United Ladies: Manchester United isi va infiinta echipa de fotbal feminin
Manchester United Romania a intampinat cu bucurie anuntul facut de club ieri conform caruia Manchester United intentioneaza sa refaca echipa de fotbal feminin. Subiectul unei echipe de fotbal feminin apare din cand in cand in spatiul public, mai ales cand varianta feminina a uneia dintre echipele rivale obtine succese remarcabile.
In momentul de fata, fotbalul feminin de club din Anglia e organizat pe 4 nivele valorice, FA Women’s Super League 1 si 2 fiind primele doua, fiecare cu cate 10 echipe, iar FA Women’s Premier League fiind nivelele 3 si 4, cu un total de 72 de cluburi afiliate.
Pana sa ajunga aici insa, fotbalul feminin din Anglia a trebuit sa treaca prin multe dificultati; dupa ce a crescut in popularitate la inceputul secolului 20, in aceasi timp cu fotbalul masculin, fotbalul feminin a capatat chiar un usor ascendent asupra acestuia mai ales in contextul primului razboi mondial. Astfel ca in 1920, de Boxing Day (26 decembrie), meciul dintre Dick Kerr’s Ladies si St. Helen’s Ladies de pe Goodison Park a atras 53,000 de spectatori, record absolut in acel moment.
Federatia engleza a luat imediat masuri, astfel ca din anul urmator echipelor de fotbal feminin le-a fost interzis sa mai foloseasca facilitatile cluburilor masculine asociate FA pentru ca domnii in costume au considerat ca ‘fotbalul nu e potrivit pentru femei si nu ar trebui incurajat’. Miscarea a distrus practic fotbalul feminin, iar interdictia s-a mentinut pana in 1971, cand federatia engleza a incercat sa profite de popularitatea in crestere a jocului dupa mondialul din 1966. Dar adevaratul reviriment al fotbalului feminin avea sa vina din afara Europei, cu primul mondial feminin organizat in China in 1991, dar mai ales dupa ce sportul a capatat din ce in ce mai multi suporteri in Statele Unite, astfel ca finala mondialului feminin din 1999 a atras 90,000 de oameni pe faimosul Rose Bowl din LA.
Ce s-a intamplat la United?

Ei bine, in anul 2000, Manchester United a absorbit echipa de amatori Manchester Corinthians, care a participat in competitiile feminine pentru urmatorii 5 ani, pana la achizitia clubului de catre Glazeri, cu justificarea ca o echipa feminina ‘nu face parte din modelul de afaceri al clubului’. In momentul de fata Manchester United are echipe de fotbal feminin doar pana la categoria de varsta U-17.
Chiar daca in anii urmatori Arsenal au capitalizat succesul echipei de fete atat comercial cat si la nivel de imagine, iar in 2012 City a infiintat o echipa feminina care a inceput imediat – dupa modelul consacrat – sa cumpere cele bune jucatoare de pe continent, clubul nostru n-a parut in nici un moment interesat sa se deschida catre jumatate din populatie.
Presiunea fanilor, chiar daca prezenta in permanenta undeva in fundal, a fost destul de anemica, innabusita usor de misoginismul intrinsec al publicului masculin de fotbal si de argumente financiare transparente din partea celui mai bogat club din lume.
Ne bucura asadar foarte mult anuntul facut de club ieri. Daca aplicatia va avea succes, ceea ce e de asteptat, echipa feminina a lui United va juca in liga a doua (Women’s Championship) incepand cu sezonul urmator, 2018-2019, si va folosi The Cliff ca baza de antrenament, fosta baza a primei echipe.
Cu aceasta miscare speram ca Manchester United sa-si creasca audienta in randul publicului feminin, sa atraga talente locale si internationale de ambele sexe, sa-si consolideze reputatia in randul fanilor si nu in ultimul rand, sa demonstram si pe aceasta cale vecinilor galagiosi ca, in ciuda petrodolarilor sau a formei de moment, Manchester e rosu!
GGMU!
Sursa foto: manutd.com
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter sau cu un mesaj prin formularul de contact.