25, Oct 2022
Calul Troian

Anul 1999 e foarte important în istoria lui Manchester United. Nu doar prin prisma faptului că ”diavolii” au câștigat ”tripla” istorică, ci și pentru că s-a întâmplat un alt eveniment care a stat la baza cumpărării lui Manchester United de către familia Glazer, actualii patroni ai lui United, care sunt contestați vehement de fani.

A doua mare pasiune a lui Sir Alex Ferguson după fotbal este legată de cursele de cai. Astfel că, în anul magic încheiat grandios pe Camp Nou la Barcelona, managerul lui Manchester United a fost convins să investească într-un cal de curse.

Sir Alex Ferguson alături de Rock of Gibraltar în anul 2000. Foto: telegraph.co.uk

Lucrurile au mers ca pe roate și cel numit Rock of Gibraltar a câștigat cursă după cursă. Peste 70 dintre cele mai importante, câștigând premii în valoare de milioane de lire sterline. Ferguson era copropietar al calului alături de Sue Magnier. Sue era soția lui John Magnier, un prieten de-ai lui Sir Alex pe care acesta l-a convins să investească în Manchester United.

Toată nebunia a început în momentul în care Rock of Gibraltar a început să adune premiu după premiu și tot mai mulți bani. Cele două părți au ajuns la un dezacord. Ferguson era convins că ar trebuie să primească jumătate din bani, în calitate de copropietar. Soții Magnier susțineau că doar o parte din bani trebuia împărțită, pentru că ei sunt cei care au crescut și antrenat calul și astfel li se cuvine un procent mai mare.

Și astfel, prin 2003 Ferguson și soții Magnier, care erau și investitori majoritari la Manchester United, erau la cuțite. Tot investitori la United erau și cei din Familia Glazer, dar cu acțiuni minoritare. Sir Alex refuza să renunțe la banii care credea că i se cuvin, astfel că John Magnier l-a pus sub presiune, în calitate de patron la Manchester United. Acesta a vorbit chiar cu Roy Keane pentru a-l convinge pe Ferguson să bată palma.

Fiind imposibil de stăvilit, în 2004 Sir Alex și-a trimis patronii de la club în judecată pentru a-și primii banii. La rândul lui, John Magnier a trimis o scrisoare cu 99 de întrebări în care îi cerea lui Ferguson să explice situația de la club. De situația creată a profitat familia Glazer, care simțind tensiunile dintre părți a făcut o ofertă de nerefuzat către Magnier și partenerii săi, care erau acționari majoritari la Manchester United. Aceștia au primit o ofertă de zeci de milioane de lire sterline, după doar 3 ani de investiții la club. O ofertă prea bună pentru a fi refuzată.

Spiritele dintre Ferguson și Magnier s-au calmat într-un final. Cele două părți au ajuns la un acord, dar, dacă această situație nu izbucnea, poate că Manchester United nu avea acum peste 600 de milioane de lire datorii, familia Glazer nu era acționar majoritar și poate că acoperișul de pe Old Trafford nu ar avea găuri în el.

În octombrie 2022, Rock of Gibraltar a murit la vârsta de 23 de ani, la ferma Coolmore, din Irlanda!

Citește și…

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *