24, Mar 2023
Se vinde Manchester United! Partea a II-a

Manchester United se vinde, titra presa din Anglia la mijloc de februarie după ce șeicul Jassim Bin Hammad Al Thani și Sir Jim Ratcliffe au făcut oferte de peste 4 miliarde de lire sterline pentru a cumpăra clubul.

Un moment important trebuia să se petreacă miercuri, 22 martie, când toți cei interesați erau așteptați să trimită a doua ofertă de cumpărare a clubului. Spre surprinderea tuturor, nicio propunere oficială n-a ajuns pe adresa clubului, conform presei din Anglia. Deadline-ul a fost setat pe 22 martie la ora 21:00 în UK. Cu doar câteva ore înainte, zvonurile spuneau că șeicul Jassim Bin Hammad Al Thani este pregătit să facă o ofertă de nerefuzat, cea mai mare din istoria sportului.

Nimic nu s-a întâmplat, astfel că joi s-a scris că Raine, banca aleasă de familia Glazers să se ocupe de vânzare, a prelungit termenul limită până la care se pot trimite ofertele cu numărul 2. Dar, s-o luăm de la capăt.

Foto: cnn.com

Primul care a pus banii pe masă a fost Sir Jim Ratcliffe, 4,3 miliarde de lire sterline pentru pachetul majoritar de acțiuni deținut de către Glazers. Oferta șeicului Jassim Bin Hamad Al Thani a fost în primă instanță 4.5 miliarde de lire sterline, pentru 100% din club, informează The Athletic. Am explicat totul, în acest material, AICI.

De ce nu s-a trimis a doua ofertă?

Bomba a fost aruncată spre miezul nopții în Marea Britanie. Nici Șeicul Jassim Bin Hamad Al Thani și nici Sir Jim Ratcliffe n-au trimis o a doua ofertă. Cele două părți implicate în această cursă pentru cumpărarea lui Manchester United s-au întâlnit cu oficialii “diavolilor” la stadion, în decursul săptămânii trecute. Ce s-a întâmplat? De ce nu au fost ofertele trimise?

Conform jurnalistului Laurie Whitwell, echipa lui Sir Jim Ratcliffe a cerut mai mult timp pentru a trimite a doua oferta oficială, moment în care Raine a informat și grupul șeicului Jasim Bin Hammad Al Thani, care era pregătit să trimită a doua propunere.

Telenovelă sau joacă de-a șoarecele cu pisica?

Cu aproximativ 24 de ore întârziere, ajunge și prima propunere îmbunătățită. ”Sir Jim Ratcliffe și INEOS confirmă că au trimis o ofertă revizuită!”, fără însă a se publica cifre oficiale până în acest moment.

Jurnalistul Mike Keegan a scris în seara zilei de 23 martie că a doua ofertă din partea șeicului Jassim Bin Hammed Al Thani va veni în următoarele 24 de ore.

Când doi se bat, câștigă al treilea?

Joi dimineață, când fanii lui Manchester United se chinuiau încă să înțeleagă de ce ofertele cu numărul 2 nu au apărut, se anunță a treia propunere oficială. Thomas Zilliacus, un om de afaceri finlandez care din 1980 a fost la conducerea Nokia, a transmis că a făcut și el o ofertă pentru cumpărarea lui Manchester United.

Foto: pressat.co.uk

Pe modelul german, omul de afaceri finlandez vine cu un plan interesant, dar fantezist în același timp. Zilliacus pune la bătaie 3 miliarde de euro pentru cumpărarea clubului, iar fanii lui Manchester United trebuie să contribuie cu restul de 3 miliarde. Finlandezul propune astfel un model 50+1, în care fanii să aibă un cuvânt de spus în organizarea și administrarea clubului.

”Fiecare echipă sportivă trebuie să aparțină fanilor, la urma urmei. Modelul actual, în care oligarhii și șeicii miliardari dețin echipe sportive ca și jucării personale, nu este bun pentru sport”, se arată în comunicatul oficial.

De asemenea, SkySports a anunțat că fondul de investiții Elliott Management a înaintat o ofertă pentru un pachet minoritar de acțiuni. De asemena, consorțiul american este dispus să sprijine financiare oricare alt investitor interesat să cumpere Manchester United.

Ce urmează?

De îndată ce și oferta numărul 2 din partea șeicului Jassim Bin Hammad Al Thani va fi trimisă, Raine și familia Glazer vor studia propunerile în următoarele 7 zile, abia apoi urmând să se anunțe pașii următori.

  • 0
  • De Vasi