OPINIE! După un an ca manager full-time – De ce să nu mai avem încredere în Solskjaer?
În martie 2020 se împlinește un an de când Ole e la cârma echipei ca și manager full-time, iar fanii lui Manchester United sunt încă împărțiți. Unii nu mai au încredere în Solskjaer și cred că antrenorul norvegian nu este omul potrivit pentru a o readuce pe Manchester United pe culmile gloriei.
Și poate pe bună dreptate poate, căci am avut parte de un sezon inconstant rău și de niște înfrângeri de-a dreptul rușinoase: Palace (a), Burnley (a), Newcastle (d), Watford (d), Bournemouth (d) sau West Ham (d). Să spunem doar că am fi luat măcar 15 puncte din totalul de 18 și am fi fost mult mai bine în clasament.
Dacă liga se suspendă din cauza Coronavirusului, Manchester United ratează un nou sezon de Champions League, fiind pe 5 în acest moment. Singura speranță a ”diavolilor” este ca suspendarea lui City din competiția supremă să fie menținută, caz în care United ar ajunge din nou în Champions League.
Apoi, e o a doua categorie de fani, care încă mai cred în antrenorul norvegian. De ce să nu mai avem încredere în Solskjaer?
În primul rând pentru că Ole e la cârma echipei abia din decembrie 2018. Adică are cam 15 luni la conducerea echipei și a avut la dispoziție trei perioade de transferuri. Practic, doar două pentru că cea din 2018 a venit prea repede pentru el.
Iar, referitor la transferuri, deocamdată s-a descurcat bine. Să facem o socoteală.
Păi, s-o luăm pas cu pas. Mulți dintre fani nu-l consideră un antrenor de top. Dar am avut și antrenori de top pe bancă în persoana lui Louis van Gaal sau Jose Mourinho.
Sub comanda olandezului am luat un loc 4 și un loc 5, dar am câștigat FA Cup. În cele două sezoane cu Mourinho pe bancă, Manchester United a terminat pe 6 și pe 2 și a câștigat Cupa Ligii, Supercupa Angliei și Europa League.
În cei 4 ani și jumătate Manchester United a transferat jucători precum Di Maria, Falcao, Herrera, Blind, Depay, Schweinsteiger, Martial, Pogba, Mkhytaryan, Ibrahimovic, Bailly, Lukaku, Matic sau Alexis Sanchez. Adică un mix între vedete, jucători experimentați și fotbaliști de viitor.
Chiar și așa, Manchester United nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Și atunci de ce să nu mai avem încredere în Solskjaer, care încearcă ceva diferit? Norvegianul a declarat în nenumărate rânduri că nu va aduce vedete și că va reconstrui echipa bazându-și fundația pe jucătorii tineri din academie. Acel tip de jucători care vor evolua cu sufletul pentru club. Sigur, că lângă aceștia e nevoie și de jucători experiență. Astfel că e de înțeles transferul lui Fernandes de exemplu. Sau cel al lui Ighalo.
Până acum s-a descurcat bine la transferuri. Aaron wan Bissakka este o achiziție excelentă, care a impresionat. Maguire s-a descurcat și el foarte bine, drept dovadă e lider în topul minutelor jucate în acest sezon în toate competițile. Mai mult decât atât, Harry este fan Manchester United din copilărie, astfel că transferul său este cu atât mai reușit.
Daniel James a avut un start de sezon fulminant. S-a stins pe parcurs, dar chiar și așa, la doar 15 milioane e un transfer nemaipomenit. După 29 de meciuri e liderul la numărul de pase decisive. E drept că cifra 6 nu e extraordinară, dar chiar și așa se poate spune că a făcut bine trecerea de la liga a doua la Premier League.
Bruno Fernandes și Ighalo, fotbaliști transferați în iarnă au jucat foarte bine de la venirea la echipă, nicio defensivă nu le-a făcut față, doar Coronavirusul i-a oprit.
Și atunci, de ce să nu mai avem încredere în Solskjaer? Mai ales că i-am bătut pe City și pe Chelsea de trei ori în acest sezon, că suntem prima și doar a doua echipă care i-a luat puncte lui Liverpool, că i-am bătut pe Tottenham și Leicester. Sigur, am și pierdut cu Watford, Newcastle sau Bournemouth, meciuri în care am dezamăgit crunt. Dar se aștepta cineva ca reconstrucția să meragă strună?
Apoi, Solskjaer și-a făcut un stil de joc după modelul de jucători pe care i-a avut. Să fim sinceri, United nu are echipă de posesie, astfel că a jucat foarte bine cartea contraatacului, ceea ce poate juca momentan. Să nu uităm de asemenea că Ole a putut alinia cel mai bun 11 într-o singură partidă în acest sezon, acel 4-0 cu Chelsea, din etapa de debut. Nu-i ușor lucru să joci aproape un campionat întreg fără singurul tău mijlocaș care poate crea o fază de gol.
În cele două perioade la Molde, de fiecare dată echipa lui a pornit mai greu campionatul, dar o dată ce echipa a apucat să se sudeze și jucătorii să asimileze ideile sale tactice jocul a crescut, iar Molde a devenit echipa model în Norvegia. Sigur, diferența dintre Molde și Manchester United este uriașă, iar presiunea la fel.
Ole își creează încet o formație pe gustul lui. L-a adus pe Fernandes în această iarnă, deci problema creativități de la mijloc a fost rezolvată parțial. S-a dovedit că o dată cu aducerea portughezului am reușit să desfacem mai ușor echipe precum Watford sau Brugge. Dar chiar și așa, procesul este încă departe de faza finală. Reconstrucția durează.
Și de ce să nu mai avem încredere în Ole când a reușit să scape de jucători care nu își aveau locul la Manchester United? Lista îi conține pe Lukaku, Young, Smalling, Darmian, Sanchez etc. În vară se vorbește că ar veni rândul lui Jones, Lingard și Pereira.
Apoi, în scurtul său mandat am descoperit fotbaliști care vor deveni cu siguranță staruri în tricoul lui Manchester United: Greenwood, Williams. Mai mult, l-a și reinventat și pe Rashford, care intrase într-un con de umbră în ultimele luni de mandat ale lui Mourinho. Acum e golgheter, iar lipsa lui o resimțim din plin.
Nu doar Rashford și-a îmbunătățit jocul sub comanda lui Solkjaer. Să-i menționăm pe Martial, Fred, McTominay sau Lindelof. Ultimul dintre ei este singurul fotbalist care nu a fost driblat deloc în acest sezon de Premier League. Nicio postare despre asta pe grupurile de profil, căci Victor parcă sună puțin mai rău decât Virgil, nu-i așa?
Criticii spun că Ole nu a antrenat o echipă de top înainte să vină la Manchester United. Slab argument. Guardiola, Zidane, Conte au preluat cluburi mari din Europa cu mai puțină experiență decât Solskjaer. Deci, să-l lăsăm pe om să-și facă treaba.
Ca fost jucător și antrenor la U23, Solskjaer are sângele de diavol în ADN. Norvegianul știe spiritul, stilul de joc și personalitatea de care aceasată echipă are nevoie pentru a reveni unde îi este locul. În prima sa perioadă la club, ca antrenor cu atacanții, a împărțit din experiența sa unor jucători ca Ronaldo, Tevez sau Rooney.
Rio Ferdinand și Wayne Rooney au vorbit la superlativ despre calitățile sale și erau convinși că datorită ideilor sale despre fotbal va ajunge un antrenor mare.
Solskjaer nu este doar un antrenor de perioadă scurtă. Ideile sale dovedesc că el se gândește dincolo de cele 2-3 sezoane la care oricare antrenor s-ar gândi. Uitați-vă doar la transferurile făcute: AWB, James, Mejbri (16 ani), ultimul transferat la cererea expresă a lui Ole.
De asemenea, Ole, cu ajutorul fostului său coleg, Nicky Butt, a impus un sistem 4-2-3-1 la toate categoriile de vârstă ale clubului și un stil de joc bazat pe intensitate, centrat în jurul unui număr 10 autentic, ca Mejbri, să dăm un exemplu. Sau ca Fernandes. Nu-i de mirare că cei doi au ajuns pe Old Trafford după ce Solskjaer i-a urmărit personal la mai multe meciuri.
Deși criticat de cele mai multe ori de lipsă de idei tactice în timpul meciului, amintiți-vă indicațile pe care i le-a dat lui Mata, în meciul de la Norwich. Apoi de schimbarea de sistem de joc la Sheffield, la 0-2, sau de modul în care a reușit să-i surprindă pe cei de la Wolves, în Cupa Angliei.
Ole a demonstrat și că poate să se adapteze după adversar. A jucat un pressing agresiv împotriva lui Jose Mourinho, un fotbal minunat de contraatac împotriva lui Pep și și-a mutat atacanții mult în bandă pentru a crea spații mijlocașilor, împotriva lui Poch. Coincidență sau nu, a câștigat toate aceste 3 meciuri.
Și atunci, de ce să nu mai credem în Solskjaer? Este el cel mai bun tactician din lume. Cu siguranță, nu. Dar are ceva ce niciunul dintre predecesorii săi de după Sir Alex nu a avut: știe ce înseamnă Manchester United, unde a fost și nivelul la care trebuie să revină.
Dacă te plictisești acasă din cauza autoizolării, ai în materialul de mai jos 5 filme despre sport și Manchester United cu care să-și ocupi timpul.
Listă de filme pentru carantina. #manchesterunited
Ole is at the wheel. GGMU!!!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.