22, May 2023
Fotbalul din spatele cortinei

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Iubești fotbalul la nebunie și doar asta știi să faci. Ai 19 ani și abia ai debutat în Premier League, la o formație de tradiție, dar care nu mai este o forță în fotbalul englez. Arsenal, Chelsea și Liverpool bat la poarta ta.

Tu pui mâna pe telefon și îți suni agentul: ”Nimic din partea lui Manchester United?”. Răspunsul e negativ și Everton te invită la discuții. Apoi pleci în vacanță cu iubitat ta în Dubai. Și într-o dimineață sună telefonul. De două ori, pentru că era număr necunoscut și nu le răspunzi celor pe care nu-i ai în agendă.

Preiei apelul și la celălalt capăt al telefonului e Sir Alex Ferguson. După o discuție de 15 minute, în care n-ați vorbit deloc despre fotbal, te convinge să semnezi pentru Manchester United.

Lucrurile se mișcă repede. Debutezi câteva săptămâni mai târziu în Supercupă. Se rup Rio și Vida și ești chemat să joci. Intri pe teren la pauză și City tocmai face 2-0. Dar United întoarce meciul și bate cu 3-2.

Sir Alex Ferguson se îndrăgostește de tine: ”Puștiul e talentat. Poate ajunge cel mai bun fundaș englez din istorie”. Lucrurile bune nu se sfârșesc. La finalul aceluiași sezon câștigi titlul în Premier League. Nu ca pasager, ci după ce ai jucat 29 de meciuri.

Dar iubești fotbalul atât de mult încât nu te poți relaxa. E ca un drog pentru tine și continui să te antrenezi ca un nebun. Urmează o finală câștigată de Cupa Angliei, apoi una în Europa League și la 25 de ani ai realizat ceea ce mulți alți jucători pot doar visa. Ai jucat 29 de meciuri la națională, ai fost la două Cupe Mondiale și la un European.

Apoi, totul se rupe. La propriu și la figurat.

Te lasă genunchii, gleznele, șoldurile. Corpul nu te mai ascultă. Dar ești ca un drogat și îți dorești atât de mult să revii pe teren încât petreci săptămâni departe de casă chiar dacă ți se naște primul copil.

Clubul nu mai poate aștepta după tine și găsește înlocuitori, dar nu te aruncă la gunoi. Încă mai are încredere în tine. La fel și tu. Ai făcut tot ce ți s-a cerut ca parte din procesul de reabilitare. Mourinho te apreciază și astăzi pentru că ai luat injecții ca să joci într-un amical.

Între timp, fanii îți întorc spatele chiar atunci când aveai mai multă nevoie de ei. Tocmai ei, cei care ar fi trebuit să fie alături de tine. Ajungi vedetă pe rețelele de socializare, dar într-un sens negativ. Pozele cu expresile faciale unice ale tale fac obiectul unor glume de prost gust. Apoi încep abuzurile din partea fanilor care te acuză că iei bani degeaba, de parcă ai fi primit salariul din banii lor. Renunți la rețele sociale pentru a nu te strica de cap.

Începe o perioadă extrem de lungă în care nu mai reușești să rămâi apt de joc. Te simți prost față de colegi, față de oamenii din club, față de antrenori. Ești mai mult în sălile de tratament decât pe terenul de joc. Fetele ți-au crescut mari și te întreabă de ce ești mai mereu acasă când colegii tăi joacă fotbal la televizor. Nu știi ce să răspunzi. Ești cu moralul la pământ.

Nu-ți dai seama de ce oamenii te urăsc atât de mult deși tu nu ai făcut nimic greșit. Realizezi că ai nevoie de ajutor în momentul în care un tip trece pe lângă tine și cele două fiice ale tale pe stradă și îți zice: ”Ești de căcat!”. Nu prea ai ce să le spui fetelor, în momentul în care îți cer să le explici de ce anonimul acela ți-a adresat acele cuvinte.

Dacă nu ți-au ieșit cele mai bune vorbe din gură, cu siguranță ele au învățat ceva din povestea ta.

Au învățat că oricât de greu îți este trebuie să nu te oprești din a crede. Să nu te oprești din a crede că după o furtună răsare mereu soarele. Că soarele acela reprezintă altceva decât cariera de fotbalist pe care ți-ai dorit-o, este o altă poveste. Dar, atâta timp cât crezi, ceva bun se va întâmpla.

Personajul din pasajul nostru imaginativ este Phil Jones și povestea este cât se poate de reală.

Phil Jones și-a anunțat plecarea de la Manchester United după 12 ani. Fundașul de 31 de ani este practic la final de drum ca și ”diavol roșu” după ce cariera sa promițătoare a fost oprită de accidentările continue.

Și uite așa, din cauza acestor probleme, Phil Jones a devenit din fotbalistul pe care-l lăudau Sir Alex Ferguson sau Fabio Capello un personaj bătaie de joc pe internet. Insă Phil ne-a demonstrat că nu trebuie să renunți niciodată la ceea ce îți place, chit că viața îți tot dă peste picioare și cazi mereu. La un moment dat va ieși și soarele pe strada ta.

Poate că se trage cortina peste cariera de jucător, cu totul, dar cu siguranță va ieși și soarele pe strada lui Phil Jones. Pentru că, există lumină și în spatele cortinei, iar fotbalul nu se termină o dată cu cariera de jucător.

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Vasi