3, Jan 2021
Avocatul “diavolului”. Negrito cel alb si legea inegală

O suspendare de trei etape și amendă de o sută de mii de lire sterline. Cu atât se plătește în 2021 o adresare amicală considerată rasistă din mediul online. O fi mult, o fi puțin?

Să trecem rapid prin context. A fost introdus la pauza meciului cu Southampton, a marcat o dublă pe final de meci și United a câștigat. Mesajele de felicitare i-au umplut mesageria telefonului. Unui amic a decis să-i răspundă, i-a conchis cu “negrito”, apoi a trecut mai departe la celelalte sute de mesaje. Pericol pentru societate? Absolut, arată decizia federației.

“Negrito” cel alb

Ceea ce s-a omis în spațiul public a fost tocmai persoana dinspre care a venit mesajul de felicitare. Acest negrito, despre care s-a vorbit atât de mult, era de fapt alb și nu a făcut altceva decât să mărturisească cât de mult îl prețuiește pe El Matador. Atunci, care ar fi fost motivul ascuns al lui Edinson de a începe un război verbal cu cineva care-l felicita pentru două goluri marcate?

Trebuie să fie de-a dreptul nebun încât să facă una ca asta în mod voit. Și atunci, ne întrebăm, de ce nu l-a denunțat însuși acest om? S-a simțit, oare, ofensat prin negrito?

Poate că da, poate că ba. Cert este că Edinson s-a văzut rușinat. Mesajul său prin care cerea iertare celor care s-au simțit jigniți nu a mai contat la fel de mult pe cât a valorificat cel de după meciul cu pricină. Era de așteptat, a trecut în vânt, așa cum trec toate mesajele cu tentă de împăciuire.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Unde-i lege nu-i tocmeală, zice un proverb românesc. Doar că în Premier League legea pare a fi diferită. În luna septembrie, Bernardo Silva îl compara pe Benjamin Mendy, colegul său de echipă, cu o bomboană de ciocolată. Însuși Pep și-a făcut apariția în mediul public și a declarat că era vorba numai de o glumă. Credibil și scuzabil pe de-a întregul, nu? La fel a făcut și Solskjaer, care a sărit în ajutorul elevului său declarând că mesajul lui Edinson n-a avut intenții rele.

Heil Hitler

În 2019, Wayne Hennessey, de la Crystal Palace, a fost fotografiat intr-o postură care semăna cu un salut nazist.

Federația engleză a judecat cazul și n-a dat nicio sancțiune, argumentând că Wayne a declarat că nu știa ce e acela un salut nazist și că el de fapt striga pe cineva care făcea poza. Așadar, simplă coincidență.

Negrito vs Coronavirus

Derulăm filmul evenimentelor în anul de grație 2020. Coronavirus. Carantină mondială. Oameni închiși în case pentru a nu răspândi pandemia care a terorizat lumea.

Jack Grealish, una dintre vedetele din Premier League, încalcă regulile izolării. De două ori în 3 luni. Își cere scuze, ia o amendă și scapă cu fața curată. Pericol pentru societate? Nu.

Kyle Walker, fotbalist cu contul bancar mai mare decât creierul, încalcă regulile carantinei Covid 19 de 4 ori!!! Nicio pedeapsă până în prezent. Pricol pentru societate? Nu!

Callum Hudson Odoi, un fotbalist în ascensiune apreciat la Chelsea. Ignoră și el regulile carantinei de două ori. Plătește o amendă, viața merge mai departe. Pericol pentru societate? Nu!

Nu punem la îndoială că Edinson n-ar fi greșit. A făcut-o și, în consecință, plătește. Însă, totuși, cazul lui Bernardo Silva naște inegalități, căci pedeapsa sa a fost minimă: o etapă de suspendare. Același lucru dacă ar fi încasat două cartonașe galbene într-un meci. Atât de ieftin se plătește rasismul despre care se vorbește atât de mult?

Dar despre cei care pun în pericol pe cei din jur în vremuri precare de pandemie, stimată Federație Engleză?

Este un simplu mesaj de afecțiune mai periculos decât încălcarea unor reguli care pot duce la infectarea oamenilor cu o boală la care abia s-a creat un antidot?

Nu ar fi fost o decizie mai înțeleaptă să primească și Edinson o pedeapsă mai mică, mai ales pentru că aterizase în Anglia de două luni și nu știa mare lucru despre cultura englezească?

E interesant de văzut dacă Federația Engleză va lua vreo acțiune disciplinară asupra jucătorilor care au încălcat regulile carantinării în mod repetat? Probabil că nu.

Ole’s at the wheel! GGMU!

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Romania MUSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *