5, Feb 2018
Busby Babes – Diavolii care au plecat prea repede în Rai

Ziua de 6 februarie este una de doliu pentru Manchester United indiferent ce se va întâmpla de acum încolo. Drumul unei echipe pline de entuziasm și speranță s-a frânt brusc după un meci la Belgrad. Aeronava în care ”Busby Babes” călătoreau din Serbia înapoi spre Anglia s-a prăbușit și 11 oameni importanți din club au decedat. Printre ei și 8 fotbaliști. S-au stins, dar în sufletele fanilor lui Manchester United ei vor fi întotdeauna nemuritori.

Îi enumerăm mai jos, în ordine alfabetică:

Geoff Bent – fundaș stânga – 12 meciuri, 0 goluri –  a fost rezerva căpitanului Roger Byrne. N-a avut prea multe șanse să joace, dar în puținele sale minute de fotbal pentru Man United s-a remarcat prin viteza sa și prin ritmul pe care-l dădea pe teren. Ar fi putut juca titular la oricare dintre echipele din prima ligă, în acel moment.

Roger Byrne, 28 de ani – fundaș stânga și căpitanul echipei. Născut și crescut în Manchester, acesta a adunat 280 de apariții pentru United, marcând de 20 de ori. Byrne a prins și 33 de prezențe în naționala Angliei. Nu a fost un fotbalist talentat, dar avea un caracter puternic și era unul dintre puținii jucători care se putea contrazice cu Matt Busby de la egal la egal.

Eddie Coleman, 21 de ani – mijlocaș dreapta – 108 meciuri, 2 goluri. A fost un fotbalist înzestrat din punct de vedere tehnic, cu o viziune încântătoare și care dribla cu o ușurință nemaîntâlnită în acea vreme, motiv pentru care fanii l-au poreclit ”Snakehips”.

Duncan Edwards – 21 de ani – mijlocaș stânga – 177 de meciuri, 21 de goluri. O prezență mult mai fizică în teren decât partenerul său din linia de mijloc, Coleman. Sir Bobby Charlton l-a numit cel mai bun jucător pe care l-a văzut sau cu care a jucat vreodată, singurul fotbalist în fața căruia s-a simțit inferior. Edwards s-a remarcat prin calmul de care a dat dovadă, prin abilitatea de a pasa la fel de bine cu ambele picioare și de a face deposedări cu o ușurință rar întâlnită. Un material emoționant despre el, de pe blogurile ”Diavolilor roșii” români, AICI.

Mark Jones, 24 de ani – mijlocaș central – 121 de meciuri, un gol. Un fotbalist complet la mijlocul terenului, unul dintre cei mai buni ai vremii. Jones era puternic în duelurile aeriene, superb în deposedări și un fotbalist care nu se complica niciodată în timpul sarcinilor defensive.

David Pegg, 22 de ani – mijlocaș extremă dreapta – 150 de meciuri, 28 de goluri. Pegg a fost mai mult decât un fotbalist de bandă. Acestuia îi plăcea să intre în centru și să conlucreze cu atacanții. De asemenea, avea un stâng de temut și o tehnică foarte bună, lucruri care l-au adus și în atența lui Real Madrid, chiar dacă acesta nu era titular de drept la Manchester United la momentul accidentului aviatic.

Tommy Taylor – 26 de ani – atacant central – 191 de meciuri, 131 de goluri. Este un fotbalist despre care Sir Matt Busby declara că a fost născut să marcheze goluri. Cu un procentaj uimitor chiar și pentru zilele noastre (două goluri la trei partide), Taylor deținea toate atuurile unui atacant. Însă, cele mai multe goluri le-a marcat cu capul, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni fotbaliști din istoria Angliei la acest capitol. A fost cumpărat pentru suma record la acea vreme de 29.999 de lire.

Liam Whelan, 22 de ani – mijlocaș extremă dreapta – 98 de meciuri, 52 de goluri. A fost un fotbalist care s-a remarcat cu tehnica sa desăvârșită cu mingea la picior. Era vedeta echipei de tineret când a făcut pasul către lotul de seniori și unul dintre jucătorii cu un viitor strălucitor în față când viața i-a fost curmată de teribilul accident aviatic de la Munchen. Are o rație bună de goluri pe meci, chiar dacă scopul să în teren a fost să creeze oportunități pentru coechipierii săi din linia de atac.

În accidentul aviatic de la Munche s-au mai stins și:

Walter Crickmer – secretarul clubului. A fost antrenorul echipei în două rânduri, fără rezultate notabile însă.

Bert Whalley – antrenor în staff-ul lui Sir Matt Busby – a lucrat pentru Manchester United timp de 25 de ani atât ca fotbalist dar și conducător,

Tom Curry – antrenor în staff-ul lui Sir Matt Busby, care a jucat fotbal pentru Newcastle United și a fost co-optat în staff-ul de antrenori la începutul anilor ’30.

Pe aceeași temă, citește și:

  1. Copiii care au zâmbit în fața morții
  2. Copiii care au zâmbit în fața morții (II): “Nu râde! O să murim cu toții”. “Sunt pregătit”
  3. Florile din Manchester

Sursa foto: PremierLeague.com

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe Twitter sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 1
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Busby Babes – Diavolii care au plecat prea repede în Rai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *