6, Dec 2018
Anthony Martial – Bătrânul cu chip de copil! O poveste pe axa Thierry Henry, Patrice Evra, Manchester City și Lyon

Anthony Martial este, fără îndoială, omul momentului la Manchester United. Cu Lukaku într-o criză acută de eficacitate, tânărul atacant francez a preluat frâiele și a marcat de 7 ori în ultimele 8 partide ale lui United.

Dar, să aruncăm o privire în trecut și să vedem cum a ajuns Anthony fotbalistul care este astăzi. Istoria lui este una foarte interesantă. Într-o familie cu origini guadelupiene și cu 3 fotbaliști, el a devenit cel mai cunoscut dintre ei pe axa Les Ulis, Manchester City, Lyon și Monaco.

Până să ajungă cunoscut, Anthony Martial a început fotbalul la Les Ulis, loc care i-a mai dat fotbalului pe Patrice Evra sau Thierry Henry, ca să-i menționăm doar pe doi cei mai cunoscuți. De altfel, Thierry este și idolul lui Anthony.

”Un astfel de fotbalist vezi o dată la 5-6 ani.”

Viața de fotbalist, de la cea mai fragedă vârstă, a însemnat pentru francezul lui United a înscrie goluri. Apetitul său în fața porții nu a rămas netrecut cu vederea, astfel că la 13 ani a fost invitat la o perioadă de probă la Manchester City.

”Anthony avea niște calități excepționale. Când l-am văzut pentru prima oară, a luat mingea de la aproape jumătatea terenului și s-a dus cu ea până în poartă. Noi avem grijă de 4-500 de copii pe an, dar cu astfel de fotbaliști de întâlnești o dată la 5-6 ani”, spunea Aziz Benaaddane, unul dintre antrenorii care au avut grijă de Martial la Les Ulis.

Ofertat de Man City, a ajuns la Manchester United

Toate marile cluburi s-au interesat de servicile lui, când acesta avea 12-13 ani. El a ales să meargă în probă la Manchester City, unde i-a plăcut foarte mult. Tatăl său a decis însă că cel mai bine pentru el e să rămână în Franța, astfel că a ajuns la Olympique Lyon. 32 de goluri în 21 de partide în al doilea sezon, astfel că doar un an mai târziu și-a făcut debutul în echipa mare a lui Lyon. A prins doar 4 partide, după care a fost transferat la Monaco.

Fanii lui Lyon au înnebunit la auzul veștii și l-au luat la întrebări pe Jean Michel Aulas. Mai mult decât atât, o parte dintre aceștia au pornit o petiție pe internet pentru a opri transferul la Monaco. S-au strâns peste 2000 de semnături pentru un fotbalist de 17 ani.

Nu a mai fost nimic de făcut. Martial a ajuns în principat, unde a evoluat pentru două sezoane și a marcat 11 goluri în 49 de partide. Apoi a zburat la Manchester, dar în partea roșie a orașului.

Profil pe teren

Lui Anthony Martial îi place să marcheze, fără dubii, să aibă mingea la picior, să fie decisiv. Astfel, în primul său sezon, sub comanda lui Louis van Gaal a jucat mai mult în poziție centrală în atacul ”diavolilor”, iar la finalul stagiunii a adunat 11 reușite, cele mai multe de când se află pe Old Trafford. O dată cu venirea lui Mourinho acesta a fost distribuit în banda stângă, unde evoluțile sale au fost mai slabe și mai inconstante.

”Cea mai bună poziție pentru el este cea de atacant central sau de atacant într-un sistem cu doi. Lui îi place să speculeze spațiul liber dintre fundaș și mereu caută asta. Dacă îl joci acolo, va da randament maxim și va marca multe goluri. E drept că e foarte rapid și puternic, astfel că un joc de contraatac i se potrivește bine, de asemenea, pentru că-și poate utiliza viteza pentru a se demarca și a găsi spațiul potrivit pentru a marca”, spunea Mahamadou Niakate, antrenor al lui Martial la Les Ullis.

Și dacă asta nu a fost de ajuns, să vedem cum îl caracterizează colegii săi:

Eric Bailly: ”Cu talentul pe care-l are, Anthony e tipul de jucător care face mereu diferența. Dacă-l privești la antrenamente îți dai seama că el are ceva ce nimeni altcineva din echipă nu are. Și sper ca el să-și dea seama de calitățile pe care le are și să facă diferența”.

Sergio Romero: ”După ce am semnat cu Manchester United am stat de vorbă cu Mata, De Gea și Herrera și le-am spus că e un puști senzațional la Monaco, cu care am jucat. Câteva luni mai târziu eram colegi. Are un talent incredibil și niște calități ieșite din comun. E foarte rapid și are o tehnică de care nu mulți jucători dispun. Poate fugi la viteză maximă, cu mingea la picior, și în fracțiunea următoare de secundă să se oprească nemișcat fără probleme, tot cu mingea la picior, bineînțeles. Singurul fotbalist pe care l-am văzut și putea face asta e Lionel Messi”.

Ce mai are de pus la punct?

Dar, talentul singur nu este de ajuns pentru a deveni un fotbalist de top, astfel că Anthony are și părți din joc pe care trebuie să le îmbunătățească. În primul rând, jocul în defensivă și în special deplasarea în teren în sprijinul defensivei. ”Când are mingea la picior, învie imediat. Îi place la nebunie să aibă balonul și este o amenințare continuă atunci. Dar trebuie să lucreze la jocul fără minge. El nu știe când și cum să alerge pe teren, în sprijinul echipei, când și unde să facă sprintul decisiv. Probabil, acesta este factorul principal pentru care nu este titular de drept la Manchester United și pentru care a fost omis din echipa Franței pentru mondial”, crede Garry Neville. Pentru cei care știu limba engleză, un material bun de urmărit, AICI.

Așadar, Anthony Martial este un puști plin de talent, dar mulți alți astfel de fotbaliști au mai trecut pe la Manchester United. Totul depinde de el pentru a deveni world class, iar noi, fanii lui Manchester United sperăm că el va primi un nou contract și că va deveni unul dintre cei mai buni jucători din lume în tricoul echipei noastre.

Până atunci, un video mai jos cu goluri lui Martial din acest sezon.

GGMU!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe Twitter sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 1
  • De Romania MUSC

Pe aceeaşi temă “Anthony Martial – Bătrânul cu chip de copil! O poveste pe axa Thierry Henry, Patrice Evra, Manchester City și Lyon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *