27, Jul 2021
Varane! Raphael Varane. Destinul unui campion

E finala Campionatului Mondial 2018 din Rusia. Franța conduce cu 2-1. E pauză. Echipele intră în vestiar. Jucătorii se hidratează. Nimeni nu zice nimic. E acolo Pogba, e acolo Griezmann, e acolo Umtiti, e și Giroud. E și Deschamps. Nimeni nu zice nimic.

Raphael Varane preia frâiele. Bate cu pumnii în masa din mijlocul încăperii și începe să urle: ”Avem meciul în mână. Să fim încrezători, pozitivi. Trebuie să credem. Vom câștiga. Nu vă gândiți la nimic altceva. Încă 45 de minute băieți. Fiți pozitivi. Vom câștiga”.

”Cocoșii” ies pe teren și termină meciul en-fanfare. Tabela arată 4-2 și Franța e campioană mondială după 20 de ani. Căpitanul Hugo Lloris ridică cupa, dar liderul francezilor a fost fără doar și poate Varane, fotbalist de 25 de ani la momentul finalei.

Fundașul central a semnat în această vară cu Manchester United, după 10 ani la Real Madrid. 10 ani în care a câștigat 18 trofee, plus Cupa Mondială. De trei ori campionatul Spaniei, de 4 ori Liga Campionilor.

Captură video

”Zizou, sună-mă mai târziu că acum învăț pentru Bacalaureat”

Varane s-a născut la Lille și de mic copil a știut ce vrea. Tatăl său l-a îndreptat către rugby, dar nu i-a plăcut. S-a îndrăgostit iremediabil de fotbal și a început să-l practice la Hellemmes. N-a stat decât 2 ani pentru că Lens l-a observat și l-a luat imediat.

A fost un lider înnăscut încă de copil. La toate categoriile la care a jucat a fost cu doi ani mai mic decât ceilalți fotbaliști. La doar 17 ani a debutat la echipa mare a lui Lens, iar marile cluburi l-au observat imediat. Printre ele, Real Madrid și Manchester United. A ales Spania, pentru că în tabăra ”galacticilor” era Zidane.

Într-o zi învățam pentru bacalaureat și îmi sună telefonul. Mă uit la număr și nu-l cunosc. Nu-l aveam în agendă. Răspund într-o doară, eram concentrat la lecții. După câteva secunde îmi atrage atenția vocea. Tu ești Zizou? <Da, eu sunt>, îmi răspunde el. Chiar ești tu? Confirmarea vine imediat. Îmi spune că mă vrea la Real Madrid. Eu îi spun să sune mai târziu că acum am de învățat”, își amintește Varane, în documentarul realizat de Amazon, Varane – Destinul unui campion.

Captură video

Mourinho era antrenorul lui Real Madrid la acea vreme. Imediat ce Zidane i-a zis de el l-a urmărit și și-a dat acordul. Au urmat 10 ani de succes în tricoul ”blanco”.

”Putem vorbi de persoanele care l-au ajutat, de familia sa, de Real Madrid, de marii jucători de la Madrid, de antrenorii pe care i-a avut, dar în spatele secretului său stă el. Felul său de a fi și personalitatea sa au făcut diferența. Inteligența de asemenea”, crede fostul antrenor al lui Manchester United, Jose Mourinho.

Porcușorul de Guineea

Mama sa era profesoară și își ducea fiul la antrenamentele lui Lens. Cât timp îl aștepta pe Varane, le corecta lucrările elevilor. Până să ajungă la Lens însă, aventura fotbalistică a lui Varane a început la Hellemes alături de fratele său Anthony, în curtea casei lor. Raphael a fost cel mai puțin talentat dintre ei doi, dar cu siguranță cel mai muncitor și ambițios.

”Jucam în fiecare zi cu fratele meu. Avea talent. Era bun cu ambele picioare. Îi plăcea să dribleze mult. Eu eram cobaiul lui. Porcușorul de Guineea. Încerca să mă fenteze, iar eu mă apăram. Și așa a început totul”, își amintește zâmbind, Raphael Varane.

Captură video

”Eu sunt Raphael”

Dintre toate calitățile sale iese în evidență cel mai mult personalitatea sa. Mereu cu zâmbetul pe buze, Varane este un fotbalist care cedează greu pasiunii pe terenul de fotbal. Este un jucător echilibrat, inteligent și care nu se lasă învins de criticile presei sau ale fanilor. Are un moral de fier.

Au trecut câteva zile de când semnasem cu Real Madrid. La antrenament Ronaldo îmi cere să intru în mijloc, în timpul unui exercițiu. <Hei, Varane, treci în mijloc>, a strigat Cristiano. <Eu sunt Raphael. Hai, să începem!>, i-am replicat eu.

Mă simțeam pregătit să joc. Facem un joc între două echipei și foarte încrezător vreau să-l deposedez pe Kaka. Îmi face o fentă scurtă și atunci mi-am zis că trebuie să revin cu picioarele pe pământ că mai am mult de muncă până să debutez la Real Madrid”, povestește Raphael Varane.

Muncă, respect, ambiție

În documentarul ”Never give in”, despre Sir Alex Ferguson, fostul manager al ”diavolilor roșii” explică cum a reclădit Manchester United cu fotbaliști care nu și-au uitat originile și care au găsit voință în istoria familiei lor.

Raphael Varane se încadrează perfect în acest tipar. Fundașul central a deschis o academie de fotbal la el acasă destinată copiilor sub 12 ani, pentru a da înapoi o parte din ce a primit. ”Muncă, respect, ambiție” – e sloganul său. ”Aș vrea să împărtășesc cu tinerii fotbaliști valorile care m-au ajutat să ajung unde sunt”.

Mai mult decât atât, Raphael Varane are și o inimă mare și a donat sume importante de bani pentru spitale și în campanii care încearcă să ajute împotriva foametei din lume.

Știați că…

Raphael Varane e născut în aceeași zi, 25 aprilie, ca și Johan Cruyff și Al Pacino?

Porecla sa este: ”Mr. Clean”?

Ole is at the wheel. GGMU!!!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *