16, Sep 2021
Vocile de la TV – Dan Ștefănescu: ”Înregistați-vă vorbind în fața televizorului să vedeți că nu e simplu”.

Câți dintre noi nu ne-am imaginat măcar o singură dată că suntem comentatori TV, urmărind meciurile din competițile sportive care ne plac. Fanii fotbalului s-au imaginat a fi Cristian Țopescu, Emil Grădinescu sau Vlad Enăchescu, cei ai tenisului au visat măcar o dată că le comentează pe Simona Halep, Sorana Cîrstea sau Serena Williams, iar iubitorii handablului se vedeau în fața microfonului strigând din toate puterile la reușitele Cristinei Neagu.

Într timp dezvoltarea din zona de media din România ne-a adus la un alt nivel, iar acum toate sporturile sunt prezente la televizor mai des decât puteau fi accesate în urmă cu 15-20 de ani. Digisport, Telekom Sport, Look TV, Pro TV, Pro 2, TVR sunt televiziunile care oferă conținut sportiv, iar oferta este generoasă în fiecare weekend.

Astfel noi ne-am gândit să facem cunoștință cu vocile de la TV, să vedem care sunt sacrificile pe care acești oameni le fac și ce înseamnă această meserie pentru ei.

Foto: arhiva personala

Dan Ștefănescu e comentator la Digisport din 2009. Când era mic și-a dorit să fie profesor de istorie, dar treaba asta e …istorie acum, precum scrie pe site-ul personal, danstefanescu.ro. Și-a început cariera la Național TV, în 2004. Șeful departamentului de fotbal de atunci, Octavian Țopa i-a dat șansa să comenteze alături de Ion Alexandru un meci între Fenerbahce și Konyaspor. I-a plăcut atât de mult încât din acel moment nu era partidă pe care să nu vrea s-o comenteze. Până în 2008 a fost și reporter și editor la Național TV, iar din 2006 a comentat în paralel și pentru Sport Klub, partide din Germania, Franța, Brazilia sau Olanda.

Din 2008 în 2009 a fost la GSP TV, unde a avut ocazia, precum ne-a spus chiar el, să comenteze alături de Emil Grădinescu, Bogdan Cosmescu și Cosmin Băleanu.

Dan Ștefănescu crede că în meseria de comentator sportiv e un serviciu de 24 de ore și că orice moment pe care-l trăiești te ajută în cabina de comentariu.

E greu de dat un răspuns exact, pentru că meseria de comentator presupune multe variabile, iar timpul petrecut pentru pregătirea unui meci nu poate fi strâns într-un anumit interval. Aș putea zice două ore, fix înainte de meci, dar tot n-ar fi exact, pentru că se adună și toate informațiile pe care le culegi zi de zi. Tot ceea ce citești în presă, tot ceea ce vezi la televizor face parte din pregătirea unui meci, dincolo de orele alocate înainte de startul partidei. Într-un fel, este ca în viață. Tot ceea ce trăiești te ajută mai departe, chiar dacă nu conștientizezi neapărat pe moment lucrul acesta.

”Înregistrați-vă în fața televizorului să vedeți că nu e simplu”

În aproape 20 de ani de când este comentator sportiv, Dan Ștefănescu a avut parte și de meciuri fabuloase, dar și de meciuri care i-au ieșit prost. Deși pare simplă, meseria de comentator e mai complicată decât se vede din fața televizorului. În acest sens chiar le propune celor pasionați de acest domeniu să se înregistreze ca să vadă cât de ușor este.

”Ca și comentator trebuie să te detașezi de absolut tot ceea ce s-a întâmplat până la startul meciului, deși nu-ți iese mereu. E mai simplu că stai relaxat în fața televizorului. Inclusiv mie mi se întâmplă să văd anumite lucruri pe care cei care comentează nu le văd, doar pentru că nu am nicio presiune și pot fi atent și la alte aspecte. Iar dacă oamenii de acasă vor să vadă cum e, să încerce să ”vorbească” 90 de minute cu ochii în televizor. Se și pot înregistra, ca să vadă ce iese. Strict ca experiență, nu este nimic ironic în treaba asta”, ne-a spus comentatorul Digisport.

Cu o gamă variată de evenimente sportive și cu un extraordinar flux de informație, meseria de comentator sportiv a devenit și mai complicată.

Am ajuns ca astăzi să fim copleșiți de multitudinea de surse de informare, astfel încât timpul este principalul inamic în pregătirea unui meci. Nu există timp suficient să parcurgi absolut tot și nu poți spune niciodată că știi totul despre un meci. În principiu, pregătirea diferă de la un comentator la altul, nu neapărat de la o competiție la alta, iar aici vorbesc de competiții aflate pe același palier. Sunt comentatori care se axează pe statistici, care pot fi importante, puse foarte bine în context, și sunt comentatori care se axează pe alt tip de informații, dar care au, evident legătură cu echipele comentate”, crede Dan Ștefănescu.

”Nu poți intra la un meci cu mâinile în buzunar”

Un alt aspect important în meseria de comentator sportiv ține și de competiția pe care o comentezi, de momentul din timpul zilei în care are loc și bineînțeles de importanța lui. Ca și om de televiziune acorzi o importanță diferită de la competiție la competiție, este de părere Dan.

”La nivel teoretic, toate meciurile sunt importante. Dar nu mă feresc să spun că eu prioritizez anumite partide. Și aici întră în discuție o mulțime de lucruri, legate de timp, de oră, de competiție și de echipe. Nu toate meciurile sunt la fel de urmărite și, în cazul ăsta, trebuie stabilită o anumită ierarhie. Sigur că asta nu înseamnă că dacă ai un meci de liga a doua, poți intra la comentariu cu mâinile în buzunar, doar pentru că, mai târziu, urmează să comentezi un meci de Champions League sau vreun derby din campionat. Dar aș fi ipocrit să spun că tratez toate meciurile la fel, știind că lucrurile nu stau chiar așa. Există, totuși, un anumit standard sub care nu se poate coborî. Din respect pentru sine și pentru cei care se uită la meci. Că-s mulți sau puțini, asta nu mai contează.”.

În spatele unui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică, spune o clasică vorbă care se potrivește de minune și pentru un comentator sportiv pentru că familia sa are cel mai mult de suferit de pe urma programului diferit de la o zi la alta.

”Ca și comentator TV cele mai mari sacrificii sunt cele legate de familie. Nu-ți poți face prea multe planuri, nu poți pleca la un sfârșit de săptămână. E greu să le explici copiilor, mai ales când sunt mici, de ce nu ești seara acasă, când se bagă în pat. Apoi, programul este foarte complicat. Sunt zile în care termini după miezul nopții, altele, în care începi comentariul spre dimineață, cum e cazul turneelor de tenis din Statele Unite. Mai sunt și zile în care pleci acasă înainte să se lase seara și ți se pare că ai lăsat ceva neterminat. E destul de greu de jonglat cu toate aceste variabile”, crede Dan Ștefănescu.

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *