2 ani de „Ole”-uri
În urmă cu exact 2 ani, pe 19 decembrie 2018, Ole Gunnar Solskjaer prelua banca tehnică a lui Manchester United, înlocuindu-l pe Jose Mourinho. Portughezul era dat afară în urmă cu o zi, în urma rezultatelor nesatisfăcătoare din acea perioadă, dar și din cauza nemulțumirilor care băteau în ușa vestiarului dinspre interior. La momentul respectiv, United era pe locul 6, la 19 puncte distanță față de primul loc, ocupat de Liverpool. Trebuie menționat faptul că Mourinho a fost demis tocmai după o înfrângere cu 1-3 contra cormoranilor. În momentul de față, United se află pe locul 7, la 8 puncte față de primul loc, ocupat tot de Liverpool, dar cu 2 meciuri mai puțin jucate.
Haideți să vedem ce s-a întâmplat în toată această perioadă.
Ole a fost anunțat ca un antrenor ce înțelege filozofia clubului, inclusiv mentalitatea de a miza pe cartea ofensivă, în contrast cu stilul pragmatic, mai puțin spectaculos al lui Mourinho. Evident, Ole a venit ca interimar, în primă instanță, iar conducerea a menționat chiar un director de fotbal care va colabora cu Ed Woodward. Acest ultim lucru nu s-a materializat, deși au fost și încă mai există mici zvonuri legate de Edwin van der Sar. Pe timpul interimatului, ar fi urmat să fie căutată o soluție pe termen lung, din afara clubului. Doar că Ole a avut alte planuri și le-a dat peste pe cap și pe cele ale clubului.
Primul meci, victorie cu 5-1 împotriva fostei formații antrenate fără succes de norvegian, Cardiff City. De asemenea, a fost primul meci în care United înscrie cel puțin 5 goluri de la acel 5-5 împotriva lui West Bromwich Albion, care a coincis cu ultimul meci al lui Sir Alex pe banca Diavolilor. Ulterior, a ajuns la 5 victorii în primele 5 meciuri în campionat, egalându-l pe Sir Matt Busby, record ce data din 1946. Apoi a ajuns la 6 astfel de victorii, fiind recordman la acest capitol în Premier League, alături de Carlo Ancelotti (Chelsea) și Pep Guardiola (Man City). Totodată, Solskjaer a strâns 26 de puncte după primele 10 partide în eșalonul superior englez, record deținut doar de el. Să nu uităm, Premier League Manager of the Month – ianuarie 2019.
Mai mult, reușește să ducă echipa până în sferturile UEFA Champions League, după o dublă de senzație cu PSG, pe care o elimină in extremis. De altfel, singura echipă care reușește să întoarcă soarta calificării după ce a pierdut acasă la o diferență de 2 goluri.
Toate aceste performanțe i-au adus lui Solskjaer un contract pe 3 ani. Extrem de meritat la acea vreme, contestat adesea în prezent.
În ambele sezoane încheiate până acum, adică 18/19 și 19/20, United a obținut sub comanda norvegianului același număr de puncte în Premier League: 66.
Diferența majoră e că în primul sezon, locul final a fost 6, iar sezonul a trecut echipa a staționat pe ultimul loc de pe podium. Doar Mourinho a reușit să mai ducă această echipă în Top 3 în perioada post-Ferguson (locul 2, sezonul 17/18).
United a disputat în primul sezon întreg al lui Ole pe bancă, nu mai puțin de 3 semifinale: Europa League, FA Cup și Cupa Ligii. Din păcate, toate pierdute, lucru ce a lăsat un gust amar în rândul fanilor.
Sezonul acesta, 10 victorii consecutive în deplasare în campionat, record al clubului și doar a 4-a oară când se întâmplă acest lucru în istoria campionatului. Dar am ieșit din Champions League, după un start cu 2 victorii împotriva celor mai puternice echipe din grupă, care au și mers mai departe.
De fapt, inconsistența rezultatelor și lipsa unui veritabil stil de joc e nemulțumirea cea mai mare legată de antrenorul nostru. Lipsa reacției în meciurile în care lucrurile nu merg tocmai cum trebuie reprezintă un alt motiv pentru a fi dubii cu privire la statutul său la club. Nici 1-6 cu Spurs nu poate fi uitat, deși eliminarea lui Martial, o decizie contestabilă, a cântărit mult.
Cu toate că multă lume încă nu vrea să accepte acest lucru, United condusă de Ole e o echipă care se află în mijlocul unui proces de reconstrucție, început cu promovarea tinerilor din academie, formarea unui lot tânăr, în general, păstrarea și achiziția fotbaliștilor care chiar își doresc să joace pentru acest club și menținerea unei atmosfere plăcute în vestiar și în jurul echipei. Toate aceste atribute formează în final o entitate care să atragă oameni alături de ea, fie că vorbim de jucători, fie că vorbim de fani. Ole a readus o parte a spiritului echipei pe care o cunoaștem cu toții.
Mai e de lucrat la jocul din teren, vedem asta, dar nimeni nu poate să o zică mai bine decât antrenorul în cauză, care a rezumat perfect această întreagă perioadă:
„Nu-mi place să vorbesc despre ce am făcut sau în ce situație ne aflăm. Întotdeauna privesc înainte și știu că este foarte mult de muncă pentru a ajunge la nivelul și performanțele pe care vreau să le atingem. La asta lucrăm în fiecare zi. Chiar m-am bucurat de acești 2 ani petrecuți aici.”, a spus Solskjaer după victoria cu Sheffield United, ultimul meci disputat.
De când a preluat norvegianul echipa, United e depășită doar de Liverpool și Manchester City la numărul de goluri marcate, adică ocupantele primelor 2 locuri din clasament în ambele sezoane recent încheiate.
Chiar și defensiva, cu toate carențele lui Harry Maguire sau minusurile din atac ale lui Wan-Bissaka, e cu siguranță un compartiment îmbunătățit. De mijloc nu mai vorbim, pentru că e bătaie acolo, avem talent și de dat la alții.
Pe cifre, Ole la United stă cam așa:
Meciuri | Victorii | Egaluri | Înfrângeri | Rata de victorii. |
110 | 61 | 22 | 27 | 55,5% |
Părerile sunt în continuare împărțite, dar cel mai important lucru e să ne susținem echipa.
Momentan, Ole’s at the wheel! GGMU!
Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebook, pe Twitter, Instagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.