30, Dec 2021
La mulți ani, Sir Alex!

Sir Alex Ferguson împlinește, pe 31 decembrie, 80 de ani. Legendarul manager al lui Manchester United s-a retras în 2013 și de mai bine de 8 ani încoace ne dăm seama cât de mare a fost.

Vlad Bogos a scris povestea lui Sir Alex Ferguson, de la origini până la retragerea din activitate.

Manchester United România a avut ocazia de a vedea documentarul ”Never Give In” imediat după lansarea sa și am scris un material despre film.

Sergiu a făcut o selecție cu cele mai bune declarații ale lui Sir Alex Ferguson

“Munca unei echipe trebuie să se clădească pe un jucător genial, dar și acel jucător genial trebuie să muncească din greu.”

”Cea mai mare provocare ca manager a fost să o dau dracului pe Liverpool jos de unde s-a urcat.” – Cu referire la titlul cu numărul 20.

”N-am jucat niciodată pentru un egal în viața mea”.

”Câteodată te uiți pe câmpul vecin și vezi o vacă și crezi că e mai bună decât aia pe care o ai”. – despre momentul în care Rooney s-a hotărât să rămână la United după ce a cerut transferul.

”Întotdeauna se vorbește. Dacă m-aș lua după numărul de cești de ceai pe care le-am spart, au fost câteva. Însă se exagerează mult, dar e adevărat că nu-mi place ca oamenii să-mi întoarcă vorba”.

“Dacă ar fi existat un fotbalist făcut pentru Manchester United, acela ar fi fost Cantona. Intra pe teren, își umfla pieptul, își ridica privirea și se uita în jur ca și cum ar fi zis: Eu sunt Cantona. Cât ești tu de mare? Ești destul de mare să te pui cu mine?”.

”David Beckham a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști englezi, nu doar pentru că a avut talent, ci pentru că a muncit enorm de mult și s-a antrenar la un nivel la care cei mai puțin talentați fotbaliști nici nu se gândesc să ajungă”.

”Unii oameni, când sunt în vacanță, vor doar să meargă la Salcoats, la 25 de mile de Glasgow, pe coastă. Alții nu vor să facă nici măcar atât. Sunt fericiți să stea acasă sau să se uite la păsări și la rațe plutind în parc. Alții însă… vor să meargă pe Lună. E vorba de ambiția fiecăruia.”

”Nu m-am uitat niciodată în urmă pentru că mâine e o nouă zi”

”Nu sunt aici ca să zâmbesc, sunt acolo ca să câștig meciuri. ”

”Mintea mea căuta doar soluțiile de îmbunătățire și recuperare. Este o calitate a mea capacitatea de a face calcule rapide atunci când e mai simplu să te simți descurajat. ”

”Trebuie să te ridici și să-ți aperi interesele. Altfel nu se poate. ”

”Dacă un jucator îmi cerea o zi liberă, trebuia să aibă un motiv întemeiat, căci cine ar fi vrut să lipsească de la un antrenament la United? ”

”Văzându-mă că-mi ciocănesc ceasul cu degetul și că gesticulez, adversarii se speriau. Imediat se gândeau că meciul se va prelungi cu încă zece minute. Toată lumea știa că United avea talentul de a marca goluri târzii. Văzându-mă că le arăt ceasul, adversarii aveau senzația că vor trebui să se apere în fața noastră un interval de timp care li se părea o eternitate.”

”I-am apărat întotdeauna pe jucătorii mei. Era jobul meu. Din acest motiv, nu-mi pot cere scuze pentru ocaziile în care am fost de partea lor, deși aveam motive întemeiate să fiu de partea cealaltă.”

”N-am fost niciodată un mare somnoros, dar am avut grijă de cele cinci sau șase ore de somn, ceea ce a fost suficient pentru mine. Unii oameni se trezesc și zac în pat. N-am putut să fac niciodată așa ceva. Mă trezesc și sar din pat. Sunt gata să mă duc undeva. Nu lenevesc, irosindu-mi timpul. Ți-ai făcut somnul – de-asta te-ai trezit.”

”Îmi plac oamenii care pot să-și ceară scuze. Am admirat asta întotdeauna. În cultura modernă a exclusivei preocupări față de propria persoană, oamenii uită că există un cuvânt precum scuze. ”

”Dar în timpul dineului, Brian m-a întrebat: ”Ce hobby-uri ai? ” ”N-am timp pentru hobby-uri”, am spus. Eram obsedat de United. ”

”N-am putut niciodată să solicit trei sau patru ani ca să realizez schimbarea, pentru că la Manchester United nu dispui niciodată de atâta timp, așa că încerci să grăbești lucrurile și chiar să fii îndrăzneț: folosești jucători tineri, îi testezi. ”

”Mai târziu, Walter a spus într-o doară: ” Îmi tot spui că Ronaldo lovește magnific mingea cu capul. Îl văd dând cu capul la antrenamente, dar niciodată într-un meci. ” În acea sâmbătă, contra lui Birmingham, Ronaldo a înscris un gol superb cu capul. Doar m-am întors spre Walter. ”Da, da, știu”, a spus el. ”

”Am reușit să găsesc formula ideală după o înfrângere. După ce-mi rosteam micul discurs în vestiar, înainte de-a ieși pe ușă ca să dau ochii cu presa, cu televiziunea, cu celălalt manager, de fiecare dată îmi spuneam: ”Uită ce-a fost. Jocul s-a terminat.” Mereu am făcut asta.”

”Nu e nimic rău în a-i spune adevărul verde-n față unui jucător care nu mai e în formă. Și celor a căror încredere în forțele proprii începea să se clatine am să le spun invariabil că noi suntem Manchester United și că nu ne putem permite să cădem la nivelul celorlalte echipe.”

”Dacă vedeam că atacanții nu făceau lucrurile pe care credeam că obișnuiam să le fac eu, îmi ieșeam din fire. Ei erau speranța mea. Mă uitam la ei și mă gândeam: voi sunteți eu. Te vezi pe tine însuți în ceilalți. ”

”Când înveți să joci șah, ai nevoie de trei sau patru ore ca să termini o partidă. Dar când îl stăpânești și joci șah în 30 de secunde, ai atins pe treapta cea mai înaltă. Decizii rapide, sub presiune. Despre asta e vorba și în fotbal.”

Sursa: Sir Alex Ferguson- Autobiografia mea

Știță că…

…Sir Alex Ferguson a și jucat un meci în tricoul lui Manchester United
⬇️⬇️⬇️

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *