22, Apr 2022
Bonboy. Erik Ten Hag, geniu și ambiție

Erik Ten Hag este noul antrenor al lui Manchester United. Olandezul de 52 de ani ajunge pe Old Trafford după 5 ani la Ajax Amsterdam. Deși este în mare vogă în acest moment, acesta și-a construit cariera foarte calculat și fără să riște prea mult în totală opoziție cu fotbalul electrizant și spectaculos pe care echipele sale îl joacă.

S-a născut la Oldenzaal, o localitate mică de lângă Enschede, astfel că nu e o surpriză că echipa sa favorită a fost Twente. Oamenii născuți în acea zonă rămân prin preajmă și nu se comută la Amsterdam, Eindhoven sau Haga.

Povestea lui Erik este cu atât mai interesantă cu cât familia sa este și foarte bogată, având cea mai mare firmă de imobiliare și servicii financiare din zonă. Ten Hag a preferat un risc mai mare, acela de a deveni fotbalist, apoi antrenor, dând cu flit afacerii tatălui său.

De la Bonboys la Twente

Ca fotbalist, Ten Hag a început în Haaksbergen, într-o formație numită SV Bonboys, în urmă cu 45 de ani, club care încă mai există și acum și un loc pe care noul antrenor al lui Manchester United îl vizitează de câte ori are ocazia.

Tricoul de jucător al lui Eric Ten Hag stă la loc de cinste în sediul SV Bonboys. Foto: theathletic.com

Ca să înțelegem și mai bine de unde vine Ten Hag, Oldenzaal e un orășel foarte mic și mândru acum cu reprezentatul său cel mai de frunte. După al doilea titlu câștigat cu Ajax, Ten Hag a fost așteptat la întoarcerea acasă de un grup de tineri cu torțele aprinse pentru a celebra succesul. A coborât din mașină, a făcut poze cu tinerii, apoi fiecare și-a văzut de treaba lui. Acolo e acasă pentru el, un loc unde se deconectează de la un job cu atât de multă presiune. Oamenii îl cunosc dar nu îl deranjează de câte ori îl văd pe stradă.

Vorba multă…dar bună

Încă de la vârste fragede, Erik vorbea mult. Unul dintre prietenii săi își amintește că încă din copilărie acesta mereu avea propria sa idee despre fotbal și că uneori antrenorul trebuia să-i spună: ”OK, Erik, e destul acum”.

La 12 ani a părăsit SV Bonboys pentru academia lui Twente. Acolo a și debutat în fotbalul mare olandez. Înainte să ajungă om de bază și căpitan al grupării din Enschede, Ten Hag a mai trecut pe la De Graafschap, Waalwijk și Utrecht.

Un sfârșit e un nou început. Atât ca jucător, dar și ca antrenor acest lucru se leagă de Twente. După ce a terminat cariera de fotbalist, Erik Ten Hag a rămas la Twente și a luat-o de jos, de la grupele de copii și juniori, apoi a devenit asistentul lui Fred Rutten. În 2008 când acesta a plecat la Schalke, Ten Hag a decis să rămână alături de noul antrenor.

”Când am fost numit antrenor la Enschede am avut antrenament a doua zi după numire. Ajuns acolo am avut parte de o supriză uriașă. Am fost așteptat de către Erik care avea un dosar în care se aflau toate informațile de care aveam nevoie, de la numele jucătorilor până la programul de antrenamente pe șase săptămâni sau meniul echipei”, își amintește Steve McClaren în The Athletic.

Erik Ten Hag, alături de Steve McClaren. Foto: inews.co.uk

După perioada ca secund al lui Twente a urmat o aventură la PSV Eindhoven, tot ca asistent, apoi primul job ca și antrenor principal, la Go Ahead Eagles, în liga a doua olandeză. Aventura a fost un succes, iar noua sa echipă a promovat în prima ligă olandeză după 17 ani de așteptare.

Bayern Munchen a fost următoarea sa destinație. Ca antrenor al echipei secunde a bavarezilor a lucrat practic sub comanda lui Guardiola, cu care a petrecut mult timp vorbind despre fotbal și tactică. L-a avut în echipă pentru un sezon și pe Pierre-Emile Hojbjerg, actualmente la Tottenham.

De la Munchen a plecat în 2015 când a fost chemat la Utrecht, în prima ligă din Olanda. În 2017 a ajuns la Amsterdam, unde a câștigat două titluri de campion și are șansa de a câștiga un al treilea în acest final de sezon.

Foto: bbc.co.uk

Marcel Van der Kraan, un jurnalist olandez de la De Telegraaf, îl descrie ca un antrenor foarte apropiat de jucători și care își va dedica foarte mult timp și fotbaliștilor care nu vor prinde primul 11 în mod regulat, pregătindu-i mental pentru momentul în care va trebui să apeleze la ei.

Ajax joacă un fotbal superb, însă un alt lucru este impresionant în perioada sa la Amsterdam. Sub comanda lui Ten Hag clubul a avut un sezon de vis în 2019 când a ajuns în semifinalele Champions League, fiind eliminat la mustață de Tottenham după un meci extraordinar. În urma acelui parcurs de senzație, vedete precum de Jong, de Ligt, Ziyech sau van de Beek au plecat de la echipă. Filozofia lui Ten Hag a fost atât de bine aplicată încât a adus jucători noi și n-a fost nevoie deloc de timp de acomodare. Ajax a creat imediat o altă echipă de succes cu jucători din academie și a câștigat trofee.

”Ca să văd lucrurile care merg greșit eu aveam nevoie să urc în tribună și să văd meciul de acolo. Erik putea face asta de pe marginea terenului. Descoperea imediat stând lângă mine unde e problema în stilul de joc, ce trasee trebuie schimbate. Am lucrat și cu Sir Alex Ferguson și uneori făcea niște schimbări ciudate în opinia mea. Dar pentru că vedea cu ușurință unde merg lucrurile greșit aceste schimbări aveau mereu efect. Din acest punct de vedere, Ten Hag e la fel”, a mai opinat McClaren.

Fotbal 24 din 24

Erik Ten Hag nu se deconecteaza niciodată de la fotbal. Spre exemplu, după ce a bătut Real Madrid în optimile Champions League, în timpul zborului spre Amstedam își studia următorul adversar din campionat, în loc să se bucure cu elevii săi de performanță realizată.

Fiecare sesiune de antrenament sub comanda sa are un scop și are ceva specific, diferit de la o zi la alta, în funcție de adversar. De la Pep Guardiola a preluat un obicei interesant. Oprește sesiunea de antrenament la un moment dat pentru a le da explicații elevilor săi despre ce trebuie făcut mai bine, cum să se apere în în funcție de unde au pierdut mingea, trasând culoarele pe care trebuie să le folosească pentru a îndepărta pericolul.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *