22, Dec 2021
INTERVIU cu Belodedici, despre singura Supercupă a Europei câștigată de Man United: ”Au avut noroc în seara aia”

Pe 19 noiembrie 2021 s-au împlinit 30 de ani de la singura Supercupă a Europei pe care a câștigat-o Manchester United. Miodrag Belodedici, românul care a fost pe teren la acel meci ne-a povestit cum s-a simțit partida de pe Old Trafford.

În 1991, Manchester United era în plin proces de reconstrucție sub comanda lui Alex Ferguson. După trei sezoane dificile, ”diavolii” au reușit în sfârșit să pună mână pe un trofeu. La finele sezonul 1989-1990, United câștiga Cupa Angliei și primea automat șansa de a juca în Cupa Cupelor, competiție care nu mai există acum.

Mark Hughes cu trofeul în mână.

După un parcurs aproape perfect (6 victorii și două egaluri), trecând pe rând de Pecsi Munkas (Ungaria), Wrexham (Țara Galilor), Montpellier (Franța) și Legia Varșovia (Polonia), United era în finala competiției. ”Diavolii” au fost prea puternici pentru Barcelona și și-au adjudecat trofeul.

Victoria cu 2-1 de pe De Kuip în fața spaniolilor i-a dat astfel șansa lui Manchester United să joace cu un alt trofeu pe masă, Supercupa Europei. La acea vreme, câștigătoarea era desemnată în urma unei duble manșe pe terenurile ambelor echipe, dar până la urmă s-a jucat un singur meci.

Manchester United România a stat de vorbă cu Miodrag Belodedici, românul care a fost pe teren la meciul care a adus singura Supercupă a Europei din vitrina lui Manchester United.

– Vă salut, domnule Belodedici. Vă mai aduceți aminte despre Supercupa Europei, din 1991?
– Sigur că-mi aduc aminte. Orice meci cu trofeul pe masă e special, mai ales pentru echipa din care făceam parte. Că era greu chiar și atunci ca o echipă din estul Europei să ajungă la masa bogaților.

Miodrag Belodedici, în duel cu Denis Irwin. Foto: alamy

– Prin prisma rezultatului, bănuiesc că nu e o amintire dintre cele mai plăcute. Mă înșel?
– Din contră, chiar am fost mândri după acel meci, atât eu cât și colegii mei. Să joci o finală împotriva lui Manchester United era o mândrie chiar și pe atunci, când echipa nu era așa de mare precum este acum. Mai ales că am fost echipa mai bună pe teren.

– Totuși, a câștigat Manchester United finala aia
– I-am dominat clar în meciul ăla. Dar au sperat până în ultima clipă. Încă de pe atunci se vedea că Ferguson știa cum să-i motiveze, să-i facă să creadă până la final. Au avut noroc în seara aia.

– Dumneavoastră i-ați ajutat puțin, ca să fac o glumă!
– Da, din păcate eu am făcut acel henț în careu. Pe vremea aceea nu exista VAR, ca și acum, astfel nu cred că s-ar fi dat. A fost o minge care mi-a sărit în mână. Un henț fără intenție, dar care se dădea pe vremea aia. E bine că au ratat penaltiul până la urmă și am răsuflat ușurat.

N-ați avut nici șansa să jucați returul!
– Am fi câștigat sigur cupa dacă se juca și la Belgrad. Ce vorbesc? În Iugoslavia, oriunde, îi băteam. Aveam o echipă foarte bună atunci. Nu degeaba am câștigat Cupa Campionilor Europeni. Dar n-a fost să fie, căci a început războiul în urma căruia s-a destrămat Iugoslavia și UEFA a decis că e mai sigur pentru toată lumea dacă se joacă doar un singur meci, pe Old Trafford.

– Savicevic a făcut un meci senzațional. El era vedeta, nu?
– Am fost o echipă mai mult decât un lot de vedete, dar da am avut câțiva jucători care au și ajuns în campionatele puternice din vest după războiul iugoslav. Savicevic a fost de neoprit în meciul acela. I-am văzut pe englezi disperați că nu îl controlau deloc. El a ajuns la Milan apoi. Dar în lot mai erau Prosinecki, care avea să joace pentru Real Madrid și Barcelona, Mihajlovic, care a mers la Inter, Juric care a jucat în prima ligă din Spania, la Vigo, Jugovic a trecut pe la Juventus. Eram o echipă tare.

Savicevic în duel cu Bruce. Foto: manchestereveningnews.co.uk

Unul dintre colegii dumneavoastră a fost aproape de un transfer la Manchester United, nu?
– Darko, da. Din câte știu l-au vrut pe Darko Pancev. Dar cine nu-l voia pe vremea aia? Un atacant senzațional. A dat golul decisiv la penaltiurile cu Marseille din finala Cupei Campionilor. A fost golgheter două sezoane la rând. Trebuia chiar să și câștige trofeul pentru cel mai bun marcator al Europei (n.r. Gheata de Aur de astăzi), dar nu mai știu de ce în acel sezon nu s-a mai acordat. A ratat două ocazii mari și în acel meci de la Manchester. Foarte bun fotbalist. Îl porecliseră Kobra.

Darko Pancev a fost golgheterul Iugoslaviei trei sezoane la rând. În 1991 trebuia să câștige Gheata de Aur, dar UEFA n-a acordat trofeul din cauza unor meciuri suspecte, în Cipru. Trofeul avea să ajungă în posesia lui, retrospectiv, în 2006, când UEFA a decis să-și repare greșeala. În 1992, când Ferguson căuta cu disperare un atacant de clasă, ”diavolii” și-au îndreptat atenția către Pancev. Acesta a preferat însă Inter Milano, iar United s-a ales cu un anume ”rege” francez, Cantona.

– Vă mai aduceți aminte cum a fost atmosfera pe Old Trafford?
– Sigur, stadionul nu era la fel de faimos pe atunci. Parcă știu că nu era plin, n-a fost un meci atractiv pentru suporteri. Oricum, un stadion mare al Europei chiar și pe vremea aceea. Acest meci e o amintire frumoasă de acolo.

– V-a rămas cineva în minte dintre adversari?
– Atacantul lor, nouarul, îmi scapă numele lui (n.r. McClair), foarte tare, puternic, greu de stăpânit. Și bineînțeles Schmeichel, danezul. A făcut câteva parade superbe. Din cauza lui am pierdut meciul (râde…).

Manchester United – Steaua Roșie Belgrad s-a jucat în fața a 22.110 spectatori, puțin peste jumătate din capacitatea stadionului de la acea vreme. La începutul anilor ’90, echipele din Anglia au fost obligat să renunțe la tribunele în care fanii stăteau în picioare și să le înlocuiască cu scaune. Astfel, capacitatea stadionului la acea vreme era de aproximativ 44.000 de locuri.

Partida împotriva sârbilor a fost considerată ca un meci amical de fanii lui Manchester United, scrie presa vremii. Chiar și așa, Supercupa Europei câștigată în acel an rămâne singura din vitrina clubului. Chiar și Sir Alex Ferguson a avut doar cuvinte de laudă la adresa sârbilor: ”Ar fi putut fi 5-0 la pauză pentru ei. Întreaga echipă a celor de la Steaua Roșie a fost terifică. Savicevic, Pancev, Prosinecki, Mihajlovic…toți jucători fantastici. Am avut noroc în acel meci”, a declarat Ferguson pentru site-ul oficial al lui Manchester United.

Deși au mai jucat finala de două ori, în ambele dăți din postura de campioană a Europei, ”diavolii” au ratat trofeul tot de atâtea ori. În 1999, Lazio o învingea pe Manchester United cu 1-0 pe Stade Louis II, din Monaco. 9 ani mai târziu, pe același stadion, Zenit Sankt Petersburg cucerea trofeul după 2-1 în fața trupei lui Ferguson.

Cine e Miodrag Belodedici?

Belodedici în tricoul celor de la Steaua Roșie. Foto: uefa.com

Miodrag Belodedici este unul dintre cei mai apreciați jucători români din istorie și este primul fotbalist din lume care a jucat și câștigat Cupa Campionilor Europeni sau Champions League (sub actuala sa denumire), cu două echipe diferite.

Cel supranumit ”Belo”, sau ”Căprioara din Carpați” a câștigat trofeul cu Steaua București și Steaua Roșie Belgrad, apoi a mai trecut pe la Valencia și Valladolid. Înainte de retragere a ajuns și în campionatul din Mexic, la Atlante.

Cabinetul său de trofee cuprinde 6 titluri de campion al României, 5 Cupe ale României, Cupa Campionilor Europeni de două ori, SuperCupa Europei o dată, campion al Iugoslaviei de trei ori, câștigător al Cupei Iugoslaviei o dată și câștigător al Cupei Intercontinentale, o dată.

Mai mult decât atât, Belodedici a fost și nominalizat pentru Balonul de Aur în 1991, terminând pe locul 8 în clasamentul ediției respective.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *