Brexit și Premier League. Cum afectează fotbalul ieșirea Angliei din UE
31 ianuarie, ora 23:00, marchează ieșirea oficială a Marii Britanii de sub aripa Uniunii Europene. Brexit, cum spun ei. Și, cum era de așteptat, efectele se vor resimți mai ales în cel mai important produs englezesc în Europa, în speță Premier League.
Trebuie menționat că va fi o ieșire treptată în majoritatea zonelor importante și că nu se va schimba nimic major începând cu luna februarie. Pe termen lung însă modificările se vor resimți din plin. Iar Premier League nu va scăpa.
Prima schimbare importantă, care va intra în vigoare încă din prima zi de după Brexit este cea legată de transferul de jucători sub 18 ani. FIFA interzice orice schimb de jucători cu vârstele între 16 și 18 ani, cu câteva excepții. Una dintre ele spune că transferul este posibil dacă jucătorii se transferă între două cluburi din zona UE.
Cu Marea Britanie în afara Europei, formațiile din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord nu vor mai putea transfera fotbaliști sub 18 ani. Referindu-ne strict la Manchester United, cel mai bun exemplu este Paul Pogba. Acest transfer nu ar mai fi fost posibil cu noile reguli care au intrat în vigoare de pe 1 februarie 2020.
Chiar și așa, FIFA discută cu cluburile britanice pe această temă și ar putea amâna punerea în practică a acestei decizii până la vară, dându-le cluburilor din insulă posibilitatea de a mai avea o perioadă de transferuri.
Un prim efect al acestei decizii este că întârzie debutul în Premier League a tinerilor jucători transferați din Europa. Să ne imaginăm doar că Manchester United transferă un talentat fotbalist de 18 ani. Acesta va avea nevoie de cel puțin două sezoane de tranziție, astfel că debutul la echipa mare se va face pe la 20-21 de ani, urmand a fi om de bază abia la 23-24 de ani.
Brexit – Efect de bumerang
A doua schimbare este una cu efect de bumerang asupra Premier League, din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Toți fotbaliștii din Europa vor avea același statut ca și cei din afara ”bătrânului continent”. Aceștia vor avea nevoie de permis de muncă în Anglia, obținut în urma unui sistem complicat pe baza de puncte acumulate ca urmare a meciurilor jucate pentru națională.
Să exemplificăm. Un jucător care nu a prins echipa națională a țării sale are șanse mai mici pentru a primi permis de lucru. Spre exemplu, să zicem că Manchester United vrea să transfere un jucător din oricare țară de pe locurile 1-10 în clasamentul FIFA. Pentru a primi permis de muncă în Regat, acesta trebuie să fi jucat cel puțin 30% din meciurile echipei sale naționale în ultimii doi ani dinaintea transferului. Cu această regulă în vigoare, Cristiano Ronaldo sau mai recent David de Gea nu ar mai fi ajuns la Manchester United, spre exemplu.
Dacă un fotbalist provine de la o națională de pe locurile 11-20 în clasamentul FIFA, acesta trebuie să fi jucat 45% din meciurile naționalei sale.
Supremația Premier League în pericol
Laurie Shaw, profesor la Universitatea din Harvard, a descoperit că 591 din 1022 fotbaliști europeni transferați de cluburile englezești nu ar fi fost eligibili pentru un permis de muncă, cu noile reguli. Spre exemplu, Leicester nu i-ar fi putut transfera pe Mahrez și Kante, artizanii titlului din 2016.
Astfel, marilor forțe din Anglia le va fi mult mai greu să atragă fotbaliști de top decât echipelor puternice din La Liga, Serie A sau Bundesliga, spre exemplu. Așadar, pe termen lung, este în pericol chiar și supremația Premier League în lume, campionat care atrage miliarde de lire sterline considerându-se ”The best league in the world” – cel mai tare campionat din lume.
Conform lui Laurie Shaw, 152 dintre jucătorii născuți în Europa care joacă actualmente în Premier League nu vor fi eligibili pentru permis de muncă în Marea Britanie, din 2021.
Avantaj pentru academii
Ieșirea din Europa nu aduce doar dezavantaje, ci și lucruri pozitive. Federația engleză a stabilit ca din noul sezon competițional orice echipă să aibă în lot cel mult 12 jucători care nu sunt ”homegrown”.
Ce înseamnă ”homegrown”? Orice fotbalist care a fost înregistrat de un club sub egida FA pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, înainte de a împlini 21 de ani.
Spre exemplu, în sezonul precedent Manchester United le-a dat cele mai multe minute de joc fotbaliștilor din această categorie. Diavolii stau cel mai bine la acest capitol, devansându-i pe cei de la Tottenham, Crystal Palace și West Ham. La coada clasamentului este Manchester City
Manchester United a folosit 12 jucători cu statut ”homegrown” în sezonul precedent. Între timp au plecat Romelu Lukaku și Ashley Young, dar la această listă se adaugă acum Axel Tuanzebe sau Harry Maguire, Aaron wan Bissakka și Daniel James, jucători transferați în vară. Ținând cont că United îi are pe lista de achiziții pe Grealish și Maddison, dacă aceste transferuri se fac, această regulă ar putea da un avantaj enorm în sezoanele următoare.
Spre exemplu, Manchester City și Liverpool au folosit doar câte 7 jucători cu statut homegrown.
Bani mai puțini, fotbaliști de top mai puțini
Probabil, cea mai dură lovitură pentru Premier League va fi la nivel financiar. Mai exact asupra drepturilor de televizare. Conform cifrelor oferite the ediția tipărită a Daily Telegraph, 46% din încasările Premier League, adică 4.65 miliarde de lire sterline, vin de la sponsori din afara țării și a Europei.
Marile companii din afara Europei s-au înghesuit pentru contracte cu echipe din Premier League, în primul rând pentru a deschide punți către piața europeana. Acest aspect se poate schimba radical în anii următori tocmai din cauză că Marea Britanie nu mai este în UE. Iar acesta este un puternic motiv de îngrijorare pentru cluburile englezești care și-au reinstaurat supremația în Europa pe baza banilor veniți din afara “Bătrânului Continent”.
Condiții mai grele pentru fani
Cu Marea Britanie ieșită din UE, fanilor le va fi mai greu să-și urmeze echipa favorită atunci când aceasta va juca în competițile europene. Știm cu toții că englezilor le place o vacanță în orașul în care joacă echipa favorită. Mai ales fanilor lui Manchester United, care-și urmează echipa peste tot în lume.
Fără dreptul la libera circulație, aceștia vor avea nevoie de viză pentru a intra în unele țări, lucru care s-ar putea să-i sperie. Asta ar putea afecta și cluburile, care se bazează masiv pe sprijinul fanilor.
Un lucru este cert. Ieșirea Marii Britanii din UE va avea efecte puternice asupra Premier League, rămâne de văzut ce soluții vor găsi conducătorii celei mai trai competiții din lume.
Surse:
- Ediția tipărită Daily Telegrph
Skysports.com
perrysaccountants.co.uk
Ole is at the wheel. GGMU!!!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.