Iuda și trandafirii. Rivalitatea ciudată dintre Man United și Leeds
Dacă întrebi un fan Leeds care e echipa pe care o urăște cel mai mult, răspunsul va veni înainte să termini de pus întrebarea și va fi fără îndoială Manchester United. Situația a fost valabilă și în sens invers dar când Leeds a retrogradat din Premier League, Liverpool, Man City și Chelsea au intrat în capul listei ”diavolilor”.
Acum ”păunii” au revenit în competiția supremă din Anglia și rivalitatea cu Manchester United se reaprinde. ”Când am semnat cu ei am spus că 99% din fotbaliștii acelei vremi vor să joace la Manchester United. Ceilalți 1% sunt mincinoși. 30 de ani mai târziu am fost la un meci de-al lor din Championship și a trebuit să plec după 30 de minute din cauza injurăturilor pe care mi le adresau”, Gordon McQueen, transferat în 1978 de la Leeds la Manchester United.
Războiul trandafirilor
Dar cum a început această rivalitate, se întreabă mulți? Ei, trebuie să facem o călătorie lungă în timp, până prin anii 1450-1500 atunci când s-a pus fundația. Leeds e parte din zona istorică Yorkshire, iar Manchester United din Lancashire. Cele două case regale își disputau supremația pentru tronul Angliei și au oferit la vremea respectivă cele mai sângeroase bătălii din istoria Marii Britanii. Interesant este că cei din casa regală din York aveau ca blazon un trandafir alb, iar cei din Lancaster un trandafir roșu.
Până la urmă câștig de cauză au avut cei din Lancashire, astfel că e evident că a existat o ură față de orice provine din zona asta. Rivalitatea s-a accentuat în timpul Revoluției Industriale, pe la mijlocul secolului 18. Leeds reprezenta elita în producția de lână, iar Manchester contraataca cu bumbacul.
Rivalitatea sportivă
În sport, rivalitatea a început practic cu cricketul, însă în fotbal și-a avut formele sale cele mai frumoase și periculoase în același timp. Manchester United s-a înființat în 1878 sub numele de Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway. Deci o echipă de fotbal care reprezenta ambele zone geografice.
Dar în 1902, Newton Heath a devenit Manchester United, iar vecinii din Leeds și-au făcut propria echipă, Leeds City. Și așa a început rivalitatea sportivă. Leeds a devenit United în 1919. Însă bazele actualei rivalități au fost puse între anii 1950 și 1970.
Mai întâi Matt Busby a creat celebra echipă de puști care a dominat fotbalul englez în două perioade, cu un stil de fotbal superb, artistic, fluid, încântător. De cealaltă parte, Leeds s-a chinuit, până la venirea lui Donald George Revie, cunoscut ca Don Revie de către fanii de fotbal.
Acesta a creat o echipă puternică la Leeds, dar în totală opoziție cu cea a lui Busby, foarte agresivă și puternică, concentrată pe distrugerea adversarului prin intimidare decât printr-un joc plăcut ochiului. Iar meciul din 1965, din Cupa Angliei e cel mai bun exemplu. Partida e celebră pentru bătaia care s-a iscat între Denis Law și Jackie Charlton, fratele lui Sir Bobby. Până la urmă Leeds s-a calificat în finala Cupei Angliei, dar United a luat titlul în fața sa datorită golaverajului.
Fanii consideră că Leeds-ul lui Don Revie n-a primit niciodată laudele meritate din partea presei din cauza stilului contondent de fotbal, dar planul a dat roade și Manchester United a fost detronată. Ba mai mult decât atât, între 1961 și 1974 cât s-a aflat la conducerea albilor, ”diavolii” au câștigat doar de două ori împotriva ”albilor”.
”Probabil că aceasta a fost perioada în care rivalitatea a luat naștere, dar nimeni nu poate spune cu exactitate de ce. Tot ce știm e că atunci când am jucat pentru Leeds ura pentru Manchester United era incredibilă. Poate și pentru că era echipa cu care Anglia se mândrea în acel moment în toată Europa după câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1968”, Norman Hunter, fost jucător.
Rivalitatea a fost apoi mutată mai mult în afara stadionului. Pe la mijlocul anilor 70-80 s-au format celebrele Man United Red Army și Leeds United Service Crew, care au dus rivalitatea la un nivel mult prea dur. Bătăile dintre cele două grupuri erau la ordinea zilei în acea perioadă, iar întâlnirile lor, programate din timp și bine organizate, erau mult prea violente și se lăsau de fiecară dată cu belți de sânge. Asta până când poliția le-a învățat rutina și le-a distrus distracția.
Chiar și așa, cele două grupuri de suporteri s-au taxat reciproc fără milă, de fiecară dată când au avut ocazia și în stadion. Fanii lui Leeds au un cântec despre accidentul aviatic de la Munchen al Busby Babes, cântec preluat de toți rivalii lui Manchester United. De cealaltă parte, în acea vreme, ”diavolii” afișau la fiecare meci un banner ”MUFC Istanbul Reds” și ”Galatasaray Reds” glorificând fanii turci care au omorât doi suporteri de-ai lui Leeds.
Iuda
Ura a fost alimentată și mai mult pentru suporterilor lui Leeds atunci când Joe Jordan, Gordon McQueen, favoritul tribunei sau Arthur Graham au trecut la Manchester United. Cireașa de pe tort a fost pusă de Eric Cantona, mai ales că francezul a adus titlul la Leeds, în 1992 și părea că ”albii” sunt din nou la putere. Trecerea lui Eric pe Old Trafford a schimbat definitiv polii de putere în favoarea lui Man United și de atunci Leeds n-a mai putut ține pasul.
Un alt episod controversat a fost trecerea lui Alan Smith, fotbalist născut și crescut la Leeds. Acesta le făcuse fanilor o promisiune că nu va juca niciodată pentru ”diavoli”. Dar când Leeds a retrogradat a semnat cu Man United. Însă Peter Lorimer, fost președinte la Leeds a dezvăluit peste ani că acesta a fost oarecum forțat de situația financiară de la club să facă mutarea. Însă în ochii fanilor lui Leeds, acesta a devenit Iuda, apelativ cu care a fost primit și Rio Ferdinand când a făcut trecerea în tabăra roșilor.
Lupte pe teren
Răutatea din tribune a fost transmisă și pe teren. Astfel că sunt celebre încrâncenările dintre Roy Keane și Alf-Inge Haland, Ian Harte și Fabien Brathez sau Robie Keane și David Beckham.
În 1994 când Sir Matt Busby a murit s-a ținut un moment de reculegere pe toate stadioanele din Anglia. Pe două dintre ele momentul a fost stricat de, ghiciți cine? Fanii lui Leeds și cei ai lui Liverpool, bineînțeles. Presa din Anglia notează că astfel de manifestări au fost posibile din cauză că fanii lui Leeds consideră că nu s-a plătit același respect și la moartea lui Don Revie.
Astfel, cu Leeds promovată în Premier League se reaprinde o rivalitate care a fost pusă la sertar în ultimii 15 ani. Și, cu siguranță, fiecare suporter ai celor două echipe abia așteaptă deplasarea pe terenul rivalei.
”Discursul lui Sir Alex Ferguson la fiecare meci pe Ellan Road era simplu. Intrați pe teren, câștigați și ieșiți cât mai repede căci aici nu e un stadion unde suntem primiți cu bine. Cred că asta spune totul”, Lee Sharpe, care a jucat pentru ambele echipe.
Amuzant
Înainte să devină președintele SUA, Donald Trump a fost un om de afaceri de succes. Iar în 1991 a participat la o emisiune TV în Marea Britanie și a avut onoarea să facă tragerea la sorți a optimilor de finală ale Cupei Angliei. Și… a tras Leeds vs Manchester United.
Toți cei prezenți au început să murmure, iar Jimmy Greaves, fostul golgheter de la Tottenham și Chelsea, i-a spus lui Trump, râzând: ”Nici nu știi ce tocmai ai făcut”. Trump nu avea să știe, dar fanii celor două formații cu siguranță știu ce înseamnă rivalitatea.
Ole is at the wheel. GGMU!!!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.