ANALIZĂ! Big 6 – paradox – joc mai curajos, puncte mai puține
După 0-0 cu Chelsea fanii lui Manchester United au fost dezamăgiți de felul în care echipa lor s-a comportat în meciurile cu echipele din ”Big 6”, cum le numește presa din Anglia.
Poate pe bună dreptate, căci trupa lui Solskjaer n-a câștigat niciun meci tare în acest sezon, în campionat, iar ”diavolii” din România au început să chestioneze din nou valoarea echipei și a staff-ului tehnic. În urma comentarilor de pe rețelele de socializare, ne-am gândit să facem o analiză a derbiurilor cu echipele din Top 6.
Așadar o medie de 0.71 puncte pe meci în partidele cu echipele vs Top 6, adică un total de 5 din 21. Spre deosebire, sezonul trecut am stat mai bine, după cum se poate vedea mai jos: 18 puncte dintr-un total de 30 de puncte, adică o medie de 1.8 pe meci.
De menționat că în acest sezon încă mai avem de jucat cu Man. City, cu Liverpool și Tottenham în campionat, plus posibile confruntări cu Big 6 în Cupa Angliei.
Big 6
Am tras cu ochiul și la celelalte echipe din Big 6, să vedem cum s-au descurcat în meciurile directe.
Liderul Manchester City are 5 victorii, 2 egaluri și o înfrângere. Plus două victorii în League Cup în fața lui United și Arsenal. Dacă ne referim strict la meciurile de Premier League, City are 17 puncte dintr-un maxim de 24, adică 2.12 pe meci.
Liverpool are 4 victorii, 2 egaluri și o înfrângere. Plus două înfrângeri, câte una în Cupa Ligii, respectiv Cupa Angliei. Deci, un total de 14 puncte din 21 posibile, așadar 2 puncte pe meci.
Chelsea a reușit o singură victorie, 3 remize și tot atâte înfrângeri, plus un eșec în Cupa Ligii. Așadar 6 puncte din 21 posibile, adică 0,85 puncte pe meci.
Arsenal are o medie de un punct pe meci, 7 puncte acumulate în 7 partide contra echipelor din Big 6, două victorii, o remiză și 4 înfrângeri. Tottenham a reușit o medie de 1,25 puncte pe meci, 3 victorii, o remiză și 4 înfrângeri. Cele două mai au câte o victorie și în Cupa Ligii, iar tunarii mai adaugă și un eșec în aceeași competiție.
Ole vs Mou vs LVG
E interesant de văzut cum se compară Ole Gunnar Solskjaer cu Mourinho și LVG, cei trei antrenori de după Sir Alex Ferguson. Nu am inclus statisticile lui Moyes, pentru simplul fapt că acesta nu a avut nici măcar un sezon întreg pe banca ”diavolilor”.
Se poate observa că LVG stă cel mai bine din punct de vedere statistic cu 1.6 puncte pe meci, dar olandezul a avut doar 23 de partide, față de 29 câte au Mourinho și Solskjaer.
Portughezul are o medie de 1.27 puncte pe meci, iar norvegianul 1.48 per partidă.
Stil de joc
E evident că în acest sezon stăm mult mai prost ca în precedentul din punct de vedere al punctelor acumulate. Însă ca stil de joc se poate observa o transformare. Manchester United nu mai este echipa din sezonul trecut care se mulțumea să se apere și să contraatace periculos.
Și să fim onești, câți dintre noi n-am criticat faptul că știm să facem doar contraatac și faptul că nu aveam un stil propriu de joc și că ne făceam tactica după adversar. Dacă iese, bine, dacă nu, iar bine.
Să ne aducem aminte că formula preferată era 4-2-3-1 și în meciurile tari am jucat de fiecare dată cu 5 pe fund pentru a putea contraataca.
În acest campionat, lucrurile stau cu totul diferit. United și-a impus propriul stil și n-a mai schimbat formula de joc. În majoritatea partidelor am jucat 4-2-3-1 și nu doar că am folosit acest sistem, ci ne-am și luat la trântă cu adversarii.
Ultimul meci vine să confirme această afirmație. 11 recuperări în treimea lui Chelsea, cele mai multe de la un meci cu Aston Villa, de pe vremea lui LVG.
În meciul cu City, spre exemplu, am avut 46% posesie și 11 șuturi, față de doar 9 ale formației lui Guardiola. ”Cetățenii” au avut posesie sub 55% în doar alte 4 partide, două dintre ele contra lui Liverpool.
În concluzie, trebuie să îmbunătățim bagajul de puncte, căci e nevoie de victorii în astfel de partide, mai ales pentru moral. Sigur, e încă un proces în desfășurare, echipa e departe de a fi un produs finit, dar modul în care am abordat aceste partide este îmbucurător, însă și cu două tăișuri.
Ole trebuie să aducă puncte, căci doar faptul că suntem mai curajoși împotriva echipelor mari nu e suficient. Noua abordare poate da roade și echipă să aibă succes și astfel Ole se poate salva. Însă dacă punctele vor întârzia să apară, pericolul îl va pândi, chit că United nu mai stă cu fundul în apărare ca în sezoanele trecute.
Ole’s at the wheel! GGMU!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.