester United se bazează pe banii proveniți din celelalte surse menționate mai sus.
Doar că din cauza întreruperii campionatului spre exemplu, veniturile lui Manchester United din drepturi de televizare au scăzut cu 50% în lunile martie – iunie, conform cifrelor publicate de ”diavoli”. Tot de acolo aflăm că Manchester United și-a dublat practic pierderile față de perioada respectivă a anului trecut, 26 de milioane versus, 11.5 în 2019.
Fanii aduc bani
3 luni de pauză, urmate de alte două luni de fotbal fără fani în tribune înseamnă practic lovitura supremă pentru Manchester United. Mai ales că proiectul care prevedea reintroducerea fanilor pe stadion a fost pus pe pauză până cel puțin în ianuarie. Deci alte trei luni. Cu un stadion plin la fiecare meci, încasările din ziua partidei sunt extrem de importante pentru ”diavoli”. Fără suporteri, practic Manchester United pierde cel puțin 3 milioane de lire sterline pe meci, numai din vânzarea de bilete. Faceți voi socoteala pentru a afla pierderile. Aici nu se mai adaugă încasările din vânzările făcute în interiorul stadionului (bere, mâncare, sucuri, apă etc).
Practic în perioada martie – iulie 2020 singurul capitol la care Manchester United nu a înregistrat pierderi a fost la încasările provenite din sponsorizări, care au crescut în al treilea termen al anului cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Așadar, cu mai puțini bani din drepturi de televizare, din încasările de la meciuri, practic cluburile din Premier League se bazează pe banii veniți de la patroni. Nu e cazul lui Manchester United, cum se poate vedea mai sus. La aceste dificultăți financiare atârnă greu și ștatele de plată ale jucătorilor, vedetele fiind dintre cele mai bine plătite din ligă.
Nu pot scăpa de jucători
Astfel, cum altfel poți face bani pentru a aduce jucători noi decât prin vânzarea de jucători? Iar aceasta e o problemă majoră în această vară. Fotbaliști precum Andreas Pereira, Marcos Rojo, Sergio Romero, Chris Smalling, Phil Jones sau Jesse Lingard sunt pe lista de jucători de care Solskjaer speră să scape. Deocamdată, în afară de Smalling (ofertat oficial de AS Roma), niciun alt jucător nu are o ofertă concretă, deși presa scrie că sunt formații interesate de ei. Prețul ridicat cerut de Manchester United pentru transfer, salarile jucătorilor, dar și nesiguranța provocată de virusul de Coronavirus fac acest mutări extrem de greu de realizat.
Să ne gândim logic. Cine își dorește să lase în urmă siguranța pe care o are acum la Manchester United pentru a se aventura în necunoscut în vremuri fără precedent în lumea întreagă?
Spre exemplu, Sergio Romero a fost dorit cu insistență de Aston Villa. United a cerut 12 milioane de lire, trupa din Birmingham a oferit doar 8. Tranzacția fost anulată și de faptul că portarului i-a fost frică să lase Manchester pentru Birmingham, oraș care e practic blocat din cauza ratei de infecție cu Coronavirus. Cum încă are contract, nu se prea grăbește să plece.
Fără vânzarea de jucători, Manchester United probabil că nu va mai face alte transferuri, fără ca patronii să bage adânc mâna în buzunar. 120 de milioane pentru Sancho și 30 pentru Telles nu le găsești pe garduri.
Tactică nouă
Apoi, președintele clubului, Ed Woodward a declarat că Manchester United încearcă să repare din greșelile făcute în trecut. De la plecarea lui Sir Alex Ferguson, ”diavolii” au spart pușculița pentru transferuri record pentru jucători precum Angel Di Maria, Paul Pogba, Romelu Lukaku, Harry Maguire, Memphis Depay sau Alexis Sanchez. Ultimul de exemplu câștiga peste 400.000 de lire sterline pe săptămână.
Această metodă n-a funcționat. Fotbaliștii aduși pe bani mulți n-au rupt gura târgului, astfel că Woodward l-a adus pe Solskjaer și i-a dat acestuia misiunea de a reconstrui echipa prin promovarea de tineri jucători. Ole s-a descurcat de minune până acum. Wan-Bissaka, Dan James, Bruno Fernandes și Donny van de Beek au costat sub 50 de milioane de lire fiecare. În afara portughezului, ceilalți au 23 de ani sau sub.
În iarnă, ”diavolii” s-au interesat de Erling Haaland, de la Leipzig. Deși ar fi fost dispusă să plătească suma de transfer, United a renunțat din cauza comisionului uriaș cerut de agentul jucătorului. Același agent care practic a încasat 30 de milioane la semnătura lui Pogba, în 2016.
Așadar, într-o continuă instabilitate economică și socială, clubul nu e de condamnat pentru slaba activitate pe piața transferurilor. Dacă aruncăm o privire la ce s-a petrecut în această vară, până acum doar Chelsea și Aston Villa au cheltuit peste 80 de milioane pe transferuri. Adică două echipe din Top 3 ale patronilor care bagă cei mai mulți bani.
Desigur, faptul că nu au fost aduse întăriri va avea urmări în evoluțile echipei. Revenită în Liga Campionilor, United nu-și va mai permite să joace cu echipa a doua precum a făcut-o în sezonul trecut pe terenul unor formații ca Astana sau Partizan, în Europa League.
Un alt aspect interesant este că Manchester United a avut un mercato asemănător și în vara lui 2018. După ce Mourinho a dus echipa pe locul 2, și a calificat-o în Champions League după doi ani de pauză, Manchester United a cheltuit doar 75 de milioane în transferuri. Au venit Fred, Dalot și Grant.
Dacă Sancho sau Telles vor ajunge în această vară rămâne de văzut, dar instabilitatea financiară globală a avut un cuvânt greu de spus în activitatea lui Manchester United pe piața transferurilor.
Ole is at the wheel. GGMU!!!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.